2022. 01. 17.

Szeressük magunkat: még 3 újévi tipp a téli egészség jegyében

Séfek, táplálkozási tanácsadók, wellness-szakértők és orvosok véleményei alapján összegyűjtöttük a leghasznosabb egészség tippeket a téli hónapok átvészelésére. 

Kétféle embertípus létezik a világon: akik szeretik a telet, és akik azt hiszik, hogy ezek az emberek ezt nem gondolhatják komolyan. A kirepedezett ajkaktól a szezonális depresszióig, a D-vitamin hiányon át a nem kívánt súlygyarapodásig annyi nyűggel jár a hideg évszak, hogy az ember elgondolkodik, miért nem hagyja a francba az egészet és költözik Hawaiira. Persze ha ez nem áll módunkban, akkor is egy kis proaktív tervezéssel a télnek, ha nem is az összes, de a legtöbb árnyoldalát el lehet tüntetni. 

1. Igazítsa napi rutinját a lerövidült nappalokhoz és mozduljon ki

Ha későn fekvő típus, miért nem próbál ki néhány hónapot a „ki korán kel, aranyat lel” elve szerint? Ha délig alszunk, könnyen lehet, hogy csak néhány óra napfény jut egy napra, ami hozzájárul a depresszió kialakulásához. Ha időben felkelt, álljon ellen a késztetésnek, hogy bent maradjon a meleg szobában és tegyen legalább egy rövid sétát odakint, mert ez is segít leküzdeni a téli depressziót. Ezen felül a hidegben mozgással töltött idő a metabolizmust is beindítja, vagyis segít leküzdeni a téli súlygyarapodást és a D-vitamin bevitelét és hasznosulását is segíti. 

min_Firefox_Screenshot_2022-01-11T18-23-13.785Z.png

2. Igyon több vizet és aludjon többet 

min_Firefox_Screenshot_2022-01-11T18-43-44.599Z.png

min__MG_1377.jpg

Mi lehet jobb, mint megfázást gyógyítani? Először is nem megfázni. A chicagói séf, Diana Dávila, a Mi Tocaya Antojería munkatársa szerint az immunrendszere attól erős, hogy sok vizet iszik, és mindig pihentetően, hosszan alszik. Valójában annyira hatékonynak találja ezt a két egyszerű módszert, hogy ezek betartására kéri kollégáit is. „Vigyáznom kell magamra, hogy gondoskodhassak róluk.” – mondja – „Én csak törődöm mindenkivel és ezzel próbálok példát mutatni. Az embereknek szükségük van a figyelemre. Reménykedem, hogy ez jó szokásokat alakít ki másokban is, amit eztán ők is megtanítanak másoknak.”

Napi legalább 1,5 liter vizet kellene elfogyasztanunk. A rendes vízfogyasztás megemeli a fizikai teljesítőképességet, de az agyi kapacitást is növeli, a fejfájást enyhíti, segít a székrekedés és a vesekő kialakulásának megelőzésében, kiváló másnaposság kezelő és hozzájárul a fogyókúrák sikerességéhez. A legalább 7 órán át tartó, pihentető alvás szintén hozzájárul a diéta sikeréhez, növeli a koncentrációs képességet és a produktivitást, a sportteljesítmény javulását, a szívünk és az immunrendszerünk megerősödését eredményezi. A kevés és/vagy rossz alvás depresszióhoz és a szervezet védekezőképességének gyengüléséhez vezet, könnyebben lépnek fel gyulladásos állapotok. Idővel a krónikus gyulladás számos krónikus állapot kialakulását idézheti elő, beleértve az elhízást, bizonyos ráktípusokat, a 2-es típusú cukorbetegséget és a szívbetegségeket. Utóbbi kialakulásának megelőzésében megfelelő téli segítség a Cardio Fortis, ami Fruitflow-t, vagyis vízben oldódó paradicsom-kivonatot tartalmaz. 

3. Egyen egészséges laktató ételeket

quinoa-salad-with-beetroot-pumpkin-persian-feta-91682-1.jpeg

Nem sok húst találni Diana Dávila konyhájában ebben az évszakban – vagy a Mi Tocaya Antojería téli étlapján. Szívesebben halmozza a zöldségeket lencsével, vörös lencsével, kukoricával, kölessel vagy quinoával, amelyek elmondása szerint azt a kiadósságot nyújtják, amit egy téli étkezésben keresünk anélkül, hogy elnehezítene bennünket.

Télen a nosztalgikus ízek is megtalálják az embert. Egészséges nassolásra ott a sült gesztenye, a sült tök, vagy éppen a hajdinalisztből készült amerikai palacsinta juharsziruppal. Egészséges reggelinek jó választás a granola sok chia maggal, kendermaggal, lenmaggal, mazsolával, aszalt vörös áfonyával. Ízletes és egészséges nassolnivaló az almakompót is, ráadásul főzése közben isteni szegfűszeg és fahéj illat terjeng otthonunkban.

 

A blogbejegyzés első része itt érhető el.