Összetevők

A Cardio Fortis 3 természetes összetevő hatékony kombinációja, amelyek mind a vér egészségére összpontosítanak. Tudjon meg többet a Fruitflow® -ról, a rezveratrolról és a rutinról.

A vízben oldódó paradicsom kivonat: Fruitflow®

A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki. Ez az első természetes, tudományosan megalapozott megoldás az egészséges véráramlás elősegítéséhez.

A vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (water soluble tomato concentrate, WSTC) természetesen előforduló vérrög-ellenes vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy fogyasztás után elnyomják az egészséges emberek vérlemezke-aktivitását. A WSTC fogyasztása csökkenti a vérlemezkék aggregálhatóságát, ezáltal a vért folyékony és alacsony koagulálható állapotban tartja (koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás). Ez segít fenntartani az egészséges véráramlást megakadályozva a mikroaggregátumok képződését a keringésben, és megakadályozva a vérlemezkéknek az erek falához vagy zsíros plakkokhoz való tapadását. A vérlemezkék működését nem nyomja el teljesen, csupán a megfelelő szintet tartja fenn, hogy a vérlemezkék sérülés, érkárosodás esetén aggregálódhassanak.

A DSM Fruitflow®-ja a világ első természetes, tudományosan alátámasztott megoldása az egészséges véráramláshoz. Az Európai Bizottság a 13.5. Cikk szerinti egészségre vonatkozó állítást az EFSA (European Food Safety Authority, vagyis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) pozitív véleménye alapján hagyta jóvá.1

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 2

A paradicsomkoncentrátumból származó Fruitflow® vízben oldódó, bioaktív anyagok nagy koncentrációjú formája, amely több mint 30 ismert vérrög képződést gátló vegyületet tartalmaz, és alkalmas táplálékkiegészítőkben való használatra.

Számos humán vizsgálat megerősítette, hogy a Fruitflow® biztonságosan csökkenti a vérlemezkék aggregációját:

 • Nem jelentettek mellékhatásokról
 • Az alanyok 97%-a esetén működik
 • 1,5 órán belül elkezd működni és 12-18 órán át kitart a hatása
 • Rendszeres, napi egyszeri bevétel esetén a hatás folyamatos

A szív- és érrendszeri betegségek három fő tényezője tehát a magas koleszterin, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció, ezek  okozzák a vérrögöket. A Fruitflow® technológia egy funkcionális élelmiszer-összetevő, amely a vérlemezkék aggregációját kezeli. A vérlemezkék „tüskéssé”, avagy ragadóssá válhatnak, azaz hajlamosabbak az alvadásra különféle tényezők, például stressz, túlsúly, magas koleszterinszint miatt. A „tüskés” vérlemezkék összetapadnak, és idővel vérrögöt képezhetnek. Ez a folyamat visszafordítható azon a ponton, amikor a vérlemezkék „tüskéssé” válnak. A Fruitflow® itt lép fel. A vérrögképződés megtörténte után a folyamat már nem fordítható meg.

 

trombocita_magyar.svg

 

A Fruitflow® működésének lényege, hogy a vérlemezkéket „simán” tartja, hogy az erek belsejében való aggregáció ne mehessen végbe, miközben nem zavarja a véralvadási folyamat többi részét, így a véralvadás sérülés után is a szokásos módon megy végbe.

Amellett, hogy elősegíti a jó, vagyis akadálytalan véráramlást, kezdeti tudományos bizonyítékok támasztják alá a Fruitflow® szerepét a szív egészségének szélesebb skáláján. Az Oslói Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy a Fruitflow® pozitív hatással van a vérnyomásra, ami a szív- és érrendszer jó, vagyis helyes működésének másik fontos pillére.

Fruitflow® a javából

 • természetes vérhígító
 • természetesen fenntartja az egészséges vérkeringést
 • fenntartja a vér egészséges állapotát
 • megelőzi a vérrögképződést

 

A vörös szőlő hatóereje: resveratrol

A resveratrol több mint 70 növényfajban van jelen, elsősorban a vörös szőlő héjában és magjában, de a belőle készült termékekben, mint a vörösbor vagy szőlőlé is megtalálható. Magát a növényi vegyületet, ami antioxidáns jellegű tulajdonságokkal rendelkezik, a vörös szőlőből nyerik ki.

A resveratrol a polifenolok stilbenoidok csoportjába tartozó vegyület, két fenolgyűrűt tartalmaz, amelyeket etilénhíd köt össze. Az emberi szervezet gyorsan metabolizálja, zsírban oldódik. A resveratrol segíti a szervezetet a káros molekulák méregtelenítésében, hasonlóan az antioxidánsokhoz.

Egy 2015 -ös vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a nagy dózisok csökkenthetik az artériák falára gyakorolt nyomást, amikor a szív dobog.3 A szisztolés vérnyomás általában az életkorral emelkedik, mivel az artériák megmerevednek. Ha a vérnyomás magas, nő a szívbetegségek kockázati tényezője. A resveratrol elérheti ezt a vérnyomáscsökkentő hatást azáltal, hogy segíti a szervezetet több nitrogén-monoxidot (NO) termelni, ami az erek ellazulásához vezet.4,5

A resveratrol pozitív hatással van a vérzsírokra is. Úgy tűnik, hogy befolyásolja a koleszterinszintet azáltal, hogy csökkenti a koleszterin termelését szabályozó enzim hatását. Az LDL (low density lipoprotein) oxidáció hozzájárul a plakkok felhalmozódásához az artériák falán. Antioxidánsként a resveratrol csökkentheti a „rossz” LDL -koleszterin oxidációját.

Resveratrol a javából

 • antioxidáns hatás a szabad gyökökre
 • kardioprotektív hatás
 • neuroprotektív hatás
 • gyulladásgátló hatás

 

Az erőteljes bioflavonoid: rutin

A Rutin egy bioflavonoid vagy növényi pigment, amely bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben található meg. Az alma tele van rutinnal, de a hajdina, a legtöbb citrusféle, füge, valamint a fekete és a zöld tea is rutint tartalmaz. Megtalálható a spárgában, a pirospaprikában, a cseresznyében, az aróniabogyóban és bőségesen tartalmazza sok gyógynövény virágzata és levele, mint a rozmaring, pitypang vagy zsálya, valamint a fekete és zöld tea is a rutin gazdag forrása.6,7,8,9 Általános neve a Ruta graveolens-ből származik, amely növény nagy mennyiségű rutint tartalmaz, de más neveken is ismert, mint rutozid, kvercetin-3-rutinozid, szoforin. A kvercetinből és a diszacharid rutinózból (ramnóz és glükóz) álló rutin a növényekben széles körben elterjedt flavonol-glikozid.

Mivel az oxidatív stressz, a gyulladás és az erek gyengülése szorosan összefügg a szívbetegségekkel, számos kutatás kimutatta a rutin multifaktoriális, vagyis többtényezős aktivitását, amely pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer egészségét.10 A lista az LDL-oxidáció gátlásától és az érelmeszesedés további progressziójának megállításától indul.11, 12 Ezenkívül a rutin serkenti a nitrogén-monoxid (NO) termelődését az endothel sejtekben (a véredény belső falának sejtjeiben), ami értágulatot (az erek kiszélesedését) eredményez. Ez az, ami elengedhetetlen az egészséges véráramláshoz, és vérnyomáscsökkentő hatáshoz vezet.13, 14

Ezenkívül a rutin vérnyomáscsökkentő hatást fejt ki az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlása révén, amely kulcsszerepet játszik az artériás vérnyomás szabályozásában, és fő célpontja az olyan gyógyszereknek, mint a kaptopril és az imidapril.

Egyszerűen fogalmazva a Rutinról kimutatták, hogy segíti a vérrögképzés gátlását.16, 17 Megfigyelték, hogy a rutin gátolja mind a vérlemezkék felhalmozódását, mind a fibrinképződést a trombusképződés során. Ez azért fontos, mert vérrögök fordulhatnak elő az artériákban és a vénákban egyaránt. A rutin természetes, biztonságos és hatékony megoldásnak tekinthető számos szív- és érrendszeri probléma esetén.

Rutin a javából

 • Antioxidáns hatás
 • Gyulladáscsökkentő hatás
 • Érrendszeri előnyök
 • Szív- és érrendszeri egészségjavítás
 • Neuroprotektív hatás
 • Cukorbetegség
 • A szemek egészsége

Referenciák

 1. European Food Safety Authority (EFSA), ‘Water-soluble tomato concentrate (WSTC I and II) and platelet aggregation’, The ESFA Journal, vol. 7., issue 5., 2009. [EFSA] - „Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció”, The ESFA Journal, vol. 7., 5. szám, 2009.
 2. World Health Organization, ‘Cardiovascular diseases (CVDs) fact sheet’, Accessed on: 17th October 2017 [WHO] - „Szív- és érrendszeri betegségek (CVD) adatlap”, Hozzáférés: 2017. október 17.
 3. Effect of resveratrol on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials [PubMed (nih.gov)] - A resveratrol hatása a vérnyomásra: randomizált, kontrollált vizsgálatok metaanalízise
 4. Resveratrol and endothelial nitric oxide [PubMed (nih.gov)] - Resveratrol és endoteliális nitrogén-monoxid
 5. Wine polyphenols improve endothelial function in large vessels of female spontaneously hypertensive rats [PubMed (nih.gov)] - A bor polifenoljai javítják az endothel funkciót a spontán hipertóniás nőstény patkányok nagy ereiben
 6. Atanassova M. and Bagdassarian V.: Rutin content in plant products. Journal of the University of Chemical Technology and Metallurgy. 2009 [ResearchGate] - Rutintartalom növényi termékekben. A Vegyipari és Kohászati Egyetem folyóirata. 2009
 7. Kreft I. et al. Rutin in buckwheat-Protection of plants and its importance for the production of functional food. Fagopyrum. 2003 [ResearchGate] - Rutin a hajdinában - A növények védelme és jelentősége a funkcionális élelmiszerek előállításában. Fagopyrum. 2003
 8. Milasiene R. et al. Evaluation of antioxidant activity of green and black tea (camellia sinensis) and rooibos (Aspalathus linearis) tea extracts by means of HPLC with reaction detector. Ars Separatoria Acta. 2007 [ResearchGate] - A zöld és fekete tea (camellia sinensis) és a rooibos (Aspalathus linearis) tea kivonatok antioxidáns aktivitásának értékelése HPLC-vel, reakciódetektorral. Ars Separatoria Acta. 2007
 9. Sofic E. et al. Screening of medicinal plant extracts for quercetin-3-rutinoside (rutin) in Bosnia and Herzegovina. Medicinal Plants. 2010 [tandfonline] - Gyógynövénykivonatok kvercetin-3-rutinosid (rutin) szűrése Bosznia-Hercegovinában. Gyógynövények. 2010
 10. Salvamani S et al. Antiartherosclerotic Effects of Plant Flavonoids. BioMed Research International 2014 [hindawi] - A növényi flavonoidok anti-artheroscleroticus hatásai. A BioMed Research International 2014
 11. Liu R et al. [Inhibitory effect of quercetin, rutin and puerarin on LDL oxidation induced by Cu2+]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2007 [PubMed] - A kvercetin, a rutin és a puerarin gátló hatása a Cu2+ által kiváltott LDL –oxidációra, 2007
 12. Nambiar SS et al. Inhibition of LDL oxidation and oxidized LDL-induced foam cell formation in RAW 264.7 cells show anti-atherogenic properties of a foliar methanol extract of Scoparia dulcis. Pharmacogn Mag. 2014 [PubMed] - Az LDL oxidáció gátlása és az oxidált LDL által indukált habsejtek képződése RAW 264.7 sejtekben a Scoparia dulcis lombos metanol kivonatának atherogén tulajdonságait mutatják. Pharmacogn Mag. 2014
 13. Li Q et al. Mechanisms that underlie the induction of vasodilation in pulmonary artery by rutin. Int Angiol. 2012 [PubMed] - Mechanizmusok, amelyek a rutin általi vazodilatáció indukcióját szolgálják a pulmonális artériában. Int Angiol. 2012
 14. Ugusman A et al. Role of rutin on nitric oxide synthesis in human umbilical vein endothelial cells. Scientific World Journal. 2014 [hindawi] - A rutin szerepe a nitrogén-monoxid szintézisében az emberi köldökvénás endothelsejtekben. Scientific World Journal. 2014
 15. Guerrero L et al. Inhibition of angiotensin-converting enzyme activity by flavonoids: structure-activity relationship studies. PLoS One. 2012 [PubMed] - Az angiotenzin-konvertáló enzim aktivitásának gátlása flavonoidok által: szerkezet-aktivitás kapcsolati vizsgálatok. PLoS One. 2012
 16. Dar MA, Tabassum N.: Rutin- potent natural thrombolytic agent. International Current Pharmaceutical Journal 2012 [ResearchGate] - Rutin - erős természetes trombolitikus szer. International Current Pharmaceutical Journal 2012
 17. Jasuja R et al. Protein disulfide isomerase inhibitors constitute a new class of antithrombotic agents. J Clin Invest. 2012 [PubMed] - A fehérje -diszulfid-izomeráz inhibitorok az antitrombotikus szerek új osztályát alkotják. J Clin Invest. 2012

Kézbe venné szívügyeit?

Rendelje meg termékünket ingyenes házhozszállítással