2022. 01. 15.

Szeressük magunkat: 3 újévi tipp a feltöltődésre

Séfek, táplálkozási tanácsadók, wellness-szakértők és orvosok véleményei alapján összegyűjtöttük a leghasznosabb egészség tippeket a téli hónapok átvészelésére. 

Kétféle embertípus létezik a világon: akik szeretik a telet, és akik azt hiszik, hogy ezek az emberek ezt nem gondolhatják komolyan. A kirepedezett ajkaktól a szezonális depresszióig, a D-vitamin hiányon át a nem kívánt súlygyarapodásig annyi nyűggel jár a hideg évszak, hogy az ember elgondolkodik, miért nem hagyja a francba az egészet és költözik Hawaiira. Persze ha ez nem áll módunkban, akkor is egy kis proaktív tervezéssel a télnek, ha nem is az összes, de a legtöbb árnyoldalát el lehet tüntetni. 

1. Hagyja, hogy a szezonális friss alapanyagok feltöltsék energiával

min_Firefox_Screenshot_2022-01-11T17-01-45.104Z.png

min_Mackenzie_Collins_Maine_wedding_in_Rockport_Union_hall_Nina_June_017.jpg

„Citrusok, citrusok, citrusfélék.” – mondja Sara Jenkins, manhattani sztárséf, a mediterrán konyha képviselője, aki végül Rockportban (Maine) nyitotta meg éttermét, a Nina June-t. „Friss saláta vagy lédús paradicsom hiányában szívesen meghámozom a nyers gyökérzöldségeket, például a fehérrépát, sárgarépát, céklát, a retket és a zellergyökeret, és a szupermarketből származó citrusfélékkel és friss fűszernövényekkel élénkítve sütöm vagy főzöm meg őket.” 

A tél a savanyúságok ideje is, érdemes kijárni a legközelebbi piacra és házi savanyú káposztát, uborkát, dinnyét, savanyított retket, paprikát vásárolni akár hétről hétre felváltva. Télen a vitaminok pótlása is elengedhetetlen, érdemes táplálék-kiegészítők formájában bevinni a vasat, D-vitamint, a C-vitamint, bár a savanyú káposzta is bővelkedik ez utóbbiban. A mediterrán konyha kedvencét, a vérre, keringésre jó hatással bíró paradicsomot pedig Cardio Fortissal érdemes pótolni. 

2. Állítsa be a haj- és bőrápolási rutinját

DryBrushing-1270979862-770x533-1-650x428.jpg

A tél talán leginkább alábecsült betegsége a hajra és a bőrre gyakorolt hatása: felszakadt kutikula, töredezett hajvégek, repedezett ajkak és a zord széltől, jeges hidegtől és száraz beltéri fűtéstől pikkelyes bőr. Sarah Britton holisztikus táplálkozási szakértő a száraz masszázs-kefe híve lett a hosszú torontói és koppenhágai telek során. „A test átmasszírozása kefével javítja a teljes test keringését, és még a narancsbőrtől is megszabadít. Eltávolítja a bőrünkhöz tapadt elhalt hámsejteket, hogy pórusaink megnyíljanak és hatékonyabban tudjunk méregteleníteni. Csinálja ezt zuhanyzás előtt körülbelül öt percig a lábfejtől kezdve körkörös mozdulatokkal haladva a szív felé. Ez tuti függőséget okoz.” 

Akár alvás közben is harcolhat a száraz, viszkető bőr ellen. Bőrünk az első számú védőrétegünk, ezért ápolásának legegészségesebb módja a természetes kozmetikumok választása. Érdemes a hazai kínálatból válogatni, a Soins, a Manna vagy éppen az Erika Natúr Kozmetikumok kiváló hajápolási és bőrápolási kozmetikumokat kínál. Az esti mosakodás után gazdag éjszakai arckrém, ajakír és testvaj a leghatékonyabb hármas a száraz, kicserepesedett bőr ápolására, a hajápolási rutinban pedig érdemes a sampon-hajbalzsam kettőst kiegészíteni valamilyen hajolaj (argánolaj, kubeba olaj, olaj szérum keverékek) használatával, ami egészségesen tartja a hajvégeket. 

3. Próbálja ki a méregtelenítést

min_Firefox_Screenshot_2022-01-11T18-17-08.405Z.png

Nem azt mondjuk, hogy tíz napig nem szabad mást inni, csak fűszeres limonádét. Komolyan, különösen télen, nem vagyunk nagy hívei a gyümölcslé alapú tisztító kúráknak, de a felelős, tápláló tisztítási rutinokért odavagyunk. Nagyon szeretek khichari-val böjtölni” – magyarázza Britton. „Ez egy ayurvédikus, csodás egytálétel, amely mungó babból és barna rizsből, általában sárgarépából, burgonyából és borsóból és egy csomó fűszerből készül. Jól emészthető, tápanyagokban gazdag, benne van a teljes aminosav profil, és ez valóban segít a rendszer alaphelyzetbe állításában. Általában három napig eszik ezt reggelire, ebédre és vacsorára.”

Detoxikálásra, egészségmegőrzésre a szárított gyógynövényekből készült teakeverékek is kiválóak. Az ajánlott napi folyadék bevitel minimum másfél liter, ez lehet víz, ásványvíz, frissen préselt gyümölcslé vagy zöldség lé, tea. 

 

A blogbejegyzés második része itt érhető el.