2023. 02. 19.

Véralvadás és vérrögök

A véralvadási folyamat egészséges esetben akkor indul be, ha elesünk, megvágjuk magunkat, egyszóval megsérülünk, viszont számos életmódbeli és egészségi állapotbeli tényező fokozhatja a vér alvadási képességét veszélyes mértékűvé.

A kardiovaszkuláris rendszer - vagyis a szív- és érrendszer - számos funkciót támogat az emberi szervezetben, a hőmérséklet és a pH-szint szabályozásától a felesleges anyagok, hulladékok eltávolításáig, valamint az oxigén és a tápanyagok agyba és más szervekbe történő szállításáig. A korábban gyakran figyelmen kívül hagyott egészséges véráramlás vagy keringés különösen fontos, mivel nemcsak biztosítja a megfelelő mennyiségű oxigénben gazdag vér szállítását a test minden pontjára, hanem csökkenti a szív szükségtelen terhelését is.

 

A vér sűrűsödése a seb begyógyulásakor

 

Firefox_Screenshot_2023-02-19T15-26-52.672Z.png

A véralvadási faktorok a vérben található fehérjék, amelyek együtt vérrögképződést hoznak létre. Római számok I-től XIII.-ig jelölik őket.

A vérerek összezsugorodnak, így kevesebb vér szivárog ki.1

A vérben lévő apró sejtek, az úgynevezett vérlemezkék összetapadnak a seb körül, hogy befoltozzák a szivárgást. A vérfehérjék és a vérlemezkék egyesülnek, és úgynevezett fibrinrögöt alkotnak. A vérrög úgy működik, mint egy háló, hogy megállítsa a vérzést.1

A vérzés biológiai "dominóeffektust" okoz, amelyben lépések sorozata indul el. Amikor a szervezet vérzést észlel, a véralvadási faktorok meghatározott sorrendben, egymás után kapcsolódnak be.1

Mindegyik faktor aktiválja a következőt, amíg vérrögöt nem képez. Ezt véralvadási kaszkádnak nevezik.1 Az intrinsic és a extrinsic útvonal két külön út, amely a vérrög kialakulásához vezet. Az intrinsic útvonal a koagulációs kaszkád korai szakaszában aktiválódik, amelyet iniciációs, avagy kezdeti fázisnak neveznek. Az extrinsic útvonal a véralvadási kaszkád amplifikációs fázisában aktiválódik – ez növeli a vérlemezkék számát a vérzés helyén.2 A folyamatot úgy képzelhetjük el, mint egy dominósort. Mindegyik tényező jelzi a következőt, és mindegyik úgy működik együtt, mint egy sor dominó, amely egymásba esik.1

Firefox_Screenshot_2022-10-07T04-44-54.153Z.png

Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyek a vérkeringés romlását eredményezhetik, és ennek elsődleges oka gyakran a vérlemezkék összetapadása a vérben. A vérlemezkék fontos szerepet játszanak a szervezetben a sérülések után, alvadnak, hogy megakadályozzák a vérveszteséget. Ha azonban túlságosan „ragadósak” lesznek, ezek az aktivált vérlemezkék összegyűlhetnek az erek belsejében - megnehezítve a vér áramlását körbe a testben, és növelve a szükségtelen és potenciálisan veszélyes vérrögök valószínűségét. Ezenkívül az aktivált vérlemezkék plakkokat is termelhetnek, amelyek felhalmozódhatnak, ami atherosclerosis kialakulásához vezethet - szűkíti az artériákat és korlátozza a véráramlást. A stressz, az elhízás, a terhesség, valamint az inaktivitás, de az extrém, megerőltető testmozgás mind növeli a vérlemezke-aggregáció valószínűségét.

 

Mi válthatja ki a vérlemezke-aggregációt - a vérrögök keletkezésének fő okai

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció – ezen tényezők a vérrögképződés fő okai.

Sajnos sokkal több tényező képes kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek. Például:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

25 mg Rezveratrolt tartalmaz, ami egy, a vörös szőlőből készült termékekben is megtalálható (például a borban és a szőlőlében), antioxidáns-szerű tulajdonságokkal is rendelkező növényi vegyület. segíthet csökkenteni a szív dobogása közben az artériák falára gyakorolt nyomást, ami az erek ellazulását idézi elő. Pozitív hatással van a vérzsírokra is, csökkentheti a „rossz” LDL -koleszterin oxidációját. Csökkenti a koleszterinszintet és segíti meggátolni a lerakódások keletkezését az érfalakon. 

Rutinból 20 mg-ot adtunk hozzá, ami egy bioflavonoid, egy növényi pigment, amely megtalálható például a citrusfélékben. A rutin gátolja mind a vérlemezkék felhalmozódását, mind a fibrinképződést a trombusképződés során. Ez azért fontos, mert vérrögök előfordulnak az artériákban és a vénákban egyaránt. A rutin természetes, biztonságos és hatékony megoldásnak tekinthető számos szív- és érrendszeri probléma esetén.

Valamint 150 mg Fruitflow®-t, vízben oldódó paradicsomkivonatot tartalmaz, amit a svájci DSM Nutritional Products Ltd. állít elő. A Royal DSM az egészség, a táplálkozás és a biológiai tudományok (úgynevezett bioscience) globális, célvezérelt vállalata, amely a tudományt alkalmazza az emberek, állatok és a bolygó közös egészségének megőrzésére. A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki.

meta-og.png

A paradicsomkoncentrátumból származó Fruitflow® vízben oldódó, bioaktív anyagok nagy koncentrációjú formája, amely több mint 30 ismert vérrögképződést gátló vegyületet tartalmaz, és alkalmas táplálékkiegészítőkben való használatra. Ez az első természetes, tudományosan megalapozott megoldás az egészséges véráramlás elősegítéséhez.

Fogyasztása csökkenti a vérlemezkék aggregálhatóságát, ezáltal a vért folyékony és alacsony koagulálható állapotban tartja (koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás). Ez segít fenntartani az egészséges véráramlást megakadályozva a mikroaggregátumok képződését a keringésben, és megakadályozva a vérlemezkéknek az erek falához vagy zsíros plakkokhoz való tapadását.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 5

A Cardio Fortis az egyetlen hazánkban elérhető természetes táplálék-kiegészítő, amely a Fruitflow® alapanyagot tartalmazza. Természetes vérhígító, természetesen fenntartja az egészséges vérkeringést, emellett fenntartja a vér egészséges állapotát és segít a vérrögképződés megelőzésében. Tudjon meg többet a Cardio Fortisról IDE KATTINTVA.

 

Források

  1. The clotting process. World Federation of Hemophilia website. https://elearning.wfh.org/elearning-centres/inherited-bleeding-disorders/#clotting_process. Updated January 2014. August 21, 2019.
  2. Mackman N, Tilley RE, Key NS. Role of the extrinsic pathway of blood coagulation in hemostasis and thrombosis. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2007;27:1687-1693. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/ATVBAHA.107.141911. Published June 7, 2007. Accessed August 26, 2019.
  3. What are rare clotting factor deficiencies? World Federation of Hemophilia website. http://www1.wfh.org/publication/files/pdf-1337.pdf. Updated May 2014. Accessed August 21, 2019.
  4. NIH Genetics Home Reference website. https://ghr.nlm.nih.gov/condition/hemophilia. Accessed September 3, 2019.
  5. European Food Safety Authority (EFSA), ‘Water-soluble tomato concentrate (WSTC I and II) and platelet aggregation’, The ESFA Journal, vol. 7., issue 5., 2009. [EFSA] - „Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció”, The ESFA Journal, vol. 7., 5. szám, 2009.