2023. 02. 21.

Több szívroham történhet tavasszal

A tavasz érkeztét az új élet kezdetéhez, élettel teliséghez társítjuk. Lehet ugyanez az időszak az, amikor a leggyakrabban történik szívinfarktus? Egy 2001-ben az Amerikai Kardiológiai Főiskola által bemutatott tanulmány szerint lehetséges.

A kutatók 3300 németországi betegnél vizsgálták az évszakok és a szívrohamok előfordulási gyakorisága közötti összefüggést. Ezeket a betegeket szívinfarktus miatt kezelték, majd járóbeteg-klinikán követték nyomon. Tavasszal 15%-kal nőtt a szívrohamok száma. Ebben a szezonban átlagosan napi 6,5 szívroham fordult elő ezen betegek körében. Dr Anselm K. Gitt, a németországi Herzzentrum Ludwigshafen kutatója szerint más évszakokban átlagosan napi 5,5 szívrohamot regisztráltak.

chest pain causes and symptoms for a heart attack(1).jpg

Éghajlatváltozás és szívinfarktus

A tudósok azt is megvizsgálták, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lehet a szívinfarktus gyakoriságára, és nem találtak összefüggést a szívroham és azon napok között, amelyeken a légköri mérések szerint instabil éghajlat uralkodott. A kutatók szerint azonban nagyobb volt a halálozás valószínűsége a kórházban azoknál a betegeknél, akik instabil éghajlatú napokon kaptak szívrohamot.

Dr Dan Fisher, a New York-i Egyetem Orvosi Központjának kardiológusa és az ottani szív-rehabilitáció társigazgatója szerint azonban ezek az eredmények, bár érdekesek, nem befolyásolhatják az alapvető szív-egészség megőrző életmódot. Dr Fisher szerint - aki a tanulmány készítésében nem vett részt, csupán elemezte azt - az adott személy egészségügyi stratégiájának változatlannak kell maradnia egész évben: korlátozza a zsírbevitelt, végezzen rendszeres testmozgást, törekedjen az egészséges vérnyomás és koleszterinszint megtartására és minden mellkasi fájdalom vagy nyomás esetén forduljon orvoshoz.

"Ez a tanulmány érdekes, de senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia a szívinfarktus tüneteit csak azért, mert az évnek a tavasztól eltérő időszakában jelentkeznek" – mondja Dr Fischer, és hozzáteszi: "az évszaktól függetlenül mindenkinek gondoskodnia kell szívéről, érrendszeréről és koleszterinszintjéről.”

„Miért okozna tehát a melegebb időjárás több szívrohamot? Lehetséges, hogy az emberek az időjárás javulásával aktívabbak, miután télen ülnek?” – teszi fel a kérdést Dr Fisher - "Nem tudjuk. Amit tudunk, az az, hogy ezek az eredmények nem változtatnak a szív-egészséges viselkedésre vonatkozó orvosi tanácsokon."

heart_kQATOIA.original.jpg

Mi a szívroham?

Szívinfarktusnak, köznapi nevén szívrohamnak a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. Ez az ischemiás (iszkémiás) szívbetegségek legsúlyosabb formája. A szívinfarktust latinul acut myocardialis infarctusnak (akut miokardiális infarktus - AMI) nevezik.

A szívinfarktus éves előfordulását Magyarországon 0,20–0,25 százalékra (évi 20–25 ezer új beteg) becsülik.

 

A szívinfarktus kezelésének lehetőségei

A szívinfarktus kezelésének lényege az érintett szívizomterület vérellátásának a helyreállítása a lehető legrövidebb időn belül, az úgynevezett reperfúzió.

Ennek lehetőségei a következők:

  • Az érelzáródást okozó vérrög gyógyszeres feloldása
  • Az érelzáródás mechanikus megnyitása szívkatéteres eljárással
  • Az elzáródott érszakasz megkerülése szívsebészeti beavatkozás során készített áthidalással (bypass)

A fentieken kívül igen fontos a tünetek kezelése, valamint a szívinfarktus szövődményeinek (például szívritmuszavarok) kezelése.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

Előzze meg a vérrögképződést természetes étrend-kiegészítővel

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez, az erek egészségéhez és a szív- és érrendszer integritásához.

150 mg Fruitflow®-t, vízben oldódó paradicsomkivonatot tartalmaz, amit a svájci DSM Nutritional Products Ltd. állít elő. A Royal DSM az egészség, a táplálkozás és a biológiai tudományok (úgynevezett bioscience) globális, célvezérelt vállalata, amely a tudományt alkalmazza az emberek, állatok és a bolygó közös egészségének megőrzésére. A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 4

25 mg Rezveratrolt is tartalmaz, ami egy, a vörös szőlőből készült termékekben is megtalálható (például a borban és a szőlőlében), antioxidáns-szerű tulajdonságokkal is rendelkező növényi vegyület. segíthet csökkenteni a szív dobogása közben az artériák falára gyakorolt nyomást, ami az erek ellazulását idézi elő. Pozitív hatással van a vérzsírokra is, csökkentheti a „rossz” LDL -koleszterin oxidációját. Csökkenti a koleszterinszintet és segíti meggátolni a lerakódások keletkezését az érfalakon. 

Rutinból 20 mg-ot adtunk hozzá, ami egy bioflavonoid, egy növényi pigment, amely megtalálható például a citrusfélékben. A rutin gátolja mind a vérlemezkék felhalmozódását, mind a fibrinképződést a trombusképződés során. Ez azért fontos, mert vérrögök előfordulnak az artériákban és a vénákban egyaránt. A rutin természetes, biztonságos és hatékony megoldásnak tekinthető számos szív- és érrendszeri probléma esetén.

A Cardio Fortis az egyetlen hazánkban elérhető természetes táplálék-kiegészítő, amely a Fruitflow® alapanyagot tartalmazza. Természetes vérhígító, természetesen fenntartja az egészséges vérkeringést, emellett fenntartja a vér egészséges állapotát és segít a vérrögképződés megelőzésében. Tudjon meg többet a Cardio Fortisról IDE KATTINTVA.

 

Forrás: webmd.com, a cikket Dr. Charlotte E. Grayson Mathis ellenőrizte szakmailag