2022. 02. 18.

Thrombocyta-hiperaktivitás és COVID-19: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-aggregáció-gátló kezelésként?

Dr Niamh O'Kennedy (Provexis PLC, University of Aberdeen, United Kingdom) és Dr Asim K. Duttaroy (Department of Nutrition, Institute of Biomedical Sciences, Faculty of Medicine, University of Oslo, Norway) 2020. novemberében közreadott kutatási anyaga magyarázatokkal kiegészítve.

A klinikai adatok arra utalnak, hogy a thrombocyta-hiperaktivitás már a kezdetektől szerepet játszik a COVID-19 patológiájában, a vérlemezkék kritikus funkciókat tölthetnek be a COVID-19 progressziója során. A vérlemezkék és a véralvadási rendszer hiperaktivációja a gyulladás fontos hajtóerejeként jelenik meg, és összefüggésbe hozható a COVID-19 súlyos eseteiben kiváltott „citokinvihar” súlyosságával, amelyben a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) és a vérlemezke-hiperaktivitás nem kecsegtet jó prognózissal és a halálozási kockázat növekedését jelzi

  • A thrombocyták vagy  vérlemezkék, a véralvadásban vesznek részt és a csontvelőben termelődnek. Az érfal sérülése esetén ezek összecsapódnak (aggregáció) és kialakul a vérrög, hogy a jelentős vérvesztés elkerülhető legyen. Normál esetben szintje 150 000-300 000 /ml (bár ez laboronként némileg változhat). Amennyiben ettől eltérő mennyiségben van jelen (melyet a vérképben csillaggal jeleznek), úgy az véralvadási zavart jelezhet. (tromboziskozpont.hu)
  • A citokinvihar az immunrendszer túl heves gyulladásos reakciója, ami szervi elégtelenséghez és végül a szervezet teljes összeomlásához vezethet. (egeszsegkalauz.hu)
  • A disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) a véralvadási rendszer érpályán belüli kóros aktiválódását jelenti, melynek során az alvadékképződés szórtan (disszeminált módon), tehát szerte az érpályában beindul. (hazipatika.hu)
  • koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás

Javaslatunk szerint a thrombocyta-hiperaktivitás megcélzása a COVID-19 fertőzés korai szakaszában csökkentheti a COVID-19 immuntrombotikus szövődményeit, és mérsékelheti a szisztémás gyulladásos választ. A kiindulási thrombocyta-aktivitás csökkentése különösen fontos lehet a magasabb kockázatú csoportok számára. A nem megfelelő közegészségügyi beavatkozás, a thrombocyta-aggregáció elleni szerek alternatívájaként véleményünk szerint a paradicsomból nyert étrend-kiegészítő, a Fruitflow® vérlemezke-aggregáció-gátló szer tekinthető megfelelő terápiának. A Fruitflow® vérlemezke-aggregáció-gátló és gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz, amelyek a COVID-19-re specifikus vérlemezke-aktiválási mechanizmusokat célozzák meg, és biztonságos és természetes vérlemezke-aggregáció ellenes rendszernek tekinthetők.

 

Bevezetés

A 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) 2022. február 18-ig összesen 5.883.361 halálesetet követelt világszerte (Forrás: worldometers.info), és a megbetegedések száma világszerte naponta növekszik. Akut stádiumában a COVID-19 jellemzői közé tartozik a fokozott gyulladásos válasz (citokinvihar), a légúti tünetek, a többszervi diszfunkciós szindróma és a jelentős trombózisos szövődmények [1], [2]. A SARS-CoV-2 vírus neuro-invazív tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek az akut fertőzési fázisban jelentkező légzési elégtelenséghez [3], valamint számos olyan agyi rendellenességhez kapcsolódnak, amelyek krónikus stádiumban manifesztálódnak (myopathiák, neuropátiák, GBS és agytörzsi agyvelőgyulladás)[4]. Úgy tűnik, hogy a légzőszervi és a neurológiai hatások súlyossága összefügg a citokinvihar erősségével [5].

A COVID-19 különféle hatásokat fejt ki a hemosztatikus rendszerre, beleértve a gyulladásos citokinek fokozott termelését, a véralvadási paraméterek megnövekedését, a megnövekedett D-dimereket, az enyhe thrombocytopeniát, a megnövekedett mikrotrombusokat és a megnövekedett spontán vérlemezke-aggregációval összefüggő vérlemezke-hiperaktivitást [6]. A kapcsolódó koagulopátia, különösen a disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC) és a csökkent thrombocytaszám rossz prognózissal, fokozott trombóziskockázattal és halálozási kockázattal jár [6], [7], [8], [9].

Míg a trombotikus szövődmények mintázata egyértelműnek és univerzálisnak tűnik súlyos COVID-19-ben szenvedő betegeknél, a vérlemezkék szerepét, és különösen a vérlemezke-hiperaktivitás szerepét a COVID-19 által kiváltott koagulopátiában még csak most vizsgálják. Az újabb adatok arra utalnak, hogy a vérlemezkék kritikus funkciókat tölthetnek be a COVID-19 progressziója során. Ezért a normál hemosztázis és a véráramlás fenntartása kritikus fontosságú a COVID-19 betegségben. Ez különösen fontos lehet néhány olyan csoport esetében, amelyekről ismert, hogy fokozottan ki vannak téve a COVID-19 szövődményei miatti halálozási kockázatnak, ilyenek a nem fertőző alapbetegségben szenvedők, például cukorbetegség vagy érelmeszesedés [11]. , [12], magas légszennyezettségű területeken élő emberek[13] és potenciálisan a Poszt-COVID kockázatának kitett emberek, például az 50 év feletti nők[14].

  • A D-dimer egy olyan fehérjetermék, mely az alvadási folyamat során keletkezik. A kialakult vérrögben található, úgynevezett keresztkötött fibrint egy enzim bontani kezdi, ennek során keletkezik a D-dimer. Ez a fehérje molekula laboratóriumi módszerekkel kimutatható, mennyisége lemérhető. A D-dimer teszt a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb laboratóriumi módszer a vénás trombózis és embólia igazolására. Azt mutatja ki, hogy az érpályán belül keringő vérben beindult az alvadási folyamat. (webbeteg.hu)
  • Thrombocytopénia esetén is megfigyelhető a magas trombocitaszám. Ez egy olyan hematológiai megbetegedés, amikor igen nagy mennyiségben termelődnek vérlemezkék, emiatt fokozottá is válhat az összecsapódás- ez pedig fokozott vérrögképződést eredményez. (tromboziskozpont.hu)

 

A fokozott trombózisveszélynek kitett célcsoportok

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

A vérlemezkék kitettsége a SARS-CoV-2-nek

A SARS-CoV-2 vírus kezdeti célsejtjeihez közeli helyeken a keringésben való relatív bőségük miatt a vérlemezkék lehetnek az első olyan vérsejtek, amelyek nagy számban lépnek kölcsönhatásba a SARS-CoV-2-vel. Valószínű, hogy internalizálhatják a SARS-CoV-2-t, és jelentős szerepet játszhatnak a válasz első hullámának kiváltásában.

A fertőzés kezdeti szakaszában a SARS-CoV-2 replikációja a légúti hámsejtekben történik. A SARS‐CoV‐2 egy felső légúti vírus, amely az influenzához hasonlóan akkor válik problémássá, amikor eléri az alsó légútban a tüdőhámsejteket. A tüdőhámsejtek alkotják a tüdőhólyagocskák belső falát/bélését, és a kapilláris endothel sejtek közelében helyezkednek el. Ez a közelség kritikus a gázcsere szempontjából: a vérlemezkék a közelben és nagy számban is jelen vannak, mivel alapvető támogató szerepet játszanak a kapillárisban, közvetítve az endothel integritását [16], [17]. A kapilláris vérlemezkék és az endotélium közötti folyamatos kölcsönhatás nagyszámú vérlemezkét hoz érintkezésbe a szaporodó SARS-CoV-2 vírussal, és a vírus bizonyos mértékű internalizálása valószínű, amint azt korábban más koronavírusok esetében is láthattuk. Az influenzával fertőzött betegek emberi vérlemezkéiről korábban kimutatták, hogy influenza részecskéket tartalmaznak[18].

  • Az endothel sejtek a véredények (erek) belső falának sejtjei.

caronavirusLungs-125957837-770x533-1.jpg

Hottz és munkatársai - azt is kimutatták, hogy a COVID-19 összefüggésben áll a vérlemezke-hiperaktivitással. A kritikus állapotú COVID-19-betegek vérlemezkéi a P-szelektin és a CD63 fokozott expresszióját és fokozott vérlemezke-aggregációt mutattak az enyhe COVID-19 fertőzésben szenvedő betegekéhez képest.

 A súlyosan beteg csoport hiperaktív vérlemezkéiről kimutatták, hogy monocita eredetű szöveti faktort (TF) indukálnak. Ezeket az eredményeket a vér fibrinogén- és D-dimerszintjének emelkedése kísérte. A szerzők kimutatták, hogy a súlyos COVID-19-ben szenvedő donorok vérlemezkéinek előkezelése olyan antitestekkel, amelyek blokkolják a thrombocyta-függő TF képződést (anti-P-szelektin antitest vagy anti-αIIb/β3 antitest abciximab), csökkentette a TF monociták általi termelését, így összekapcsolva a jelenség közvetlenül a vérlemezke-hiperaktivitáshoz kapcsolódik [25]. A thrombocyta-hiperaktivitás rosszabb kimenetelhez kapcsolódott, megnövekedett invazív gépi lélegeztetés iránti igény és magas mortalitás [25]. Így az újonnan megjelenő bizonyítékok közvetlenül összekapcsolják a thrombocyta-hiperaktivitást a TF-vel, a trombin által vezérelt diszfunkcionális koagulációval és az immuntrombózissal, amint az a COVID-19-ben szenvedő betegeknél megfigyelhető.

  • Fibrinogén: hatására fibrinszálak keletkeznek, melyek fibrinhálót alkotnak, amelyek a kitapadó vérlemezkékkel együtt vérrögöt képeznek.
  • A monociták a fehérvérsejtek egyik csoportját alkotják, a fehérvérsejtek 2-10%-át teszik ki. A monocita nem csak a fehérvérsejtek, de az összes véralkotóelem között is a legnagyobb méretű sejt, amely a szervezet számára szükséges ellenálló funkciókat lát el: célja, hogy bekebelezze a szervezetünkbe jutó mikroorganizmusokat és természetes védőrendszerként megszabadítson minket azok káros hatásaitól. A velünk született immunrendszerünk részét képző monocita sejtek a csontvelőben keletkeznek, majd a kikerülnek a véráramunkba, ahol 1-3 napig keringenek, mielőtt tovább differenciálódnak dendrikus sejtekké vagy makrofágokká. A monocita sejtek szerveink szöveteibe beépülve 3 fontos funkciót látnak el: fagocitózis, köznyelven a kórokozók bekebelezése, a kórokozók antigénjeinek prezentációja: ezáltal beindul a szervezet immunválasza és citokintermelés.

 

A SARS-CoV-2 által kiváltott vérlemezke-aktiváció szélesebb körű következményei

Rengeteg bizonyíték támasztja alá már régóta, hogy a vérlemezkék a hemosztázison kívül más élettani rendszerekre is hatással vannak. A vérlemezkék kulcsfontosságú mediátorok a gyulladás kiváltásában és szabályozásában. A COVID-19 előrehaladtával egyre nagyobb mennyiségben felszabaduló gyulladásos citokinek közvetlenül befolyásolhatják a vérlemezkék működését, és tovább hozzájárulhatnak trombózisos hajlamukhoz. Az IL-6, IL-1b és a TNF-α (citokinek) szintje egyaránt emelkedett a COVID-19-ben szenvedő betegek plazmájában [25], [26]. Mind az IL-6, mind az IL-1b közvetlenül thrombocyta-hiperaktivációhoz vezethet [27], és mindkét citokin fokozhatja az agonista által kiváltott vérlemezke-aggregációt [28], [29].

134_2021_6419_Fig1_HTML.png

A TNF-α különösen összefügg az életkorral összefüggő vérlemezke-hiperaktivitással [30]. Összességében ezek a gyulladásos citokinek felerősíthetik a vérlemezkék trombotikus válaszát, és további aktivációhoz és vérlemezke-kimerüléshez vezethetnek, ami potenciálisan enyhe thrombocytopeniához vezethet, amint azt a COVID-19 esetében is megfigyelték. Az erősödött trombotikus válasz szintén hozzájárul a kiváltott citokinvihar súlyosságához, így befolyásolja a tapasztalt légúti és neurológiai tünetek súlyosságát.

A fertőzés korai stádiumát követően, az adaptív immunválasz beálltával a vérlemezkék és az immunrendszer közötti interakció is megjelenik, ami thrombocyta eredetű trombin képződést eredményez [31]. Az immunrendszerrel való kölcsönhatások hozzájárulnak a légutak gyulladásához, ami viszont súlyosabb tüdőkárosodáshoz vezethet.

 

A vérlemezke-hiperaktivitás következményei a COVID-19 betegek számára

A thrombocyta-hiperaktivitás legsúlyosabb akut következményeiről – a tüdőben és más szervekben elterjedt mikrotrombusok lerakódásáról, valamint a DIC-ről – eddig csak a COVID-19 súlyos esetei kapcsán számoltak be. Ilyen esetekben az antikoagulánsok, például az LMW-heparinok és a nagy dózisú vérlemezke-aggregáció-ellenes szerek az intenzív osztályos kezelés részét képezik; a mortalitás és/vagy további szövődmények csökkentésében való hatékonyság bizonyítása még értékelés alatt áll [32].

Nyilvánvaló, hogy az ilyen kezelés nem praktikus és nem megfelelő a legtöbb enyhe/közepes súlyosságú betegségben szenvedő COVID-19 beteg számára. A thrombocyta-hiperaktivitás megcélzása azonban segíthet megelőzni vagy késleltetni a betegség enyhébbről súlyosabbra való előrehaladását, ha ez a betegség korai szakaszában elérhető. Manne és mtsai. [23] és Hottz et al. [24] azt mutatják, hogy a vérlemezkék megcélzásával blokkolható a TF (és kiterjesztve a trombin) termelése. Ezt úgy érték el, hogy a COVID-19 betegek vérlemezkéit anti-P-szelektint semlegesítő antitesttel vagy klinikailag jóváhagyott anti-αIIb/β3 monoklonális antitesttel, az abciximabbal előkezelték [17], [25], [24]. Egy ilyen kezelés valószínűleg a COVID-19 betegség korai szakaszában a leghatékonyabb, mielőtt a vírushatások felerősödnének és citokinvihart idéznének elő.

A korai szakaszban a vérlemezkékre való összpontosítás a gyulladás fokozódásának megakadályozása, valamint a TF és a trombinképződés csökkentése érdekében különösen előnyös lehet a nyugalmi vérlemezke-hiperaktivitással jellemezhető populációs csoportokban. Például a gyulladás súlyosbodhat magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri betegségben és elhízottságban szenvedő betegeknél, amelyek mindegyike a kiindulási thrombocyta-hiperreaktivitással jár [33], [34]. A cukorbetegek jelentős vérlemezke-hiperaktivitást is tapasztalnak, ami a keringő mikrorészecskék megnövekedéséhez és a hiperkoagulabilitáshoz kapcsolódik [35]. Számos tanulmány kimutatta, hogy az ilyen alapbetegségben szenvedő betegek súlyosabb COVID-19 szövődményekben szenvednek, és ezeknek rosszabb a kimenetelük [11], [12]. Az enyhe vagy súlyos légszennyezettségű területeken való élet ismét a nyugalmi vérlemezke-hiperaktivitáshoz kapcsolódik, és a jelentések szerint jelentősen rontja a COVID-19 betegség lefolyását [36]. A „hosszú COVID”-nak vagy Poszt-COVID-nak nevezett állapotnak is lehetnek következményei, amikor a tünetek hetekig vagy hónapokig fennállnak akut fertőzés hiányában. Ilyen esetekben a vérzéscsillapító rendszer tartós aktiválódása valószínű, bár még nem áll rendelkezésre olyan adat, amely ezt egyértelműen igazolja.

Ha a COVID-19 korai szakaszában a vérlemezkék funkciójának csökkentése befolyásolja a betegség előrehaladását, az jelentős pozitív hatással lehet a súlyos esetekre, a COVID-19-hez kapcsolódó trombózisos szövődmények kialakulására és a krónikus neurológiai állapotok súlyosságára a COVID-19 után. Mindazonáltal, az olyan betegek számára, akik esetében biztonsági okokból ellenjavallt a thrombocyta-aggregáció-gátló gyógyszerek alkalmazása a thrombocyta-funkció korlátozására, vagyis olyan egyéneknél, akik esetében fokozott a kardiovaszkuláris esemény vagy a belső vérzés kockázata[37], a vérlemezke-funkció elnyomásának más megközelítésére van szükség.

cardiofortis0033alaposravágva.jpg

Hipotézis és érvek a Fruitflow® vérlemezke-aggregáció megelőző táplálék-kiegészítő alkalmazása mellett

A jelenleg rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a vérlemezke-P-szelektin és/vagy más kulcsfontosságú thrombocyta-aktivációs útvonalak irányított blokkolása megzavarhatja a COVID-19-ben megfigyelt thrombocyta-hiperreaktivitást [17], [25]. Ez segíthet megelőzni/lassítani a COVID-19 TF – trombin által közvetített trombózisos szövődményeit, és befolyásolhatja a tapasztalt betegség súlyosságát. Mivel a COVID-19-ben szenvedő betegeknél mérsékelt arányú vérzést és thrombocytopeniát jelentettek, gondosan mérlegelni kell az ilyen kezelés hatását az általános vérzéscsillapításra [38]. Azt javasoljuk, hogy a Fruitflow® táplálék-kiegészítő típusú thrombocyta-aggregáció-gátló alkalmas lehet a kívánt thrombocyta-szuppresszió elérésére, míg a thrombocyta-aggregációt gátló gyógyszerek nem lennének megfelelőek a jelen közegészségügyi környezetben.

Az elmúlt két évtizedben számos tanulmány kimutatta, hogy a paradicsomban található vízoldható komponensek in vitro és in vivo is gátolják a vérlemezke-aggregációt [34], [39], [40], [41]. A vízben oldódó paradicsomkivonat (kereskedelmi nevén Fruitflow®) volt az első olyan élelmiszer-összetevő, amely az EFSA (European Food Safety Authority) 2009-es értékelését követően az EK által engedélyezett egészségre vonatkozó állítást kapott a „feltörekvő tudomány” kategóriában (EFSA Journal 2010). A jóváhagyott állítás a következő volt: „Segít fenntartani a normális vérlemezke-aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz”. A Fruitflow® ma már bevált, természetes eredetű funkcionális étrend-kiegészítő, amelyet világszerte forgalmaznak. Számos humán tanulmány kimutatta, hogy a Fruitflow® fogyasztása a kiindulási állapothoz viszonyítva általában akár 25%-os vérlemezke-szuppressziót okoz [34].

Proteomikai vizsgálatok kimutatták, hogy a Fruitflow® paradicsomból származó vegyületei (nukleozidok, egyszerű fenolok származékai és flavonoid glikozidok) hatással vannak:

  • vérlemezke szerkezetű vérlemezke fehérjékre
  • a vérlemezke koagulációra
  • a vérlemezke membrán forgalmára
  • a vérlemezke szekrécióra
  • a redox rendszer fehérjéire
  • és a HSP70-ekre [42]

A thrombocyta-proteommal való ezen kölcsönhatások downstream, vagyis lefelé irányuló hatásai a P-szelektin expressziójának vérlemezkék általi elnyomásában láthatók, és az αIIb/β3 integrin aktiváció csökkenésében mutatkoznak meg [42] – a közelmúltbeli kutatások mindkettőt a COVID-19 blokádjának potenciális célpontjaiként jelzik. A TF által közvetített trombinképződés is csökken [34] – ez ismét egy olyan terület, amely kifejezetten a SARS-CoV-2 okozta hatásokhoz kapcsolódik.

Amint azt korábban leírtuk, a gyulladásos utak aktiválása kritikus szerepet játszik a COVID-19 endothel diszfunkciójának kialakulásában és progressziójában. Nemrég vizsgálták a Fruitflow® hatását a makrofágok gyulladásos reakciójára és az endoteliális diszfunkcióra humán köldökvéna endothel sejtekben (HUVEC) [43].

  • A proteomika fehérjék teljes körű, összetett, minőségi és funkcionális vizsgálata, és az ezt végző molekuláris biológiai illetve sejtbiológiai résztudományág neve. (Wikipedia)
  • A makrofágok a fehérvérsejtek egy csoportja, amelyek elsődleges feladata, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a szervezetben a sejttörmeléket, baktériumokat, ráksejteket és általában minden idegen testet, amely nem hordozza felületén a megfelelő fehérjemolekulákat. Két csoportjuk egymással ellentétes feladatot lát el: az M1 makrofágok stimulálják a védekezést és beindítják a gyulladásos folyamatokat; az M2 makrofágok viszont csökkentik a gyulladást és elősegítik a szöveti regenerálódást. Az emberi makrofágok átmérője mintegy 21 mikrométer és a véráramból a szövetekbe vándorló monocitákból jönnek létre. (Wikipedia)

Navarrete és kollégái [44] azt is kimutatták, hogy a vízben oldott paradicsomkivonat milyen hatással van a gyulladást elősegítő citokin expresszióra LPS-aktivált monocita eredetű THP-1 makrofágokban. A TNF-α és IL-1β citokinek szuppresszálták, az NF-κB aktiválásával együtt. A Fruitflow® az intercelluláris adhéziós molekula-1-re (ICAM-1) és az érsejt-adhéziós molekulára-1-re (VCAM-1) gyakorolt ​​hatása révén is megvédheti az endotéliumot. Ez a két kritikus adhéziós molekula az endothel sejteken expresszálódik, és közvetíti a leukociták adhézióját és kölcsönhatásaikat a gyulladt endothel sejtekkel, ami endothel károsodáshoz vezet [45]. Schwager és kollégái (2016) kimutatták, hogy a Fruitflow® szignifikánsan csökkentette az ICAM-1 és VCAM-1 termelését és génexpresszióját aktivált HUVEC-ben [43]. Ez azt sugallja, hogy a Fruitflow® képes lehet megváltoztatni néhány olyan patológiát, amely jellemzően az endothel diszfunkcióban, ami a SARS-CoV-2-re adott tipikus válasz.

  • Az adhézió két anyag fizikai vonzereje vagy összekapcsolása, különösen eltérő anyagok makroszkopikusan megfigyelhető vonzereje. Tapadás, tapadó képesség, az orvoslásban kóros összenövés, összetapadás.
  • A vér és a szövetek között létrejövő szelektív barrier (válaszfal, akadály) kialakításában az endotélium folytonos, egyrétegű laphám szerkezete meghatározó. Ezen barrier létrehozásában több adhéziós molekula részt vesz, amelyek szerepet játszanak a vaszkuláris permeabilitás, vagyis érrendszeri áteresztőképesség szabályozásában. (Makó Veronika doktori disszertációja, Semmelweis Egyetem Molekuláris Orvostudományok Doktori Iskola)

A Fruitflow® egy thrombocyta-aggregációt gátló, reverzibilis hatásmechanizmusú étrend-kiegészítő gyengédebb thrombocyta-aggregáció-gátló hatással, mint az Aszpirin, Klopidogrél, Prasugrel stb. Ezek a jellemzők alkalmassá teszik napi megelőző thrombocyta-aggregáció-ellenes kezelésre bárki számára, de kifejezetten előnyös azok számára, akik a thrombocyta-aggregáció-gátló gyógyszereket nem szedhetik[ 46], [47]. Naponta szedve az Aszpirin kumulatív thrombocyta-aggregáció-gátló hatása jól ismert, és a vérlemezkék COX-1 és a kapcsolódó jelátvitel visszafordíthatatlan letiltását tükrözi.

  • COX-1: ciklooxigenáz-1 enzim. A COX-enzimből két típus van a szervezetben, az egyik (COX-1) állandóan jelen van a gyomorban, vesében és az érfalban, és élettanilag jelentős funkciókat lát el. A COX-2-enzim alapállapotban alig mutatható ki, csak kóros folyamatok hatására keletkezik, és olyan anyagok termelését segíti elő, melyek gyulladást váltanak ki a sérülés helyén, fájdalomkeltő és erősítő hatásuk van, és emelik a test hőmérsékletét, azaz lázat okoznak. A gyomorban található COX-1-enzim hatására olyan anyag keletkezik a gyomorban, melynek feladata az, hogy megvédje a gyomornyálkahártyát a gyomorsav maró hatásától. Ha nemszteroid gyulladáscsökkentőt szedünk, akkor a COX-2-enzim gátlása mellett gátoljuk a COX-1 enzim működését, így a védő anyag képződését a gyomorban. Következésképp előbb kisebb sebek, majd fekély, esetleg vérzések alakulhatnak ki, ha valaki nagy mennyiségű gyulladásgátlót szed huzamosabb ideig. A COX-1-enzimek az érfalban is megtalálhatók, és az általuk ott termelt vegyületek elősegítik a vérlemezkék összekapcsolódását, így gátlásukkal megakadályozható a vérrögök kialakulása. (webbeteg.hu) Erre a Magyar gyakorlatban elsősorban az Aszprint tartják alkalmasnak, ezért azt kisebb dózisban véralvadásgátlóként ajánják. Az Aszpirin esetleges gyomorkárosító hatása helyett a Cardio Fortis Fruitflow® kivonattal, rutinnal és resveratrollal hat, vagyis teljesen természetes, mellékhatás-mentes, gyomorkímélő.

A Fruitflow® hatása ilyen módon nem kumulatív, mivel hatásai nem zárják le visszafordíthatatlanul a vérlemezke jelátviteli utakat. Ennek eredményeként a Fruitflow® nem hosszabbítja meg a vérzési időt ellentétben a vérlemezke-ellenes gyógyszerekkel. Ezt egy 47 egészséges alany bevonásával végzett intervenciós vizsgálat szemlélteti, amely kimutatta, hogy a napi Aszpirin bevitel összességében körülbelül háromszor olyan produktívnak tekinthető, mint a napi Fruitflow® bevitel, de az áramló vérben az elsődleges vérrög kialakulásához szükséges idő átlagosan 135%-os növekedésével jár (PFA-100 zárási idő). [42]. Ezzel szemben a Fruitflow® szedése mindössze 40%-kal növeli meg az alvadási időt, így ez a paraméter a normál tartományon belül marad. Ezek a mérsékeltebb hatások, amelyek inkább a Fruitflow® thrombocyta-aggregáció-gátló hatásának visszafordíthatóságával hozhatók összefüggésbe, nem pedig önmagában a hatásmódjával, lehetővé teszik, hogy a lakosság körében biztonságos, étrendi thrombocyta-aggregációt gátló szerként használhassa.

Összefoglalás

A thrombocyta-aggregációt gátló paradicsomkomponensek fogyasztása, mint a Fruitflow®, csökkenti a vérlemezkék hiperaktivitását és a gyulladást, valamint segíthet megelőzni az endothel diszfunkciót. Kiterjedt alapvető, mechanikai, kompozíciós és humán kísérletek sora bizonyítja érrendszeri előnyeit. Hatásmódja megfelelő a SARS-CoV-2 által okozott vérlemezke-aktiváció ellen, célozva a P-szelektin és az αIIb/β3 integrin aktiválását, valamint a TF-trombin által vezérelt koagulációt, vagyis a véralvadás erősödését. Véleményünk szerint a Fruitflow® fogyasztása, különösen a COVID-19 betegség korai stádiuma előtt vagy a betegség lefolyása alatt, pozitív hatással lehet a tapasztalt betegség súlyosságára. Különösen előnyös lehet azok számára, akik érzékenyebbek az endothel/trombocyta diszfunkció kialakulására. A Fruitflow® biztonságos étrendi trombózis-gátló, és tovább kell vizsgálni, mint potenciálisan hasznos beavatkozást a trombotikus rendellenességek megelőzésére a COVID-19-ben.

A teljesen természetes Cardio Fortis étrend-kiegészítő a Fruitflow® mellett szintén az érrendszert, a vért és a keringést védő és támogató rutint és rezveratrolt tartalmaz. Napi egy tabletta szedése biztosítja a napi szükségletet. A szíve fontos számunkra. Rendelje meg most IDE KATTINTVA.

Referenciák

  1. Wu, S. Zhao, B. Yu, Y.M. Chen, W. Wang, Z.G. Song, et al. A new coronavirus associated with human respiratory disease in China, Nature, 579 (2020), pp. 265-269 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | Új koronavírus, amely az emberi légúti megbetegedésekhez kapcsolódik Kínában
  2. Connors J M and Levy J H 2020 COVID-19 and its implications for thrombosis and anticoagulation Blood 135 2033-40. Google Scholar | A COVID-19 és következményei a trombózisra és az antikoagulációra
  3. C. Li, W.Z. Bai, T. Hashikawa The neuroinvasive potential of SARS-CoV2 may play a role in the respiratory failure of COVID-19 patients J Med Virol, 92 (2020), pp. 552-555 CrossRefGoogle Scholar | A SARS-CoV2 neuroinvazív potenciálja szerepet játszhat a COVID-19-betegek légzési elégtelenségében
  4. Dinakaran, N. Manjunatha, C. Naveen Kumar, B.M. Suresh Neuropsychiatric aspects of COVID-19 pandemic: a selective review Asian J Psychiatr, 53 (2020), p. 102188 Article Download PDFView Record in ScopusGoogle Scholar | A COVID-19 világjárvány neuropszichiátriai vonatkozásai: szelektív áttekintés
  5. Mehta P, McAuley D F, Brown M, Sanchez E, Tattersall R S, Manson J J and Hlh Across Speciality Collaboration U K 2020 COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppression Lancet 395 1033-4. Google Scholar | COVID-19: figyelembe kell venni a citokinvihar szindrómákat és az immunszuppressziót
  6. Tang, D. Li, X. Wang, Z. Sun Abnormal coagulation parameters are associated with poor prognosis in patients with novel coronavirus pneumonia J Thromb Haemost, 18 (2020), pp. 844-847 CrossRefGoogle Scholar | Az új koronavírus-tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél a kóros alvadási paraméterek rossz prognózissal járnak
  7. Lippi G, Plebani M and Henry B M 2020 Thrombocytopenia is associated with severe coronavirus disease 2019 (COVID-19) infections: A meta-analysis Clin Chim Acta 506 145-8. Google Scholar | A thrombocytopenia a 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) súlyos fertőzéseihez kapcsolódik: egy metaanalízis
  8. Yang, Q. Yang, Y. Wang, Y. Wu, J. Xu, Y. Yu, et al. Thrombocytopenia and its association with mortality in patients with COVID-19 J Thromb Haemost, 18 (2020), pp. 1469-1472 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | A thrombocytopenia a 2019-es koronavírus-betegség (COVID-19) súlyos fertőzéseihez kapcsolódik: egy metaanalízis
  9. Middeldorp S, Coppens M, van Haaps T F, Foppen M, Vlaar A P, Muller M C A, et al. 2020 Incidence of venous thromboembolism in hospitalized patients with COVID-19 J Thromb Haemost 18 1995-2002. Google Scholar | Vénás thromboembolia előfordulása COVID-19-ben szenvedő kórházi betegeknél
  10. Pan D, Sze S, Minhas JS, Bangash MN, Pareek N, Divall P, et al. 2020 The impact of ethnicity on clinical outcomes in COVID-19: a systematic review EClinicalMedicine 23 100404. Google Scholar | Az etnikai hovatartozás hatása a COVID-19 klinikai kimenetelére: szisztematikus áttekintés
  11. Grasselli, M. Greco, A. Zanella, G. Albano, M. Antonelli, G. Bellani, et al. Risk factors associated with mortality among patients with COVID-19 in intensive care units in Lombardy, Italy JAMA Intern Med, 180 (2020), pp. 1345-1355 CrossRefGoogle Scholar | A COVID-19-ben szenvedő betegek halálozásával összefüggő kockázati tényezők intenzív osztályokon Lombardiában, Olaszországban
  12. Petrakis, D. Margina, K. Tsarouhas, F. Tekos, M. Stan, D. Nikitovic, et al. Obesity a risk factor for increased COVID19 prevalence, severity and lethality (Review) Mol Med Rep, 22 (2020), pp. 9-19 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | Az elhízás kockázati tényező a megnövekedett COVID19-prevalencia, súlyosság és halálozás szempontjából (Áttekintés)
  13. Copat C, Cristaldi A, Fiore M, Grasso A, Zuccarello P, Signorelli S S, Conti G O and Ferrante M 2020 The role of air pollution (PM and NO2) in COVID-19 spread and lethality: a systematic review Environ Res 191 110129. Google Scholar | A légszennyezés (PM és NO2) szerepe a COVID-19 terjedésében és halálosságában: szisztematikus áttekintés
  14. Mahase Covid-19: What do we know about “long covid”? BMJ, 370 (2020), Article m2815 CrossRefGoogle Scholar | Covid-19: Mit tudunk a „hosszú covidról”?
  15. Koupenova, J.E. Freedman Platelets and Immunity: going viral Arterioscler Thromb Vasc Biol, 40 (2020), pp. 1605-1607 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | Vérlemezkék és immunitás: vírusossá válás
  16. S. Weyrich, G.A. Zimmerman Platelets in lung biology Annu Rev Physiol, 75 (2013), pp. 569-591 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | Vérlemezkék a tüdőbiológiában
  17. K. Duttaroy, T.K. Ray, A.K. Sinha Prostacyclin stimulation of the activation of blood-coagulation factor-X by platelets Science, 231 (1986), pp. 385-388 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | A véralvadási faktor-X vérlemezkék általi aktiválásának prosztaciklin-stimulálása
  18. Koupenova, H.A. Corkrey, O. Vitseva, G. Manni, C.J. Pang, L. Clancy, et al. The role of platelets in mediating a response to human influenza infection Nat Commun, 10 (2019), p. 1780 View Record in ScopusGoogle Scholar | A vérlemezkék szerepe a humán influenzafertőzésre adott válasz közvetítésében
  19. Koupenova M, Vitseva O, MacKay CR, Beaulieu LM, Benjamin EJ, Mick E, et al. 2014 Platelet-TLR7 mediates host survival and platelet count during viral infection in the absence of platelet-dependent thrombosis Blood 124 791-802. Google Scholar | A thrombocyta-TLR7 közvetíti a gazdaszervezet túlélését és a vérlemezkeszámot a vírusfertőzés során, vérlemezke-függő trombózis hiányában
  20. N. Jenne, C.H. Wong, F.J. Zemp, B. McDonald, M.M. Rahman, P.A. Forsyth, et al. Neutrophils recruited to sites of infection protect from virus challenge by releasing neutrophil extracellular traps Cell Host Microbe, 13 (2013), pp. 169-180 Article Download PDFView Record in ScopusGoogle Scholar | A fertőzés helyére toborzott neutrofilek neutrofil extracelluláris csapdák felszabadításával védenek a vírussal szemben
  21. Amara, D. Rittirsch, M. Flierl, U. Bruckner, A. Klos, F. Gebhard, et al. Interaction between the coagulation and complement system Adv Exp Med Biol, 632 (2008), pp. 71-79 View Record in ScopusGoogle Scholar | Kölcsönhatás a koagulációs rendszer és a komplement rendszer között
  22. A. Teuwen, V. Geldhof, A. Pasut, P. Carmeliet COVID-19: the vasculature unleashed Nat Rev Immunol, 20 (2020), pp. 389-391 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar | COVID-19: az érrendszer elszabadult
  23. Manne BK, Denorme F, Middleton EA, Portier I, Rowley JW, Stubben C, et al. 2020 Platelet gene expression and function in patients with COVID-19 Blood 136 1317-29. Google Scholar | A vérlemezkék génexpressziója és funkciója COVID-19-ben szenvedő betegeknél
  24. Hottz E D, Azevedo-Quintanilha I G, Palhinha L, Teixeira L, Barreto EA, Pao CRR, et al. 2020 Platelet activation and platelet-monocyte aggregate formation trigger tissue factor expression in patients with severe COVID-19 Blood 136 1330-41. Google Scholar | A vérlemezke-aktiváció és a vérlemezke-monocita aggregátum képződése szöveti faktor expressziót vált ki súlyos COVID-19-ben szenvedő betegeknél
  25. Huang, Y. Wang, X. Li, L. Ren, J. Zhao, Y. Hu, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China Lancet, 395 (2020), pp. 497-506 Article Download PDFGoogle Scholar | A 2019-es új koronavírussal fertőzött betegek klinikai jellemzői a kínai Vuhanban
  26. Liu J, Li S, Liu J, Liang B, Wang X, Wang H, et al. 2020. Longitudinal characteristics of lymphocyte responses and cytokine profiles in the peripheral blood of SARS-CoV-2 infected patients EBioMedicine 55 102763. Google Scholar | A limfocita válaszok és a citokin profilok longitudinális jellemzői a SARS-CoV-2 fertőzött betegek perifériás vérében
  27. Bester J, Pretorius E 2016 Effects of IL-1beta, IL-6 and IL-8 on erythrocytes, platelets and clot viscoelasticity Sci Rep 6 32188. Google Scholar | Az IL-1béta, IL-6 és IL-8 hatása a vörösvértestekre, a vérlemezkékre és a vérrög viszkoelaszticitására
  28. Oleksowicz, Z. Mrowiec, D. Zuckerman, R. Isaacs, J. Dutcher, E. Puszkin Platelet activation induced by interleukin-6: evidence for a mechanism involving arachidonic acid metabolism Thromb Haemost, 72 (1994), pp. 302-308 View Record in ScopusGoogle Scholar | Az interleukin-6 által kiváltott vérlemezke-aktiváció: bizonyíték az arachidonsav metabolizmusát magában foglaló mechanizmusra
  29. M. Beaulieu, E. Lin, E. Mick, M. Koupenova, E.O. Weinberg, C.D. Kramer, et al. Interleukin 1 receptor 1 and interleukin 1beta regulate megakaryocyte maturation, platelet activation, and transcript profile during inflammation in mice and humans Arterioscler Thromb Vasc Biol, 34 (2014), pp. 552-564 View Record in ScopusGoogle Scholar | Az interleukin 1 receptor és az interleukin 1 béta szabályozza a megakariociták érését, a vérlemezke aktivációt és a transzkriptum profilt egerekben és emberekben gyulladás során
  30. Davizon-Castillo, B. McMahon, S. Aguila, D. Bark, K. Ashworth, A. Allawzi, et al. TNF-alpha-driven inflammation and mitochondrial dysfunction define the platelet hyperreactivity of aging Blood, 134 (2019), pp. 727-740 Article Download PDFCrossRef<a href="https://www.scopus.com/inward/rec