2023. 01. 25.

Szívvédő Rezveratrol szőlőben, borban

A vérnyomáscsökkentő, vérzsír karbantartó, egészséges Rezveratrol a vörös szőlőből és az abból készült vörösborból vihető be szervezetünkbe a legáltalánosabban. Akik nem szeretnének rendszeresen alkoholt fogyasztani, étrend-kiegészítő formájában is bevihetik a kellő mennyiségű Rezveratrolt. Hogyan és minek?

A News Medical cikke, szerző: Dr. Liji Thomas, szupervízor: Benedette Cufari, toxikológus

 

Rezveratrol a borban

Az olyan borok, mint a Merlot, a Syrah, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir rendelkeznek a legmagasabb Rezveratrol tartalommal. Minél vastagabb a szőlő héja, annál magasabb a Rezveratrol tartalma. A Malbec szőlőnek van a legvastagabb héja, és ezért a legmagasabb a Rezveratrol tartalma.

all-about-grapes-722x406.jpg

A bor készítésének folyamata így befolyásolja a Rezveratrol mennyiségét

A Rezveratrol koncentrációja bármely adott vörösborban attól függ, hogy melyik régióból származik.A sötétvörös és lila szőlőben magasabb ennek a polifenolnak a koncentrációja.A Rezveratrol koncentrációja a borban azonban leginkább az alkalmazott borkészítési eljárástól függ, nem pedig a borba kerülő szőlőfajtától.

A hagyományos borkészítési technikák a legmagasabb Rezveratrol koncentrációt eredményezik a vörösborban a szénsavas macerációhoz képest. A különféle növényi pigmentek és antioxidánsok teljes kivonásához a szőlő héjából és magjából a bornak érintkezésbe kell kerülnie velük az erjedési folyamat befejeződéséig.

 

Miért jó nekem a Rezveratrol? A vörösbor élettani előnyei

A vörösborok Rezveratrol-tartalma 1,5 dl-ben (másfél deciliterben) 0,03-1,07 mg, ami összemérhető a fehérborok Rezveratrol-tartalmával, amely jellemzően a 0,01-0,27 mg tartományba esik. Gyümölcs formájában a vörös szőlőlé 0,017-1,30 mg/1,5 dl.

Jelentős vita övezi azt a kérdést, hogy a napi mérsékelt pohár vörösbor ismert szív-egészségügyi hatásai a Rezveratrolnak vagy a bor alkoholtartalmának tudhatók-e be. Ezt az a tény támasztja alá, hogy a Rezveratrol még nem bizonyítottan növeli az élettartamot vagy csökkenti a halálozást egészséges idős populációban.

Mégis, az alkoholnak a következő független hatásai vannak, amelyek hozzájárulnak az érelmeszesedés kockázatának és a szívkoszorúér-betegség 20-30%-os kialakulási esélyének csökkenéséhez:

  • Növeli a nagy sűrűségű, „jó” lipoproteint (HDL)
  • Csökkenti az alacsony sűrűségű, „rossz” lipoproteint (LDL)
  • Csökkenti a vérnyomást
  • Megakadályozza a vérrögképződés

red-wine-health-benefits-ce3be96b730b41cc82f128abb75c2395.jpg

Borfogyasztás és egészségügyi megfontolások

Mit jelent az egy pohár egészséges vörösbor? Férfiak számára 1-2 másfél deciliternyi pohár bor javasolt, a nők számára csupán 1 ilyen pohár, mert a női szervezetben alacsonyabb a víztartalom, ami magasabb alkoholkoncentrációhoz vezet.

Ismerve a túl sok alkohol túlságosan is ismert mellékhatásait, beleértve az alkoholizmust, a májkárosodást, az agykárosodást, a mentális problémákat, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a stroke-ot és a szívbetegségeket, valamint a rákbetegségeket, az nem lehet kifogás, hogy borral viszem be a szervezetembe az egészséges Rezveratrolt, ezért naponta itókázom.

Hetente néhányszor egy vacsora utáni pohár vörösbor élvezetes, ennél több alkohol fogyasztása azonban az eddig összegyűjtött bizonyítékok fényében nem egészséges gyakorlat. Azok, akik tartózkodnak az alkoholtól, továbbra is élvezhetik a Rezveratrol egészségügyi előnyeit vörösszőlőléből vagy táplálék-kiegészítő fogyasztás útján.

 

meta-og.png

Ha nem akarok alkoholt fogyasztani? Rezveratrol természetes étrend-kiegészítőben

Ha nem szeretné alkohol bevitellel Rezveratrolhoz juttatni a szervezetét, a Cardio Fortis 100% természetes étrend-kiegészítőben is megtalálja. A Cardio Fortis 3 természetes összetevő hatékony kombinációja, amelyek mind a vér egészségére összpontosítanak. A Cardio Fortis 25 mg rezveratrol mellett 20 mg rutint és 125 mg Fruitflow® kivonatot, vagyis vízoldékony paradicsom-kivonatot tartalmaz, hogy segítse szervezetét megelőzni a vérrögök, egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A Rezveratrol segíti a szervezetet a káros molekulák méregtelenítésében, hasonlóan az antioxidánsokhoz. Egy 2015 -ös vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a nagy dózisok csökkenthetik az artériák falára gyakorolt nyomást, amikor a szív dobog.4 A szisztolés vérnyomás általában az életkorral emelkedik, mivel az artériák megmerevednek. Ha a vérnyomás magas, nő a szívbetegségek kockázati tényezője. A Rezveratrol elérheti ezt a vérnyomáscsökkentő hatást azáltal, hogy segíti a szervezetet több nitrogén-monoxidot (NO) termelni, ami az erek ellazulásához vezet.5,6

A Rezveratrol pozitív hatással van a vérzsírokra is. Úgy tűnik, hogy befolyásolja a koleszterinszintet azáltal, hogy csökkenti a koleszterin termelését szabályozó enzim hatását. Az LDL (low density lipoprotein) oxidáció hozzájárul a plakkok felhalmozódásához az artériák falán. Antioxidánsként a Rezveratrol csökkentheti a „rossz” LDL-koleszterin oxidációját.

 

A Cardio Fortis 3 természetes összetevőjével:

  • természetes vérhígító
  • természetesen fenntartja az egészséges vérkeringést
  • fenntartja a vér egészséges állapotát
  • megelőzi a vérrögképződést
  • antioxidáns hatás a szabad gyökökre
  • kardioprotektív hatás
  • neuroprotektív hatás
  • gyulladásgátló hatás
  • antioxidáns hatás
  • szív- és érrendszeri egészségjavító

Olvasson többet a Cardio Fortisról vagy rendelje meg most ide kattintva!

 

Referenciák