2022. 12. 20.

Miért annyira egészséges a paradicsom? 10 tény és 3 receptajánlat

A paradicsom szinte bármely formájában megőriz hatóanyagaiból, ráadásul jó hatással van az immunrendszerre, a szívre, a szemre, a tüdőre, a vérerekre és keringésre, és még sok egyébre, ami a WebMD cikkéből kiderül.

 

1. Likopin, kálium, B vitamin, E vitamin

A paradicsom telis-teli van egy úgynevezett likopin nevű anyaggal. Ez adja élénk vörös színét és segít megvédeni a paradicsom gyümölcsét a nap ultraibolya sugaraitól. Hasonló módon segíthet megvédeni az emberi szervezet sejtjeit a károsodástól. A paradicsom káliumot, B- és E-vitamint és egyéb értékes tápanyagokat is tartalmaz.

493ss_thinkstock_rf_tomatoes_ripening_on_the_vine.jpg

2. Immunrendszer

A likopin egy antioxidáns, harcol a szabad gyököknek nevezett molekulák ellen, amelyek károsíthatják a sejteket és befolyásolhatják az immunrendszert. Emiatt a magas likopin tartalmú élelmiszerek, például a paradicsom, csökkenthetik a tüdő-, gyomor- vagy prosztatarák valószínűségét. Egyes kutatások azt mutatják, hogy segíthetnek megelőzni a betegséget a hasnyálmirigyben, a vastagbélben, a torokban, a szájban, a mellben és a méhnyakban is.

3. Szív

A likopin segíthet csökkenteni az LDL vagy a „rossz” koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást, ez csökkentheti a szívbetegségek esélyét. A paradicsomban lévő egyéb tápanyagok, mint például a B- és E-vitamin, valamint a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok szintén javíthatják a szív egészségét.

4. Szem

A paradicsom luteinnek és zeaxantinnak nevezett anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a szemet a digitális eszközök, például okostelefonok és számítógépek által keltett kék fénytől. Segíthetnek abban is, hogy a szem ne fáradjon el, enyhít a szem megerőltetéséből adódó fejfájást.

5. Tüdő

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a paradicsom hasznos lehet az asztmás betegek számára, és segíthet megelőzni az emfizémát, amely állapot lassan károsítja a tüdő léghólyagait. Ennek az lehet az oka, hogy a likopin, a lutein és a zeaxantin más antioxidánsok mellett felveszi a harcot a dohányfüstben lévő káros anyagokkal, amelyek a tüdőtágulat vezető okai.

493ss_thinkstock_rf_blood_vessel_close_up.jpg

6. Vérerek

Ha több paradicsomot viszünk be az étrendünkbe, csökkenhet az agyvérzés valószínűsége. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a paradicsom hatóanyagai enyhíthetik a gyulladást, erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a koleszterinszintet, és megakadályozhatják a vér alvadását. Mindezek a dolgok segíthetnek megelőzni a stroke-ot.

7. Szájhigiénia

Tanulmányok kimutatták, hogy a likopin ugyanúgy segíthet a fogíny- és fogágy betegségek kezelésében, mint a rák megelőzésében – a szabad gyökök elleni küzdelem révén. A sok nyers paradicsom fogyasztása azonban károsíthatja a fogzománcot – a nagy mennyiségű savnak köszönhetően –, és a nem sokkal későbbi fogmosás ronthatja a helyzetet. Célszerű legalább 30 percet várni a fogmosás előtt.

8. Bőr

Ismert tény, hogy a kalap és a fényvédő segít megóvni a bőrt a naptól. Nos, a paradicsomban lévő likopin hasonlóan jár el, ugyanúgy, ahogy a paradicsomot védi. Nem helyettesíti a fényvédőt, hisz nem kenjük fel a bőrünkre. Segít azonban, ha belülről dolgozik sejtjeinken.

493ss_thinkstock_rf_fresh_tomatoes_canned_tomatoes_diptych.jpg

9. Frissen vagy konzerv formájában?

Mindkettő jó, de más-más módon. Az olyan tápanyagokat, mint a likopin, könnyebben képes bevinni és felhasználni a szervezetünk a konzerv paradicsomtermékekből, mint a friss paradicsomból. Viszont a konzerv formában kapható paradicsom feldolgozásához használt hő csökkenti a paradicsom C-vitamin és egyéb hatóanyag tartalmát.

meta-og.png

10. Táplálék-kiegészítő formájában kifejezetten hatékony

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást három természetes összetevőjével. Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez. Segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, vagyis segít megelőzni a trombózist, vagyis hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki, tulajdonképpen vízben oldódó paradicsomkoncentrátum. A vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (water soluble tomato concentrate, WSTC) természetesen előforduló vérrög-ellenes vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy fogyasztás után elnyomják az egészséges emberek vérlemezke-aktivitását.

A WSTC fogyasztása csökkenti a vérlemezkék aggregálhatóságát, ezáltal a vért folyékony és alacsony koagulálható állapotban tartja (koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás). Ez segít fenntartani az egészséges véráramlást megakadályozva a mikroaggregátumok képződését a keringésben, és megakadályozva a vérlemezkéknek az erek falához vagy zsíros plakkokhoz való tapadását. A vérlemezkék működését nem nyomja el teljesen, csupán a megfelelő szintet tartja fenn, hogy a vérlemezkék sérülés, érkárosodás esetén aggregálódhassanak.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.”  Vagyis a Fruitflow® valóban, kísérletekkel és mérésekkel bizonyítottan hozzájárul a vérrögképződés kialakulásának megelőzéséhez. Olvasson tovább a termékről!

 

Jöjjön néhány recept!

#1 Házi tésztaszósz (marinara)

Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki a paradicsom leghíresebb tápanyagából: a likopinból. A paradicsom főzéséhez használt hő megkönnyítheti a tápanyag felhasználását a szervezet számára. Hozzáadhatunk egy kis olívaolajat, hogy segítse a hatóanyagok felszívódását. A hagyma és a fűszernövények használata kötelező.

493ss_thinkstock_rf_tomato_paste_close_up.jpg

#2 Salsa szósz

Használjuk ezt a paradicsom alapú szószok, például a bolti ketchup és a barbecue szószok helyett, amelyek cukorral, sóval és tartósítószerekkel vannak teletömve. Készítsük el saját salsa szószunkat, hogy pontosan tudjuk, mit tartalmaz, vagy ellenőrizzük a bolti termékek címkéit, és keressük az egészséges változatot. Ha magunk akarjuk elkészíteni tortilla mártogatósunkat, az alapja nagyon kis darabokra aprított zöldség és paradicsomszósz. Ízesíthetjük sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel.

493ss_thinkstock_rf_roasted_tomatoes.jpg

#3 Sült paradicsom

Intenzív füstös íze kellemes köretként szolgál, akár húshoz, akár sajthoz tálaljuk. Ha túl hideg lenne a kertben grillezéshez, csak süssük meg a sütőben, hintsük meg egy kevés olívaolajjal. Süthetjük friss bazsalikommal, oregánóval, ha valami olaszosra vágynánk, de kakukkfűvel, zsályával a franciás irányba is elindulhatunk.

 

Forrás: The Health Benefits of Tomatoes, Medically Reviewed by Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD on November 16, 2021 (forrás)