A paradicsom szinte bármely formájában megőriz hatóanyagaiból, ráadásul jó hatással van az immunrendszerre, a szívre, a szemre, a tüdőre, a vérerekre és keringésre, és még sok egyébre, ami a WebMD cikkéből kiderül.
A paradicsom telis-teli van egy úgynevezett likopin nevű anyaggal. Ez adja élénk vörös színét és segít megvédeni a paradicsom gyümölcsét a nap ultraibolya sugaraitól. Hasonló módon segíthet megvédeni az emberi szervezet sejtjeit a károsodástól. A paradicsom káliumot, B- és E-vitamint és egyéb értékes tápanyagokat is tartalmaz.
A likopin egy antioxidáns, harcol a szabad gyököknek nevezett molekulák ellen, amelyek károsíthatják a sejteket és befolyásolhatják az immunrendszert. Emiatt a magas likopin tartalmú élelmiszerek, például a paradicsom, csökkenthetik a tüdő-, gyomor- vagy prosztatarák valószínűségét. Egyes kutatások azt mutatják, hogy segíthetnek megelőzni a betegséget a hasnyálmirigyben, a vastagbélben, a torokban, a szájban, a mellben és a méhnyakban is.
A likopin segíthet csökkenteni az LDL vagy a „rossz” koleszterin szintjét, valamint a vérnyomást, ez csökkentheti a szívbetegségek esélyét. A paradicsomban lévő egyéb tápanyagok, mint például a B- és E-vitamin, valamint a flavonoidoknak nevezett antioxidánsok szintén javíthatják a szív egészségét.
A paradicsom luteinnek és zeaxantinnak nevezett anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a szemet a digitális eszközök, például okostelefonok és számítógépek által keltett kék fénytől. Segíthetnek abban is, hogy a szem ne fáradjon el, enyhít a szem megerőltetéséből adódó fejfájást.
Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a paradicsom hasznos lehet az asztmás betegek számára, és segíthet megelőzni az emfizémát, amely állapot lassan károsítja a tüdő léghólyagait. Ennek az lehet az oka, hogy a likopin, a lutein és a zeaxantin más antioxidánsok mellett felveszi a harcot a dohányfüstben lévő káros anyagokkal, amelyek a tüdőtágulat vezető okai.
Ha több paradicsomot viszünk be az étrendünkbe, csökkenhet az agyvérzés valószínűsége. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a paradicsom hatóanyagai enyhíthetik a gyulladást, erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a koleszterinszintet, és megakadályozhatják a vér alvadását. Mindezek a dolgok segíthetnek megelőzni a stroke-ot.
Tanulmányok kimutatták, hogy a likopin ugyanúgy segíthet a fogíny- és fogágy betegségek kezelésében, mint a rák megelőzésében – a szabad gyökök elleni küzdelem révén. A sok nyers paradicsom fogyasztása azonban károsíthatja a fogzománcot – a nagy mennyiségű savnak köszönhetően –, és a nem sokkal későbbi fogmosás ronthatja a helyzetet. Célszerű legalább 30 percet várni a fogmosás előtt.
Ismert tény, hogy a kalap és a fényvédő segít megóvni a bőrt a naptól. Nos, a paradicsomban lévő likopin hasonlóan jár el, ugyanúgy, ahogy a paradicsomot védi. Nem helyettesíti a fényvédőt, hisz nem kenjük fel a bőrünkre. Segít azonban, ha belülről dolgozik sejtjeinken.
Mindkettő jó, de más-más módon. Az olyan tápanyagokat, mint a likopin, könnyebben képes bevinni és felhasználni a szervezetünk a konzerv paradicsomtermékekből, mint a friss paradicsomból. Viszont a konzerv formában kapható paradicsom feldolgozásához használt hő csökkenti a paradicsom C-vitamin és egyéb hatóanyag tartalmát.
A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást három természetes összetevőjével. Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez. Segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, vagyis segít megelőzni a trombózist, vagyis hozzájárul az egészséges véráramláshoz.
A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki, tulajdonképpen vízben oldódó paradicsomkoncentrátum. A vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (water soluble tomato concentrate, WSTC) természetesen előforduló vérrög-ellenes vegyületeket tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy fogyasztás után elnyomják az egészséges emberek vérlemezke-aktivitását.
A WSTC fogyasztása csökkenti a vérlemezkék aggregálhatóságát, ezáltal a vért folyékony és alacsony koagulálható állapotban tartja (koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás). Ez segít fenntartani az egészséges véráramlást megakadályozva a mikroaggregátumok képződését a keringésben, és megakadályozva a vérlemezkéknek az erek falához vagy zsíros plakkokhoz való tapadását. A vérlemezkék működését nem nyomja el teljesen, csupán a megfelelő szintet tartja fenn, hogy a vérlemezkék sérülés, érkárosodás esetén aggregálódhassanak.
A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” Vagyis a Fruitflow® valóban, kísérletekkel és mérésekkel bizonyítottan hozzájárul a vérrögképződés kialakulásának megelőzéséhez. Olvasson tovább a termékről!
Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki a paradicsom leghíresebb tápanyagából: a likopinból. A paradicsom főzéséhez használt hő megkönnyítheti a tápanyag felhasználását a szervezet számára. Hozzáadhatunk egy kis olívaolajat, hogy segítse a hatóanyagok felszívódását. A hagyma és a fűszernövények használata kötelező.
Használjuk ezt a paradicsom alapú szószok, például a bolti ketchup és a barbecue szószok helyett, amelyek cukorral, sóval és tartósítószerekkel vannak teletömve. Készítsük el saját salsa szószunkat, hogy pontosan tudjuk, mit tartalmaz, vagy ellenőrizzük a bolti termékek címkéit, és keressük az egészséges változatot. Ha magunk akarjuk elkészíteni tortilla mártogatósunkat, az alapja nagyon kis darabokra aprított zöldség és paradicsomszósz. Ízesíthetjük sóval, borssal, ízlés szerinti fűszerekkel.
Intenzív füstös íze kellemes köretként szolgál, akár húshoz, akár sajthoz tálaljuk. Ha túl hideg lenne a kertben grillezéshez, csak süssük meg a sütőben, hintsük meg egy kevés olívaolajjal. Süthetjük friss bazsalikommal, oregánóval, ha valami olaszosra vágynánk, de kakukkfűvel, zsályával a franciás irányba is elindulhatunk.
Forrás: The Health Benefits of Tomatoes, Medically Reviewed by Kathleen M. Zelman, MPH, RD, LD on November 16, 2021 (forrás)