2022. 03. 02.

Az intenzív testmozgás által kiváltott trombózisveszélyről

A testmozgást pozitív képzetekkel társítjuk: egészség, fittség, jó ellenálló képesség, a valóság az, hogy a megerőltető sport érrendszeri trombózisos események és a hirtelen halál kockázatával jár.

 

A testmozgásról általában a jó egészségre asszociálunk, és az az általános hit, hogy a több testmozgás hosszabb élethez, jobb mentális egészséghez, kevesebb anyagcsere-problémához, erősebb csontokhoz és jobb szív- és érrendszeri egészséghez vezet.1 A megerőltető testmozgás azonban valójában az érrendszeri trombózisos események és a hirtelen halál fokozott kockázatával jár.2

A testmozgással kapcsolatos stresszt légszomj, izomfáradtság vagy akár akut fájdalom formájában tapasztaljuk. Molekuláris szinten, edzés közben gyulladásos kitörést váltunk ki, amelyet a vérlemezkék közvetítenek. A túlzott testmozgás felszabadítja az adrenalint és a szerotonint, és trombint3 termel, ami a vérlemezkék aktiválódásához vezet.

Ezenkívül az intenzív aerob testmozgás csökkentheti a vaszkuláris endotélium által termelt aggregáció-gátló nitrogén-monoxid (NO) mennyiségét, különösen edzetlen emberek esetében, mivel csökken a NO-termelő sejtekbe jutó oxigén mennyisége.4 Hiperaggregabilitás alakul ki, majd a vérlemezkék összehangolják a gyulladást elősegítő események sorát.5

Ennek az eseménysornak két jelentős következménye van. Először is, edzés után megnő a vér alvadási és vérrögképződési lehetősége. Ezt az állapotot hiperkoagulálhatóságnak nevezik, és edzés után akár 48 óráig is eltarthat.6 A hiperkoagulálhatóság mértéke függ az elvégzett edzés időtartamától és intenzitásától, valamint az edzés jellegétől; a kevésbé edzett egyéneknél alacsonyabb intenzitású sporttevékenység esetén is rosszabb lehet ez az érték, mint a jól képzett, rutinos sportolóknál nagyobb intenzitású edzéskor.

Ez a véralvadási képességnövekedés veszélyes lehet, különösen azoknál, akiknél valamilyen egészségügyi probléma lappang, mint például az érelmeszesedés vagy szívproblémák, ami a trombózis és néha a hirtelen halál fokozott kockázatához vezethet.7 A trombocita aktiváció második kiváltó oka tehát az edzés során keletkező gyulladás.  

Egy kis feltáró tanulmány a futópad-tesztet használva kimutatta, hogy a Cardio Fortis Fruitflow® komponens bevitele csökkentette az edzés által kiváltott vérlemezke-mikrorészecskék képződését és csökkentette a trombin-képződési kapacitást is. Azok számára, akik rendszeresen aktívan edzenek, a Cardio Fortis fogyasztása mindenképp ajánlott, főleg, mivel a vérrög képződést az orvosok gyakran későn, esetenként egyáltalán nem diagnosztizálják.

 SO19-SportsMed-Adrenals.jpg

 

Az orvosok gyakorta fel sem ismerik sportolóknál a betegséget8

Az orvosok sokszor nem ismerik fel a sportolók esetében sem a mélyvénás trombózist (DVT – Deep Vein Thrombosis), sem a tüdőembóliát (PE – Pulmonary Embolism). Miért? Mivel az egészségügyi szolgáltatók gyakran nem tekintik a vérrögképződést olyan betegségnek, ami sportolók esetében felmerülhet. A trombózis nem gyakori fiatal, egészséges egyéneknél – ám a legtöbb sportoló fiatal és egészséges, ezért a sportolóknál a DVT, a PE és az artériás vérrögök nem jellemzőek, mégis felmerülhetnek.

A testünk artériák és vénák végtelen alagútjából áll, amelyeken keresztül a vér az egész testben áramlik. Az artériák azok az erek, amelyek a vért a szívből a testen kívülre szállítják: az agyba, a belső szervekbe, a lábakba és a karokba. Az artériákban kialakuló vérrögök szélütéshez, szívrohamhoz vagy végtagot veszélyeztető perifériás artériás vérröghöz vezetnek, aminek a fizikai tünete a fájdalmas, hideg és sápadt kar vagy láb/lábfej.

Mivel a vérrögképződést az általános felfogás az idősebb korosztályhoz társítja, sportolók esetében a szimptómákat általában valami kevésbé veszélyes dolognak tulajdonítják. A mélyvénás trombózis okozta tüneteket az orvosok izomszakadásnak, bokaficamnak, izomláznak, izomgörcsnek vagy shin splintnek, vagyis belső sípcsonti stressz szindrómának diagnosztizálják.

  • Shin splint általában a sípcsont környéki izmokat illetve kötőszövetet érintő visszatérő trauma hatására alakul ki. A kórkép magába foglalhatja a tibia körüli izmok illetve kötőszövet mikroszakadásait, a periosteum (csonthártya) gyulladását illetve az izomzatot érintő gyulladást vagy ezeknek kombinációját. (physio-vit.net)

A tüdőembólia mellkasi tüneteit az egészségügyi szakemberek tévesen izomhúzódásnak, costochondritisnek (a bordák és a mellcsont közötti ízület gyulladásának), hörghurutnak, asztmának vagy enyhe tüdőgyulladásnak tulajdonítják.

A vénák visszavezetik a vért a test többi részéből a szívünkbe. A lábak, a karok, a medence, a has vagy az agy körüli mélyvénákban kialakuló vérrögöket mélyvénás trombózisnak (DVT) nevezik. Ha a lábban vagy karban kialakult vérrög egy darabja leszakad, és a tüdőbe kerül, az vérrögöt képezhet a tüdőben. A tüdőben kialakuló vérrögöt tüdőembóliának (PE – Pulmonary Embolism) nevezik. A tüdőembólia életveszélyes orvosi vészhelyzet lehet, ilyen esetben azonnali orvosi ellátást kell kérni.

full-length-of-tired-young-woman-sitting-with-royalty-free-image-1615394406.jpeg

 

Sportoló-specifikus vérrög képződési rizikófaktorok

Az, hogy valaki látszólag egészséges és sportoló, nem akadályozza meg a vérrögök kialakulását. Számos körülmény miatt a hivatásos sportolók és az élvezeti sportolók egyaránt fokozottan ki vannak téve a DVT és PE kockázatának. A sportolóknak, edzőknek és menedzsereknek különösen tisztában kell lenniük ezekkel a kockázati tényezőkkel:

  • Nagy távolságok utazása sportversenyre és vissza (repülővel, busszal vagy autóval)
  • Kiszáradás (megerőltető sportesemény alatt és után)
  • Jelentős trauma
  • Immobilizáció (merevítő vagy gipsz)
  • Csonttörés vagy nagy műtét
  • Fogamzásgátló tabletták és tapasz, terhesség, hormonpótló terápia
  • DVT vagy PE a családi anamnézisében
  • Öröklött vagy szerzett véralvadási rendellenesség jelenléte (V. faktor Leiden, protrombin 20210 mutáció, antifoszfolipid antitestek és mások)
  • A vénák anatómiájának veleszületett rendellenessége
  • May-Thurner-szindróma (a bal medencei véna beszűkülése)
  • A vena cava inferior (a hasi fő véna) beszűkülése vagy hiánya
  • A nyaki borda mellkasi kimeneti elzáródást okoz

the_tired_athlete.jpg

 

Hogyan előzhető meg a sporttal kapcsolatosan kialakuló vérrög-képződés?

  • Tartson szüneteket, és nyújtsa a lábát többször, ha nagy távolságokat tesz meg
  • Maradjon jól hidratált (egy megerőltető sportesemény és utazás alatt és után)
  • Ismerje meg a DVT és a PE tüneteit, és mielőbb kérjen orvosi segítséget, ha előfordulnak
  • Ismerje meg a vérrögök kialakulásának kockázati tényezőit
  • Tudja meg, hogy a családjában előfordult-e vérrögképződési probléma
  • Ha legalább hetente egy alkalommal sportol, szedje a Cardio Fortis táplálék-kiegészítőt, ami segít megelőzni a vérrögök kialakulását9
  • Súlyos műtét, trauma, hosszan tartó mozdulatlanság vagy gipsz esetén: kérdezze meg kezelőorvosát, hogy kaphat-e DVT profilaxist, vagyis trombózisellenes szereket, és ha igen, mennyi ideig

physiotherapist-doctor-working-examining-treating-injured-leg-male-patient-giving-exercising-leg-treatment-male-patient-physio-clinic_38391-1188.jpg

 

Vegye észre a kialakult vérrög tüneteit!

Fontos, hogy éber maradjon a vérrögök jeleivel és tüneteivel kapcsolatban. Ezek a következőek:

Mélyvénás trombózis (Deep Vein Thrombosis – DVT)

  • Duzzanat, általában a lábban (karban is előfordulhat, különösen súlyemelőknél, tornászoknál, evezősöknél stb.)
  • Láb (vagy kar) fájdalom vagy érzékenység, általában görcsként vagy belső sípcsonti stressz szindrómaként írják le
  • Vöröses vagy kékes bőrelszíneződés
  • Tapintásra a láb meleg

Tüdőembólia (Pulmonary Embolism – PE)

  • Hirtelen légszomj
  • Mellkasi fájdalom éles, szúró; súlyos lélegzetvétellel súlyosbodhat
  • Gyors szívverés
  • Ájulás
  • Megmagyarázhatatlan köhögés, néha véres váladékkal

 

Források

  1. Konings, J.; Kremers, R.; Bloemen, S.; Schurgers, E.; Selmeczi, A.; Kelchtermans, H.; Van Meel, R.; Meex, S.J.; Kleinegris, M.-C.; De Groot, P.G.; et al. Strenuous exercise induces a hyperreactive rebalanced haemostatic state that is more pronounced in men. 2016, 115, 1109–1119. [CrossRef] [PubMed] - A megerőltető testmozgás hiperreaktív, kiegyensúlyozott vérzéscsillapító állapotot vált ki, amely férfiaknál kifejezettebb. Tromb. Haemost. 2016, 115, 1109–1119.
  2. Galloza, J.; Castillo, B.; Micheo, W. Benefits of Exercise in the Older Population. Rehabil. Clin. N. Am. 2017, 28, 659–669. [CrossRef] - A testmozgás előnyei az idősebb lakosság körében. Phys. Med. Rehabilitáció. Clin. N. Am. 2017, 28, 659–669.
  3. Sedgwick, M.J.; Thompson, M.; Garnham, J.; Thackray, A.E.; Barrett, L.A.; Powis, M.; Stensel, D.J. Acute high-intensity interval rowing increases thrombin generation in healthy men. Appl. Physiol. 2016, 116, 1139–1148. [CrossRef] - Az akut, nagy intenzitású intervallum evezés növeli a trombinképződést egészséges férfiaknál. Eur. J. Appl. Physiol. 2016, 116., 1139–1148.
  4. Nosarev, A.V.; Smagliy, L.V.; Eanfinogenova, Y.; Popov, S.; Kapilevich, L.V. Exercise and NO production: Relevance and implications in the cardiopulmonary system. Cell Dev. Biol. 2015, 2, 73. [CrossRef] - Gyakorlat és NO-termelés: relevancia és következmények a kardiopulmonális rendszerben. Front. Cell Dev. Biol. 2015, 2, 73.
  5. Hilberg, T.; Menzel, K.; Gläser, D.; Zimmermann, S.; Gabriel, H.H.W. Exercise intensity: Platelet function and platelet-leukocyte conjugate formation in untrained subjects. 2008, 122, 77–84. [CrossRef] [PubMed] – A testedzés intenzitása: A trombocita funkció és a vérlemezke-leukocita konjugátum képzése képzetlen alanyokban. Thromb. Res. 2008, 122, 77–84.
  6. Smith, J.E. Effects of strenuous exercise on haemostasis. Sports Med. 2003, 37, 433–435. [CrossRef] - A megerőltető testmozgás hatása a hemosztázisra. Br. J. Sports Med. 2003, 37, 433–435.
  7. Montagnana, M.; Lippi, G.; Franchini, M.; Banfi, G.; Guidi, G.C. Sudden Cardiac Death in Young Athletes. 2008, 47, 1373–1378. [CrossRef] [PubMed] - Hirtelen szívhalál fiatal sportolóknál. Intern. Med. 2008, 47, 1373–1378.
  8. National Blood Clot Alliance: Athletes and blood clots [Website] – Sportolók és a vérrögök
  9. Fruitflow®: the first European Food Safety Authority-approved natural cardio-protective functional ingredient, Niamh O’Kennedy, Daniel Raederstorff, Asim K. Duttaroy, Published online 2016 July 7. [NCBI] – Fruitflow®: az első Európai Élelmezésbiztonsági Hatóság által jóváhagyott természetes szívvédő funkcionális összetevő