2022. 10. 23.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 9. rész: túlsúly és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végig fogunk haladni a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk az elhízás kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

skynews-obesity-fat-overweight_4522181.jpg

Elhízás és mélyvénás trombózis / tüdőembólia

Az elhízás a trombózis/tüdőembólia fontos kockázati tényezője mind férfiak, mind nők esetében. Az elhízott emberek szervezetében több mint kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki trombus (vérrög a lábban), mint a normál testsúlyúak esetében. Ennek az az oka, hogy az elhízás krónikus gyulladást és csökkent fibrinolízist (a vérrögök lebontásának képességét) okoz.2

Krónikus gyulladás is előfordul annak eredményeként, hogy kevesebb nitrogén-monoxid van a túlsúlyos egyének szervezetében. A nitrogén-monoxid olyan molekula, amely megvédi a speciális endotéliumot (a véredény bélését, vagyis az erek belső falát), és megakadályozza, hogy a sejtek az endothel felszínéhez tapadjanak. Az elhízott emberek nitrogén-monoxid szintje még korai életkorban is lényegesen alacsonyabb. Ez a csökkent nitrogén-monoxid mennyiség az elhízott emberekben, ami növeli az erek nyálkahártyájának károsodását, ami viszont növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Az elhízás és a túlsúly a szívkoszorúér-betegség (CHD), a perifériás artériás betegség (PAD), a stroke (CVA) és a vénás thromboembolia (VTE) fokozott kockázatával jár együtt..3, 4, 5, 6 Azonban még meg kell határozni, hogy vajon az elhízás valóban független kockázati tényező, vagy számos más jól ismert kardiovaszkuláris rizikótényezővel (például inzulinrezisztenciával / cukorbetegséggel és dyslipidaemia) való társulása révén hat. Az elhízás központi szerepet játszik a metabolikus szindróma, a szív- és érrendszeri rizikófaktorok csoportjának kialakulásában is, amely a szívkoszorúér és a stroke (akut agyi érkatasztrófa) körülbelül háromszoros kockázatához vezet.7

Tanulmányok kimutatták, hogy az elhízott egyéneknél közel kétszer akkora a mélyvénás trombózis vagy a tüdőembólia kialakulásának, és a 40 évnél fiatalabb elhízott betegek esetében közel ötszöröse a kockázat, mint azoknak, akik nem elhízottak. A 35 kg/m2 vagy annál nagyobb BMI-vel rendelkező nők körében a tüdőembólia kialakulásának kockázata közel hatszoros.

Az elhízás a mélyvénás trombózis kialakulásának egyéb ismert kockázati tényezőit is felveti. Például az elhízás az F5 G1691A (V. faktor Leiden) és az F2 G20210A (protrombin) genetikai mutációkhoz kapcsolódik. Ezek olyan véralvadási faktorok, amelyek kiegyensúlyozatlanok a trombózis és embólia fellépésekor. Az elhízás megkétszerezi az ilyen egyensúlyhiányok kockázatát.

Active-Life_GettyImages-526298772-1686x1125.jpg

Az elhízott betegeknél az ismétlődő mélyvénás trombózis epizódok kockázata is fennáll a nem elhízott egyénekhez képest. Az elhízás a vénákban a vér pangásához vagy stagnálásához vezet: ez növeli a trombózis és a vérrögképződés kockázatát is.

Az elhízás növeli és megváltoztatja a koagulációt és a véralvadást befolyásoló tényezők szintjét. Az elhízott egyének több adipokint, például leptint és adiponektint termelhetnek, inzulinrezisztenciát és krónikus gyulladásos állapotot alakíthatnak ki. Ezek a vérlemezkék aktivitását is növelik – a vérlemezkék olyan vérsejtek, amelyek felelősek a véralvadás beindításáért és szélsőséges esetben a vérrögképződésért.

Az elhízás a zsírsejtekből és a hepatocitákból, vagyis májsejtekből származó plazminogén aktivátor inhibitor-1 túltermeléséhez is vezet. Ezeket a sejteket a szabad zsírsavak, citokinek, adipokinek megnövekedett vérszintje és elhízás esetén a zsírszövet relatív hipoxiája, avagy oxigénhiánya mozgatja. A plazminogén aktivátor inhibitor-1 gátolja a vérrög lebomlását vagy a fibrinolízist, elősegítve a vérrögképződést és növelve a trombózis és a tüdőembólia kockázatát.

Fontos megbeszélni egy orvossal, hogy az elhízás kezelése hogyan segíthet megelőzni a jövőbeni trombózis/embólia esetleges kialakulásának kialakulását. Az elhízás kezelése rendkívül összetett és mindenképpen egyénre szabott.  A következők kombinációját foglalhatja magában8:

  • étrendi változások
  • fokozott fizikai aktivitás
  • étrendi változtatásokat támogató gyógyszerek, természetes étrend-kiegészítők
  • súlycsökkentő műtét

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.3

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 9

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. The Conversation Magazine (forrás)
  3. Hubert, M. Feinleib, P. McNamara, W. Castelli Obesity as an independent risk factor for cardiovascular disease, Circulation, 67 (1983), pp. 968-977, View Record in Scopus Google Scholar
  4. Shirai: Obesity as the core of the metabolic syndrome and the management of coronary heart disease, Curr Med Res Opin, 20 (2004), pp. 295-304 CrossRefView Record in ScopusGoogle Scholar
  5. Tsai, M. Cushman, W. Rosamond, S. Heckbert, J. Polak, A.R. Folsom: Cardiovascular risk factors and venous thromboembolism incidence: the longitudinal investigation of thromboembolism etiology, Arch Intern Med, 162 (2002), pp. 1182-1189 View Record in ScopusGoogle Scholar
  6. Abdollahi, M. Cushman, F. Rosendaal: Obesity: risk of venous thrombosis and the interaction with coagulation factor levels and oral contraceptive use. Thromb Haemost, 89 (2003), pp. 493-498 View Record in ScopusGoogle Scholar
  7. Klein, L. Burke, G. Bray, S. Blair, D. Allison, X. Pi-Sunyer, et al.: Clinical implications of obesity with specific focus on cardiovascular disease. A statement for professionals from the American Heart Association Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism, Circulation, 110 (2004), pp. 2952-2967 View Record in ScopusGoogle Scholar
  8. Healthline Magazine (forrás)
  9. EFSA: Water-soluble tomato concentrate (WSTC I and II) and platelet aggregation (forrás)