2022. 10. 07.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 8. rész: miért nő a trombózis veszélye az életkor előrehaladtával?

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a korosodás és a vérrögök kialakulása közötti korreláció.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

 

Bevezetés

Az ENSZ 2019-es világnépességi kilátásai szerint világszerte több mint 700 millió ember idősebb 65 évnél2. Ez a szám 2050-ben a tudomány és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően várhatóan megduplázódik, mintegy 1,5 milliárd idős emberre, ami azt jelenti, hogy minden hatodik ember 65 év feletti lesz. Annak ellenére, hogy az „idősek” fogalmát jelenleg a 75 év felettiekre alkalmazzák, a növekvő idős népesség jelentős társadalmi, gazdasági és egészségügyi kihívást jelent, tovább fog nőni a sebészeti beavatkozásra jelentkező idős betegek száma is3.

Fiziológiás körülmények között a vérzéscsillapító egyensúly a plazma, koagulációs fehérjék és enzimek, vérlemezkék és más sejtelemek, köztük az érfal között létrejövő komplex kölcsönhatások révén érhető el, végül megvédve a szervezetet a vérzéstől és a véletlen vérrögképződéstől. Az öregedéssel kapcsolatos változások azt eredményezhetik, hogy ez a kényes egyensúly a trombózis és a vérzési rendellenességek felé tolódik el. Általánosságban elmondható, hogy az artériás és vénás trombózis fokozott kockázata az öregedéssel jár együtt.4,5,6,7

A megnövekedett thromboemboliás kockázat és a társbetegségek miatt az idős betegeket gyakrabban kezelik véralvadásgátlókkal és thrombocyta-aggregáció-gátlókkal, mint a fiatalabb betegeket. Ezért az idős betegeknél gyakran jelentkeznek vérzéses szövődmények. Mind az öregedéssel járó prokoaguláns, vagyis vérzéscsillapító változások miatti megnövekedett perioperatív, vagyis műtét körüli thromboemboliás kockázat, mind a thromboembolia elleni terápiás beavatkozások miatti vérzésveszély kiemelt figyelmet igényel a műtéti beavatkozásra előjegyzett idős betegeknél.

 

A tüdőembólia az időseknél általában súlyosabb, mint a fiataloknál

Az életkor előrehaladtával a VTE súlyossága is növekszik8, azaz a vénás trombózis gyakoribb és kiterjedtebb lesz, különösen, ha a betegség tüdőembóliával kezdődik. Az idősebb betegeknél ezek a tüdőembóliás esetek általában súlyosabbak, mint a fiataloknál. Ugyanaz a tüdőembólia nagyon kevés tünetet mutathat egy 30 évesnél, és nagyon súlyos lehet egy 80 évesnél, aki szív- vagy tüdőbetegségben szenved.

How-to-Make-Sure-Your-Elderly-Parents-Stay-in-Bed-at-Night-1024x683.jpeg

Az immobilizáció kiemelt kockázatot jelent

Időskorú betegeknél a VTE (vénás trombózis) fő kiváltó tényezője az elhúzódó immobilizáció, vagyis mozdulatlanság, mozgásszegény életmód, amely általában a degeneratív oszteoartikuláris folyamatokhoz, vagyis a csontok és ízületek elhasználódásának, öregedésének következményeként jelentkező testi elváltozásokhoz, stroke-hoz, és gyakran demenciához kapcsolódik.

A VTE-ben szenvedő idős betegek gyakran társuló krónikus betegségekben szenvednek, ami gyakorta megnehezíti a VTE diagnosztizálását.

A tünetek néha átfedik egymást, és összekeverednek, félreértelmezhetővé válnak: ez ronthatja a prognózisukat. Az antikoaguláns, vagyis vérrög elleni gyógyszerekkel végzett kezelések sokkal nagyobb kockázatot jelentenek a vérzéses szövődmények kialakulásában ezeknél a betegeknél. Az orvosnak mindig figyelembe kell vennie ezt a feltételt a gyógyszerek felírásakor, az orvosoknak minden esetben egyénileg kell értékelnie ezeknek a gyógyszereknek a haszon/kockázat arányát. A megelőzés alapvető fontosságú azoknál az időseknél, akiknél fennáll a VTE kockázata.

idos_holgy.jpg

Összefoglalás

Az idős betegeknél fokozott a thromboembolia kockázata a hemosztatikus, vagyis vérzéscsillapító hatású rendszerben bekövetkezett változások, valamint a gyengeség és a multimorbiditás, vagyis a sokféle, különböző betegség egyidejű jelenlétének kombinációja miatt. Mind az öregedésből adódó thromboembóliára, mind az antitrombotikus terápia miatti vérzésveszélyre kiemelt figyelmet kell fordítani az idős, műtétre váró betegeknél.

 

Következtetés

A vérzéscsillapító rendszer életkorral összefüggő változásai a törékenységgel, csökkent mozgásképességgel és az életkorral összefüggő társbetegségekkel kombinálva az idős beteget fokozottan veszélyeztetik a thromboemboliás eseményekre.

Emiatt az idős embereknél különösen megnövekszik a pitvarfibrillációhoz (olyan szívritmuszavar, mely során a szív nem ritmusosan húzódik össze) kapcsolódó mélyvénás trombózis és thromboembolia kockázata. Az öregedéssel összefüggő farmakokinetikai és farmakodinamikai változások miatt a nemkívánatos mellékhatások és a vérzéses szövődmények fokozott kockázata ellenére sem szabad megtagadni az antikoagulációt, vagyis a vérrögösödés gátlását, de nagyon fontos a folyamatos és fokozott gyógyszerellenőrzés.

  • Farmakokinetika: egy gyógyszer szervezeten belüli sorsának jellemzése, ami leírja, hogyan mozog az anyag a szervezetben: hogyan oszlik el a testen belül, milyen a felszívódása és mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből.
  • Farmakodinamika: a gyógyszer hatásának tanulmányozása a szervezetben. Ez magában foglalja annak hatásmechanizmusának elemzését, valamint a dózis és a biokémiai és fiziológiai hatások arányát.

 Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.3

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 9

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. United Nations, Department of Economic and Social Affairs, Population Division: A világ populációnak korosodása, 2019, kiemelt adatok (hozzáférés: May 15; 2021) (forrás)
  3. Etzioni DA, Liu JH, Maggard MA, Ko CY.: A népesség elöregedése és hatása a sebészeti munkaerőre, Ann Surg. 2003;238:170–7. (PubMed PubMed Central  Google Scholar)
  4. Mari D, Ogliari G, Castaldi D, Vitale G, Bollini EM, Lio D.: Vérzéscsillapítás és öregedés. Immun öregedés. 2008;5:12. (PubMed PubMed Central  Google Scholar)
  5. Wilkerson WR, Sane DC: Öregedés és trombózis. Semin Thromb Hemost. 2002;28:555–68. (CAS PubMed  Google Scholar)
  6. Favaloro EJ, Franchini M, Lippi G.: Öregedés és vérzéscsillapítás: a vérzéscsillapítás laboratóriumi markereinek változásai az életkor előrehaladtával – narratív áttekintés. Semin Thromb Hemost. 2014;40:621–33. (CAS PubMed  Google Scholar)
  7. Wang H, Rosendaal FR, Cushman M, van Hylckama VA.: A prokoaguláns faktor szintje és a vénás trombózis kockázata időseknél. J Thromb Haemost. 2021;19:186–93: Ez a kohorsz vizsgálat az időskorúak vénás trombózisával összefüggő megemelkedett véralvadási faktorok specifikus kockázatát értékelte.
  8. Haematologica: Vénás thromboembolia nagyon idős betegeknél: leletek egy leendő regiszterből (RIETE) (forrás)
  9. European Food Safety Authority (EFSA): Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció(forrás)