2022. 10. 03.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 7. rész: stressz és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végig fogunk haladni a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a stressz, tartós idegesség kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

stressatwork.jpg

A CORDIS, a Közösségi Kutatási és Fejlesztési Információs Szolgálat (CORDIS) az Európai Bizottság elsődleges forrása az EU kutatási és innovációs keretprogramjai által finanszírozott projektek eredményeinek, az 1. keretprogramtól a Horizont Europe-ig. Küldetésük, hogy a kutatási eredményeket eljuttassák az adott területek szakembereihez, a nyitott tudomány előmozdítása, innovatív termékek és szolgáltatások létrehozása a növekedés serkentése érdekében Európa-szerte. Következzen a CORDIS tanulmánya a keringés és a stressz kapcsolatáról:

A vérkeringés lelassul, ha a szorongás „begyorsít”2

A vér áramlása lelassul, ha az emberek stresszesek vagy megijednek – derül ki a németországi Bonni Egyetem orvostudományi csoportjának tanulmányából. A csapat megállapította, hogy ez az akut szorongásos zavarban szenvedőknél nagyobb kockázatot jelent a vérrögképződés kialakulásában, ami trombózishoz vagy szívrohamhoz vezethet.

Nem csak néhány kiválasztott szenved szorongástól. Időnként mindenkinek meg kell birkóznia stresszes helyzetekkel, például új állás megszerzésével, lakásvásárlással vagy iskolai vizsga letételével. Néhány embert azonban még a legszokványosabb hétköznapi helyzetek is megbéníthatnak a félelemtől. A fokozódó fiziológiai izgalom és félelem számos szomatikus és kognitív tünethez kapcsolódik, beleértve a hideg verejtékezést, a nehézlégzést és az ájulást.

work-stress-1659518144.jpg

A Bonni Egyetem Pszichoszomatikus Orvostudományi és Pszichoterápiás Klinikájának és Poliklinikájának, valamint a Kísérleti Hematológiai és Transzfúziós Orvostudományi Intézet kutatóinak tanulmányában 31 súlyos pánikbetegségben vagy szociális fóbiában szenvedő beteget hasonlítottak össze egy egészséges kontrollcsoporttal. Annak biztosítására, hogy számos tényező ne befolyásolja az eredményeket, a kutatók minden szorongásos betegségben szenvedő beteget egy megfelelő, azonos korú és nemű, egészséges pácienssel párosítottak.

A kutatók vérmintákat vettek, és számítógépes tesztek elvégzésére kérték az önkénteseket. Ezt követte a második vérvétel. A vérvizsgálat kimutatta, hogy a szorongásos betegek véralvadási rendszere erősebben aktiválódott, mint az egészséges önkénteseknél.

Testünk véralvadási rendszere két mechanizmusból áll, amelyek ellensúlyozzák egymást, és kulcsfontosságúak az életben tartásunkban. A véralvadás során a vér besűrűsödik, így nem fordul elő túlzott vérzés a sérült véredényekből. Ugyanakkor a vér folyadék marad a fibrinolízis nevű folyamaton keresztül, amely lebontja a megvastagodási szakaszban keletkezett vérrögöket.

A kutatók azt találták, hogy míg a szorongásos betegeknél a véralvadás sűrűsödő folyamata aktiválódott, a fibrinolízis gátolt. A koagulációs rendszer egyensúlyának felbomlása véralvadást és koszorúér elzáródást okozhat.

Ezért a fokozott véralvadás lehet a „hiányzó láncszem”, amely megmagyarázza, hogy a szorongásos betegeknél statisztikailag miért nagyobb a szívbetegség miatti halálozás kockázata – magyarázza Dr. Franziska Geiser, a Bonni Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. "Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden súlyos szorongásos betegségben szenvedő betegnek most attól kell tartania, hogy szívrohamot kap" - hangsúlyozza. "Az általunk mért koagulációs értékek mindig a fiziológiai skálán belül voltak, ami azt jelenti, hogy nincs akut veszély."

Dr. Geiser szerint azonban többet is lehetne tenni a szorongásos zavarok korai diagnosztizálásának biztosítása és a szívbetegségek kockázatának csökkentése érdekében. „Ha csökkenteni akarjuk a szívbetegségek számát, ésszerű lenne javítani a szorongásos rendellenességek diagnosztizálásának és kezelésének módját” – mondja.

Míg a múltban megjelentek tanulmányok arról, hogy a szorongás és a stressz hogyan befolyásolja a véralvadást, ez az első alkalom, hogy szorongásos zavarban szenvedő betegek véralvadását értékelték.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.3

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 3

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

financial-stress-woman-56a905265f9b58b7d0f75ecc.jpg

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. CORDIS EU Research Results: A vérkeringés lelassul, ha a szorongás begyorsít, utolsó frissítés: 9 April 2008, kutatási sorszám: 29320 (forrás)