2022. 09. 04.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 5. rész: túl sok ülőmunka

Cikksorozatunkban végig fogunk haladni a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a túl sok ülőmunka.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

Túl sok ülőmunka

A londoni One Heart Clinic magánklinika cikke arról szól, hogy hogyan befolyásolhatja az asztali munka a szív egészségét2:

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a mozgásszegény életmód számos megelőzhető betegség kockázatának tehet ki bennünket. Ha hosszú ideig inaktívak vagyunk a mindennapi életben, az nagyon káros hatással lehet szívünk egészségére. A legújabb jelentések kimutatták, hogy az ülés, függetlenül attól, hogy megfelelő edzési renddel rendelkezik-e valaki, jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát.

Hogyan hat az ülés a szív- és érrendszeri egészségre

Az egész napos ülés rendkívül káros lehet a szervezetedre. Számos dolog történhet a testével, ha túl hosszú ideig ül:

A véráramlás hiánya

Az ülés korlátozó jellege lehetővé teszi a véráramlás lelassulását az egész testben.

Ez lehetőséget ad arra, hogy a zsír lerakódjon az erekben, és végső soron szívbetegséghez vezethet az artériákban felhalmozódó plakkok miatt.

iStock-171159912.jpg

A szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a zsírokat

Ha huzamosabb ideig ülünk, a szervezet elveszti azon képességét, hogy olyan fontos enzimeket termeljen, amelyek segítenek feloldani a vérben lévő zsírt.

Ha ez a zsír nem távolítható el, akkor elraktározódik, ami súlygyarapodáshoz és néha elhízáshoz vezet. Az elhízás a szívbetegségek egyik fő oka.

Inzulinrezisztencia kialakulása

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy sejtjeink nem képesek megbirkózni a glükózzal, ismertebb nevén cukorral.

A magas vércukorszintről ismert, hogy előfutára olyan állapotok kialakulásának, mint a 2-es típusú cukorbetegség. Bár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása lehetséges súlyproblémák nélkül is, szoros összefüggés van a túlsúly, a cukorbetegség és a szívbetegség között.

Nem a szívünk az egyetlen, ami szenvedhet attól, hogy egész nap ülünk. Különféle problémák merülhetnek fel, mint például csontrendszeri problémák, testtartási problémák, vagy a rossz vérkeringés okozta neurológiai panaszok.

 

Mit lehet tenni a károk ellensúlyozására?

A mai környezetben sokunknak kell hosszabb időt tölteni az irodában vagy az íróasztalnál. A napi körülbelül hat-nyolc órás ülés azonban nem segíti elő a szív optimális egészségét. Itt van néhány módszer, amellyel néhány extra mozgást vihetünk napjainkba:

Egyszerűen sétáljunk

Szánjunk néhány percet sétára a munkahelyi szünetekben. A gyors séta megnöveli a szervezet oxigénellátását, ami erősíti a szívet. Segíthet a mentális tisztaság fokozásában is.

GTY_office_health_jef_160108_16x9_1600.jpg

Fektessünk be egy álló íróasztalba

Az ilyen típusú íróasztalok kiválóan alkalmasak a testtartás javítására, és lehetővé teszik, hogy a vér szabadon körbejárja a testet.

Lépcsőzzünk

A lift használata helyett a lépcső használata egyszerű módja annak, hogy ellensúlyozzuk az ülés hatásait.

Járjunk gyalog vezetés helyett

Vezetés helyett tömegközlekedési eszközökkel is utazhatunk, vagy nézzük meg online térképen, hogy mi a legrövidebb gyalog útvonal célunkhoz.

Rollerezzünk, biciklizzünk

Jussunk el munkahelyünkre vagy járjunk a boltba rollerrel vagy biciklivel: ezekhez az eszközökhöz mindenképp sajátítsuk el a kresz szabályait!

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 3

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. A londoni One Heart Clinic anyaga (forrás)
  3. World Health Organization, ‘Cardiovascular diseases (CVDs) fact sheet’, Accessed on: 17th October 2017 [WHO] - „Szív- és érrendszeri betegségek (CVD) adatlap”, Hozzáférés: 2017. október 17.