2022. 11. 28.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 14. rész: aterotrombózis és következményei

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk az aterotrombózis, annak kialakulása és egészségügyi következményei.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpgTovábbi tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

Cardio Fortis_Vérerek_Magyar.jpg

Mi az aterotrombózis?

Az atherothrombosis, vagyis aterotrombózis két görög szóból származik – az athero, amely az atherosclerosisból származik, és szisztémás gyulladásos betegségként definiálható, amelyet a gyulladásos sejtek felhalmozódása jellemez a nagy artériák falában, ami koleszterin lerakódásához és koleszterin plakkok képződéséhez vezet, amit atheromának neveznek. A trombózis a véredényben lévő koleszterin plakkon belüli vérrög (trombus) képződése a plakk felszakadása és a véráramlás akadályozása következtében. Az aterotrombózist ezért a hirtelen (gyakran előre nem látható) atheroma plakk felszakadása jellemzi, ami egy sor alvadási faktor aktiválódásához, valamint a vérsejtek adhéziójához és felhalmozódásához vezet, ami trombust (vérrögképződést) eredményez.2

Ez egy csendes betegség, amely a magas koleszterinszint, a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és az elhízás gyakori szív- és érrendszeri kockázati tényezőihez kapcsolódik. Ha nem kezelik, a betegség akut stádiuma szívinfarktusban, szélütésben és perifériás érbetegségben nyilvánul meg, ami az alsó végtagok gangrénájához vezet, és így potenciálisan halálhoz vezethet. Az aterotrombózis jelentősen, legalább 11-12 évvel csökkenti a várható élettartamot egy 50 év feletti egyén esetében.

 

Az aterotrombózis, mint az akut koszorúér-szindrómák és a stroke vezető oka: a fő gyilkosok a fejlett országokban

Világszerte a becslések szerint a szív- és érrendszeri események 17,5 millió halálesetet okoznak, amelyek 80%-a ischaemiás stroke vagy akut koszorúér-szindróma. A szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyre – 2009-ben ugyanis az Európai Unió bruttó egészségügyi kiadásainak 9%-a volt. Ezért elengedhetetlen a kezdetben pusztán degeneratív betegségnek tartott, de ma már multifaktoriális gyulladásos állapotnak tekintett érelmeszesedésről szóló ismeretek fejlesztése.

thrombus.png

Az akut koronária szindróma (ACS) általában a szívkoszorúér véráramlásának súlyos csökkenése, amelyet ateroszklerotikus plakk és trombus okoz. Az ateroszklerotikus plakk patológiája összetett. Lényegében az artériás intima (az erek falának legbelső rétege, aminek a hámfelülete közvetlenül érintkezik az érben haladó folyadékkal) betegsége, amely a következő stádiumokon keresztül a luminalis (belső átmérő) szűkülethez vezet. Az évek során az atheroscleroticus léziók (léziónak nevezzük egy anatómiai struktúra vagy fiziológiai funkció sérülését, hibás működését, léziót bármilyen a szöveteket károsító hatás okozhat) kialakulásával és sebezhetőségével kapcsolatos különféle elméletek kerültek előtérbe, általában az endothel (egyrétegű laphám) sérülésére, a simaizomsejtek proliferációjára (felszaporodására), a lipid, vagyis zsírok felhalmozódásra és újabban a gyulladásos reakciókra összpontosítva.3

Az atherothrombosis, amelyet az atheroscleroticus lézió zavara és egymásra épülő trombus képződés jellemez, az akut koronária szindrómák (ACS) és a kardiovaszkuláris halálozás fő oka. Az iparosodott világban ez a vezető halálok. Az érelmeszesedés egy diffúz folyamat, amely korai gyermekkorban kezdődik és tünetmentesen halad a felnőttkorban. Az élet későbbi szakaszában klinikailag koszorúér-betegség, stroke, a vérellátás hiánya miatt fellépő átmeneti ischaemiás roham és perifériás artériás betegség formájában nyilvánul meg.4

ad89fb85-91da-4f9c-9e6c-e7b04877434f-large16x9_symptoms.jpg

Hol léphet fel aterotrombózis?

Az aterotrombózis általában egy vagy több artériás ágyban fordul elő egy egyénben:

  • szív – (koszorúerek) szívrohamhoz vezet
  • agy – (agyi érbetegség) akut agyi érkatasztrófához, vagyis stroke-hoz (sztrókhoz) vezet
  • perifériás artériaágy – (perifériás artériás betegség) lábfájáshoz vezet járás közben, nyugalmi fájdalomhoz, amputációhoz vezető gangrénához (üszkösödéshez) vezet

Az atherothrombosis megnyilvánulása általában több mint egy artériás ágyban fordul elő egy egyénben. A 40 év feletti betegek több mint 60%-ában kifejlődik a fent említett betegsége valamely artériás ágyukban.  

Az agyban előforduló atherothrombosis ischaemiás stroke-hoz vezet

Az ischaemiás stroke világszerte jelentős egészségügyi teher. A stroke a demencia második leggyakoribb oka. A stroke a harmadik-negyedik leggyakoribb halálok Szingapúrban, az Egyesült Királyságban évente több mint 57 000 halálesetet okoz.

 

A szívben előforduló aterotrombózis szívrohamhoz vezet

A fejlett országokban a szívrohamhoz vezető trombózis a vezető halálok. Szingapúrban ez a 2. számú gyilkos, évente több mint 4000 ember hal meg szívrohamban. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban 29 másodpercenként szívrohamot kap valaki.

800-lg.jpg

Az alsó végtagokban előforduló atherothrombosis perifériás artéria betegséghez és gangrénához vezet, ami fertőzést és amputációt követ, és halált is okozhat

A perifériás artériás betegségben szenvedő betegek 6-szor nagyobb valószínűséggel halnak meg 10 éven belül, mint a perifériás artériás betegségben nem szenvedők. A perifériás artériás betegségben szenvedő betegek 5 éves halálozási aránya 28%, míg – összehasonlításképp - az emlőrákban szenvedőké 15%.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 5

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. Peter Yan Cardiology Clinic, Dr. Peter Yan: Atherotrombosis (forrás)
  3. Ewelina Dziedzic, Michał Machowski, Małgorzata Oleszczak-Kostyra and Marek J. Dąbrowski, Submitted: May 31st, 2017, Reviewed: October 19th, 2017 Published: December 20th, 2017, DOI: 10.5772/intechopen.71786 (forrás)
  4. Juan F Viles-Gonzalez, Valentin Fuster, Juan J Badimon: Atherothrombosis: A widespread disease with unpredictable and life-threatening consequences, European Heart Journal, Volume 25, Issue 14, 1 July 2004, Pages 1197–1207, (forrás) (forrás)
  5. European Food Safety Authority (EFSA): Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció (forrás)