2022. 11. 18.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 13. rész: érelmeszesedés és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk az ateroszklerózis (atherosclerosis), vagyis érelmeszesedés kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

ateroskleroz.png

Mi az ateroszklerózis?2

Az érelmeszesedés egy gyakori állapot, amely akkor alakul ki, amikor egy ragadós anyag, az úgynevezett plakk halmozódik fel az artériákban. Az ateroszklerózissal összefüggő betegségek a vezető halálokok az Egyesült Államokban. A 45 és 84 év közötti amerikaiak körülbelül fele érelmeszesedésben szenved, és nem is tud róla.

Az érelmeszesedés lassan fejlődik ki, amikor a koleszterin, a zsír, a vérsejtek és a vérben lévő egyéb anyagok lepedéket képeznek. Amikor a plakk felhalmozódik, ez az artériák beszűküléséhez vezet. Ez csökkenti létfontosságú szerveink szöveteinek oxigénben gazdag vérellátását.

Az ateroszklerózis a test legtöbb artériáját érintheti, beleértve a szív, az agy, a karok, a lábak, a medence és a vesék artériáit. Különböző nevei vannak attól függően, hogy mely artériák érintettek.

  • A koszorúér-betegség (CAD) a plakk felhalmozódása a szív artériáiban
  • A perifériás artériás betegség (PAD) leggyakrabban a lábak artériáiban lerakódott plakk, de felhalmozódhat a karokban vagy a medencében is
  • A nyaki artériás betegség a plakk felhalmozódása a nyaki artériákban. Csökkenti az agy véráramlását
  • A veseartéria szűkülete a plakk felhalmozódása azokban az artériákban, amelyek vérrel látják el a vesét
  • A csigolya-artéria betegsége az agy hátsó részét vérrel ellátó artériákban jelentkező érelmeszesedés. Az agynak ez a területe szabályozza azokat a testfunkciókat, amelyek az életben tartáshoz szükségesek
  • Az akut mezenteriális iszkémia (AMI) a plakk felhalmozódása azokban az artériákban, amelyek a beleket vérrel látják el. Ez bélelhaláshoz is vezethet

A csökkent véráramlás olyan tünetekhez vezethet, mint az angina. Ha egy plakk „felrobban”, vérrög képződhet, amely teljesen elzárhatja az artériát, vagy a test más részeibe juthat. A teljes vagy hiányos elzáródások szövődményeket okozhatnak, beleértve a szívrohamot, a stroke-ot, az érrendszeri demenciát, az erekciós diszfunkciót vagy a végtag elvesztését. Az érelmeszesedés tehát halált és rokkantságot okozhat.

 

Összezavarodott a kifejezésekkel kapcsolatban?

Az ateroszklerózis nem ugyanaz, mint az arterioszklerózis, ami az „artériák megkeményedésére” utal. Ez azt jelenti, hogy az artériák megvastagodnak és elvesztik rugalmasságukat. Az érelmeszesedésnek számos oka lehet. Az érelmeszesedés a zsíros plakkok felhalmozódásából alakul ki.

Cardio Fortis_Vérerek_Magyar.jpg

A plakk gyakran gyermekkorban kezd felhalmozódni, és az életkor előrehaladtával rosszabbodik. A kockázati tényezők közé tartozik az egészségtelen koleszterinszint, az egészségtelen életmódbeli szokások és a gének.

Az artériás trombózis általában azokat az embereket érinti, akiknek artériái zsírlerakódásokkal eltömődnek, vagyis érelmeszesedésük van. Ezek a lerakódások az artériák rugalmatlanná válását és beszűkülését okozzák az idő múlásával, és növelik a vérrögképződés kockázatát.3

A kiszabadult ateroszklerotikus plakk komponensek, a trombocita receptorok és a véralvadási faktorok közötti kölcsönhatás végül a trombocita aktivációhoz, aggregációhoz és az ezt követő egymásra épülő trombus kialakulásához (azaz atherothrombosishoz) vezet, amely veszélyeztetheti az artériás lument, ami akut iszkémiás szindrómák kialakulásához vezet.4

Az iszkémia (más kiejtéssel isémia, latin írásmóddal ischaemia) a vérellátás csökkenését jelenti, többnyire a vérerekhez köthető okokból, ami szövetelhaláshoz és funkcióvesztéshez vezet.

Az atheroma, amely habsejtekben lévő lipidek, simaizomsejtek és a fibrin „kupak” keverékéből áll, lassan növekvő ateroszklerotikus plakkokat képez az artéria lumenében. Amint ez az ateroszklerotikus plakk felszakad, a kollagén és a szöveti faktor (TF) szabaddá válik, és beindítja a vérlemezkék és a véralvadási kaszkád aktivációját, ami az artéria aterotrombotikus elzáródásához vezet.5

 

Mik az ateroszklerózis tünetei?6

Az ateroszklerózis legtöbb tünete nem jelentkezik, amíg elzáródás nem következik be. A gyakori tünetek a következők:

  • mellkasi fájdalom vagy angina
  • fájdalom a lábban, a karban és minden olyan helyen, ahol elzáródott artéria van
  • görcsös a fenék járás közben
  • légszomj
  • fáradtság
  • zavartság, amely akkor fordul elő, ha az elzáródás befolyásolja az agy keringését
  • motoros vagy szenzoros funkciók elvesztése a test egyik oldalán, ami akkor következik be, ha az elzáródás befolyásolja az agy keringését
  • izomgyengeség a lábakban a keringés hiánya miatt

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 7

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. United States Government’s National Heart, Lung and Blood Institute (forrás)
  3. nhs.uk: Arterial thrombosis (forrás)
  4. Badimon, G. Vilahur: Thrombosis formation on atherosclerotic lesions and plaque rupture (forrás)
  5. Renske H. Olie, MD, Paola E.J. van der Meijden, PhD, and Hugo ten Cate, MD, PhD: The coagulation system in atherothrombosis: Implications for new therapeutic strategies (forrás)
  6. Healthline: Atherosclerosis (forrás)
  7. EFSA: Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció (forrás)