2022. 11. 15.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 12. rész: magas koleszterinszint és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a magas koleszterinszint kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

hdl-cholesterol-high-cholesterol-about-1440x810.jpg

A magas koleszterinszint és a krónikus gyulladás hozzájárulhat a plakk felhalmozódásához és az artériák szűküléséhez, ami növeli a vérrögképződés kockázatát – az everydayhealth.com cikke2

A szív egészségi állapotának felmérésének fontos része a koleszterin-szűrés, amely az éves általános egészségügyi szűrés része. A magas koleszterinszintet (különösen bizonyos vér-koleszterinszintet, például az LDL-t) összefüggésbe hozták olyan szív- és érrendszeri állapotokkal, mint a szívinfarktus és a szélütés. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése3 szerint 2019-ben a globális halálozások körülbelül 32 százalékáért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek.

A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a trombózis - a vérrögképződés orvosi kifejezése - gyakran mind a szívroham, mind a szélütés mögöttes oka. A vérrög egy részben szilárd vérgyűjtemény, amely az artériákban vagy vénákban képződhet, és megakadályozza a véráramlást az adott területen. Attól függően, hogy hol alakul ki a vérrög, ez szívrohamhoz, szélütéshez, mélyvénás trombózishoz vagy tüdőembóliához vezethet.

 Know-what-is-the-high-borderline-of-cholesterol-level-how.jpg

A magas koleszterinszint hogy vezethet vérrögképződéshez?

A magas koleszterinszint több szempontból is összefügg a vérrögképződéssel. A magas specifikus koleszterinszint az érelmeszesedés fő kockázati tényezője, amely az artériák falán és belsejében zsíros plakkok felhalmozódásaként jelenik meg. Az American Heart Association (AHA) szerint a plakk koleszterinből, zsírokból, sejtek salakanyagaiból, kalciumból és fibrinből áll (ami véralvadást okoz).

Ahogy a zsíros plakkok tovább nőnek, szűkíthetik az artériákat és korlátozhatják a létfontosságú szervek vérellátását. Ez olyan tüneteket okozhat, mint az angina, amelyet a szív csökkent vérellátása okoz, és gyakran mellkasi fájdalomként tapasztaljuk megerőltetés közben. A lábak csökkent vérellátása edzés közben lábfájdalmat is okozhat, az állapot általában a perifériás artériák betegségének, a végtagok artériáinak szűkületének tünete.

A magas koleszterinszint és a vérrögképződés közötti kapcsolat szempontjából az a veszély, hogy az egyik plakk felszakad. "Ha magas a koleszterinszintje, ezek a koleszterinrészecskék bejuthatnak az artériák falába, és károsodást okozhatnak" - mondja Dr Nada Shaban, a Rush University Medical Center kardiológusa. A plakkképződés az artériák falainak kidudorodását okozhatja, ami közben gyengíti azokat. A kutatói közösségben egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy míg bizonyos koleszterinszintek emelkedése összefüggésbe hozható a vérrögképződés fokozott kockázatával, ennek kiváltó oka lehet a krónikus gyulladás (többek között az egészségtelen életmódbeli tényezők és a diéta, inaktivitás, stressz) körülményei között.

Ha ezen plakkok egyike elszakad vagy felszakad, ez a benne lévő zsíranyagot közvetlenül a véráramba juttatja, ami vérrögképződést vált ki. A vérrög mérete gyorsan növekedhet, amíg el nem zárja az artériát, és meggátolja a normális véráramlást.

A szívartériák elzáródása szívrohamhoz, míg az agyi artériák elzáródása stroke-hoz vezet.

További bizonyítékok arra utalnak, hogy a magas koleszterinszint vérrögök kialakulásához is vezethet a vénákban, amit vénás thromboemboliának (VTE) neveznek. Attól függően, hogy hol keletkezik a vérrög, ez akár mélyvénás trombózishoz, akár tüdőembóliához vezethet. Az Arteriosclerosis, Thrombosis és Vascular Biology (Arterioszkelrózis, trombózis és érbiológia) kiadvány 2019. júliusi számában megjelent tanulmány szerint a magas LDL-koleszterinszintet a VTE kialakulásának kockázati tényezőjeként azonosították.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 4

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. com: Can High Cholesterol Cause Blood Clots? (forrás)
  3. WHO Fact sheets: Cardiovascular diseases (CVDs) (forrás)
  4. EFSA: Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció (forrás)