2022. 11. 06.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 11. rész: magas vércukorszint és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a hiperglikémia, vagyis magas vércukorszint és a diabétesz, vagyis cukorbetegség kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

További tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

woman-checking-bloodsugar-m-379327.jpeg

Magas vércukorszint, diabétesz és a trombózis

A mélyvénás trombózis (DVT) egy szisztémás betegség, évente 100 000 esetből 67-ben fordul elő.2 A DVT posztflebitikus szindrómához, tüdőembóliához és akár halálhoz is vezethet. A megfelelő kezelés ellenére a tüdőembóliában szenvedő betegek 1–8%-a meghal3, 4, mások pedig hosszú távú szövődményeken mennek keresztül, beleértve a krónikus thromboemboliás pulmonális hipertóniát és a posztflebitikus szindrómát.5 A DVT gyakran társul számos társbetegséghez, például cukorbetegséghez.

  • Posztflebitikus szindróma: A krónikus vénás elégtelenség, a lábvénák károsodása, amely megakadályozza a vér normális áramlását.

A cukorbetegség növeli a plakk, vagyis a lerakódások felhalmozódásának kockázatát az artériákban, ami veszélyes vérrögök képződését okozhatja. Bár a vérrögök rutinszerűen képződnek a vérsejtek normál funkciójaként, hogy helyreállítsák a sérült érfalakat, a vérrögök problémát jelentenek abban az esetben, ha megakadályozzák, hogy a vér megfelelően áramoljon át az artérián vagy a vénán, vagyis az ereken.6

 

A diabétesz miért növeli a vérrögképződés lehetőségét?7

A cukorbetegség szövődményei számos betegséget okoznak, például szívproblémákat, szívkoszorúér-betegséget, retinopátiát és diabéteszes neuropátiát. Ennek az az oka, hogy a cukorbetegek vércukorszintje hosszú ideig magas. Ez a magas vércukorszint az erek és az idegek károsodásához, a károsodás pedig számos betegséghez vezet.

A cukorbetegség szívproblémákat, például érelmeszesedést okoz. Az ateroszklerózisban plakk halmozódik fel, amely koleszterinből, kalciumból és sejttörmelékből áll. Ezek a plakkok nemcsak a véráramlást akadályozzák, hanem veszélyes vérrögöket is okoznak, amelyek szívrohamot okozhatnak.

Continuous-blood-glucose-monitoring-tech-to-be-expanded-to-all-type-1-diabetes-patients.jpg

 

A vérrögképződés szövődményei cukorbetegség esetén

Egyes statisztikák azt mutatják, hogy a cukorbetegek körülbelül 80%-a végzetes következményekkel kell szembenézzen a vérrögképződés miatt.

A vérrögök jelei és tünetei a helyüktől és attól függenek, hogy artériában vagy vénában fordulnak-e elő. Ha vérrög képződik a láb vagy a kar vénájában, majd leszakad, és a tüdőbe jut, tüdőembóliát okoz – ez potenciálisan életveszélyes állapot. ***

A szívet vagy az agyat vérrel ellátó artériában kialakuló vérrög a következőket okozhatja:

  • Szívroham
  • Stroke (szélütés)
  • Átmeneti ischaemiás roham vagy mini-stroke

A magas vércukorszint rendellenességeket okoz a véralvadási folyamatban. A magas glükózszint nemcsak a vérrögképződés fokozott stimulációjához vezet, hanem ezeknek a vérrögöknek a feloldódási képessége is csökken.

A cukorbetegség szövődményei rendkívüli mértékben növelik a mélyvénás trombózis (DVT) és a vénás thromboembolia kockázatát, különösen a cukorbetegeknél és a magas vérnyomásban szenvedőknél, valamint a magas koleszterinszintű, cukorbetegségben is szenvedő egyének esetében.

A cukorbetegeknél fokozott a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia (életveszélyes állapot) kockázata is. Emellett nagyobb a kockázata a fertőzéseknek, a szívelégtelenségnek, a krónikus vesebetegségnek és az agyi érrendszeri betegségeknek.

Ha vérrögök lépnek fel a vénában, a tünetek a következők lehetnek:

  • Fájdalom/érzékenység a lábban vagy karban
  • Duzzanat a lábban vagy karban
  • Melegség a lábban vagy karban
  • A láb vagy kar kivörösödése

Néhány ember tüdőembóliás állapotba kerülhet anélkül, hogy trombózistünetet mutatna.

A tüdőembólia tünetei a következők:

  • Hirtelen, megmagyarázhatatlan légszomj
  • Mellkasi fájdalom
  • Eszméletlenség
  • Gyors szívverés
  • Gyors légzés

diabetes-and-sport.jpg

A trombózis kezelési lehetőségei közé tartoznak az antikoaguláns táplálék-kiegészítők, gyógyszerek, a kompressziós harisnya és a trombolitikus terápia. Mivel trombózis esetén magas a halálozás kockázata, ennek az állapotnak a megelőzése nagyon fontos a cukorbetegek számára.

A rendszeres testmozgás, a mozgásban maradás és a cukorbetegség szabályozása segít megelőzni a vérrögképződést. Ennek ellenére fontos ismerni a vérrögök jeleit és tüneteit, hogy azonnali orvosi ellátásban részesülhessünk.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 8

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. White RH. The epidemiology of venous thromboembolism. Circulation. 2003;107(23):I4–I8. [PubMed] [Google Scholar]
  3. Prandoni P, Lensing AW, Prins MR. Long-term outcomes after deep venous thrombosis of the lower extremities. Vasc Med. 1998;3(1):57–60. doi: 10.1177/1358836X9800300112. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  4. Hirsh J, Bates SM. Prognosis in acute pulmonary embolism. Lancet. 1999;353(9162):1375–1376. doi: 10.1016/S0140-6736(99)90053-3. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  5. Kahn SR, Ginsberg JS. Relationship between deep venous thrombosis and the postthrombotic syndrome. Arch Intern Med. 2004;164(1):17–26. doi: 10.1001/archinte.164.1.17. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  6. Guadalupe Regional Medical Center (forrás)
  7. Apollo Sugar Clinics (forrás)
  8. EFSA: Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció (forrás)