2022. 10. 27.

A szív- és érrendszeri betegségekhez vezető utak – 10. rész: magas vérnyomás és trombózisveszély

Cikksorozatunkban végighaladunk a vérlemezke-aggregációhoz, vagyis vérrögképződéshez vezető életkörülménybeli és egészségi állapotbeli tényezőkön. Témánk a hipertenzió, vagyis magas vérnyomás kockázata a vérrögök kialakulására.

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) három fő tényezője: a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a vérlemezke-aggregáció a vérrögképződés három fő oka.

Sajnos az életkorhoz, az életmódhoz és a krónikus gyulladásokhoz kapcsolódóan sokkal több olyan tényező van, amely vérlemezke-aktivációt indukálhat, ami vérrögképződéshez vezethet.

A vérlemezke hiperaktivitás olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek, vagy nagy légszennyezésű területeken élők esetében fordul elő; ezen kérdések kezelésének fontosságára a COVID-19 fertőzésben megfigyelt, a felsorolt tényezők következtében megnövekedett trombózisveszély hívta fel a figyelmet.

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpgTovábbi tényezők, amelyek képesek kiváltani a vérlemezkék aktiválódását, amelyek vérrögképződéshez vezethetnek:

  • Az anyagcsere-betegségek krónikus gyulladással és vérlemezke-aktivációval járnak
  • Fertőzésekkel járó krónikus gyulladás
  • Túlzásba vitt, erőteljes edzés, nehéz sport
  • Cigarettázás / szmogos, szennyezett levegőjű környezet
  • Sok feszültség, stressz
  • Menopauza, avagy változókor

Az étrendi véralvadásgátlók, mint például a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő Fruitflow® kivonattal, napi használatra is alkalmasak, különösen azon személyek esetében, akikről ismert, hogy nagyobb a kockázati profiljuk a súlyos fertőzések során fellépő szövődmények fellépése terén. A kockázati tényezők között szerepel a túlsúly, magas vérnyomás, magas vércukorszint, érelmeszesedés (Atherosclerosis), és a 40 év feletti életkor.1

importanceBP-1030235618-770x553-650x428.jpg

A hipertónia hatása a szervezetre: hogyan okoz vérrögképződést a magas vérnyomás?

Amikor valakinek a szervezetében vérrögöt fedeznek fel, gyakran derül ki, hogy a személy vérnyomása magas. Ebből kifolyólag azt hihetnénk, hogy a vérrögök, amelyek olyan állapotokat okozhatnak, mint például a mélyvénás trombózis (DVT), magas vérnyomást is okozhatnak, de valójában ennek az ellenkezője történik. A magas vérnyomás vezet a vérrögök kialakulásához.

A magas vérnyomás (hipertónia) évekig csendesen károsíthatja a szervezetet, mielőtt a tünetek kialakulnak. Az ellenőrizetlen magas vérnyomás rossz életminőséghez vagy akár halálos szívrohamhoz vagy agyvérzéshez is vezethet.2

Egészséges egyénben az artériák erősek és rugalmasak, belső bélésük olyan sima, hogy lehetővé teszi a vér szabad áramlását az egész testben. Ha az egyén magas vérnyomásban szenved, a vér a normálisnál nagyobb sebességgel és nyomással halad a testben. A nagyobb sebességgel és nyomással áramló vér károsíthatja az artériák falát és „bélését”.

Ha az artériák megsérülnek, nagy a kockázata annak, hogy vérrögök képződnek. Vérrögök alakulhatnak ki a sérült artériákban, mert a bélésük nem sima. Amikor az elfogyasztott élelmiszerekből származó zsírok bejutnak a véráramba, megragadhatnak a sérült felületeken és felhalmozódhatnak: ez szűkíti az artériákat.

Idővel a szűk artériák megakadályozzák vagy korlátozzák a véráramlást az egész testben. A vér testszerte való szabad áramlásának korlátozása vagy megakadályozása végül vérrögök kialakulásához vezet.3

259053.jpg

Az artériák károsodása

Az egészséges artériák hajlékonyak, erősek és rugalmasak. Belső bélésük sima, így a vér szabadon áramlik, tápanyagokkal és oxigénnel látja el a létfontosságú szerveket és szöveteket.

A magas vérnyomás (hipertónia) fokozatosan növeli az artériákon átáramló vér nyomását. A hipertónia a következőket okozhatja:

  • Sérült és beszűkült artériák. A magas vérnyomás károsíthatja az artériák belső bélésének (endotheliumának) sejtjeit. Amikor az étrendből származó zsírok bejutnak a véráramba, összegyűlhetnek a sérült artériákban. Végül az artériák falai kevésbé rugalmasak lesznek, ami korlátozza a véráramlást az egész testben.
  • Idővel a legyengült artérián áthaladó vér állandó nyomása a fal egy részének megnagyobbodását és kidudorodását (aneurizma) okozhatja.Az aneurizma potenciálisan megrepedhet, és életveszélyes belső vérzést okozhat.Az aneurizmák bármely artériában kialakulhatnak, de leggyakrabban a test legnagyobb artériájában (aortában) fordulnak elő.

 

A szív károsodása

A magas vérnyomás számos szívproblémát idézhet elő:

  • A koszorúér-betegség. A magas vérnyomás miatt beszűkült és károsodott artériáknak nehézségei vannak a szív vérellátásában. A szívbe irányuló túl kevés véráramlás mellkasi fájdalomhoz (angina), szabálytalan szívritmushoz (aritmia) vagy szívrohamhoz vezethet.
  • A szív baloldalának megnagyobbodása. A magas vérnyomás arra kényszeríti a szívet, hogy keményebben dolgozzon, hogy vért pumpáljon a test többi részébe. Ez a bal alsó szívkamra (bal kamra) megvastagodását okozza. A megvastagodott bal kamra növeli a szívroham, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál kockázatát.
  • Szívelégtelenség. Idővel a magas vérnyomás okozta megterhelés a szívizomzat gyengüléséhez és kevésbé hatékony működéséhez vezethet. Végül a túlterhelt szív leáll.

 

Az agy károsodása

Az agy megfelelő működése a tápláló vérellátástól függ. A magas vérnyomás a következő módokon befolyásolhatja az agyat:

  • Átmeneti ischaemiás roham (TIA – transient ischemic attack). A néha mini stroke-nak nevezett TIA az agy vérellátásának rövid, átmeneti zavara. A magas vérnyomás által okozott megkeményedett artériák vagy vérrögök átmeneti ischaemiás rohamot okozhatnak. A TIA gyakran a teljes agyvérzés figyelmeztető jele.
  • A stroke akkor fordul elő, amikor az agy egy része nem kap elegendő oxigént és tápanyagot, ami az agysejtek elhalását okozza.A magas vérnyomás által károsodott erek beszűkülhetnek, megrepedhetnek vagy szivároghatnak.A magas vérnyomás vérrögök kialakulását is okozhatja az agyba vezető artériákban, ami gátolja a véráramlást és potenciálisan szélütést okozhat.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíve fontos számunkra: megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást. Három természetes összetevőből: Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez.3

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 4

A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

 

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válasza, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítenie!

  • 40 év feletti?
  • Szmogos nagyvárosban él?
  • Stresszes életet él?
  • Túl sok ülő munkát végez?
  • Sokat utazik repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytat?
  • A menopauza szakaszába lépett?
  • Túlsúlyos?
  • Magas a koleszterinszintje?
  • Cukorbeteg?
  • Krónikus gyulladással küzd?
  • Magas a vérnyomása?
  • Atherosclerosisban szenved?
  • Atherotrombózisban szenved?

 

Referenciák

  1. O’Kennedy, N.; Duttaroy, A.K. Trombocita-hiperaktivitás a COVID-19-ben: Használható-e a Fruitflow® paradicsomkivonat vérlemezke-ellenes rendszerként? Orv. Hipotézisek 2021, 147, 110480 (forrás)
  2. Mayo Clinic: A magas vérnyomás veszélyei: A magas vérnyomás hatása a szervezetre (forrás)
  3. Nashville Vein Center: A vérrögök magas vérnyomást okoznak? (forrás)
  4. EFSA: Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció (forrás)