2022. 07. 11.

A klímaváltozás szív- és érrendszeri kockázati tényezői – 2. rész: légszennyezés, COVID-19

A légszennyezés miatt felszabadult finom részecskék okozati összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek fennállásával és súlyosságával.

Szerzők: Annette Peters1,2,3,4 és Alexandra Schneider1

© Springer Nature Limited 2020

1.Helmholtz Center Munich - German Research Center for Environmental Health, Neuherberg, Germany

2.Ludwig-Maximillians-Universität, Munich, Germany

3.Munich Heart Alliance, German Center for Cardiovascular Research (DZHK e.V.), Munich, Germany

4.Harvard T.H. Chan School of Public Health, Department of Environmental Health, Boston, MA USA

Sajnos az éghajlatváltozás nemcsak a hőmérsékletet változtatja meg, hanem negatív hatással van más környezeti feltételekre is, beleértve a levegőszennyezést is, például a növekvő erdőtüzek miatt. A finom részecskék okozati összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek morbiditásával és mortalitásával.8

Tanulmányok lenyűgözően bizonyították a hőnek és részecskéknek való kitettség epizódjainak együttes és súlyos hatását a szív- és érrendszeri betegségek halálozására, például Oroszországban 2010-ben.9 Egy országos olaszországi tanulmány kimutatta, hogy a hőnek a halálozásra gyakorolt hatása megháromszorozódik magas finom részecske koncentráció mellett a finom szemcsék alacsony koncentrációjához képest.10

Cough-2.png

A légszennyezés optimalizálása lenne a megoldás

Összességében ezek az adatok rávilágítanak a cselekvés szükségességére. Az éghajlatváltozás mérséklése a zéró szén-dioxid-kibocsátású gazdaság megvalósításával elengedhetetlen. Például az alacsony szén-dioxid-kibocsátású tömegközlekedési rendszerbe, valamint a biztonságos gyalogos és kerékpáros hálózatokba történő beruházások elősegítik a passzív utazásról az aktív utazásra való átállást. Ezek az intézkedések csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását és a levegőszennyezést, ugyanakkor előmozdítják a fizikai aktivitást és jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre.

Ezek az égetően szükséges politikai változások csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek terheit a jövő generációi számára, de figyelembe kell vennünk a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének és kezelésének közvetlen következményeit is. Számos országban, régióban vagy városban vezettek be hőjelző rendszereket. Mindazonáltal továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a legkiszolgáltatottabb csoportokat, például az időseket vagy a hajléktalanokat sikerül-e megfelelően elérni.

A hőség súlyos következményeinek egyéni kockázatai a mögöttes szív- és érrendszeri betegségek és a kezelési rendek miatt csak részben kezelhetők. Ezért növelnünk kell a tudatosságot, és lehetővé kell tennünk a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek számára a megelőző intézkedések megtételét. Hasonlóképpen, az orvosokat arra ösztönzik, hogy növeljék a tudatosságot, és potenciálisan módosítsák a kezelési rendet. Ennek az erőfeszítésnek a támogatása érdekében további kutatásokra van szükség az egészségi állapot nyomon követésére hordható eszközökkel, valamint ambuláns vérnyomásmérésekkel, szívritmuszavarral vagy dysglikémiával, valamint a specifikus gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokkal és a kísérő betegségekkel kapcsolatban.

COVID-19 és egyéb súlyosbító tényezők

Különösen a 2-es típusú cukorbetegség és a légúti megbetegedések nagyon fontosak. A folyamatban lévő 2019-ben kezdődött koronavírus (COVID-19) világjárvány idején a COVID-19-nek és a hőségnek való együttes kitettség növelheti az érintett egyének betegségterhét. Hasonlóképpen, a COVID-19-nek és a hidegnek való együttes kitettség növelheti a halálozás kockázatát a téli hónapokban a SARS-CoV-2 fertőzés nyilvánvalóan megnövekedett valószínűségén túl.

cardiofortis0033alaposravágva.jpg

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

Megelőzés természetesen

A Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz. A Cardio Fortis tehát 3 természetes összetevőből áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez, támogatják az egészséges véráramlást. Olvasson tovább a termékről!

Az éghajlatváltozás szív- és érrendszeri kockázataihoz hozzájáruló tényezők - összefoglalás

Összefoglalva, a globális felmelegedés, a légszennyezés, valamint az egyéni életkor, a társadalmi-gazdasági helyzet és az egészségi állapot együttes hatásai várhatóan a hőség okozta halálozások számának növekedését eredményezik a következő évtizedekben. Az éghajlatváltozás már most is növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a lakosság körében, ami hangsúlyozza a Párizsi Megállapodás elérése érdekében szükséges politikai intézkedések végrehajtásának sürgősségét. Ezek a környezeti változások még a legjobb esetben is számszerűsíthető és elkerülhető akut szív- és érrendszeri betegségekhez vezetnek, és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére irányuló erőfeszítéseink részének kell tekintenünk.

A globális felmelegedés egyre gyakoribb szélsőséges hőséghez vezet. A hőnek való kitettség egészségügyi hatásait tovább növeli a légszennyezés. Az idősebb egyének, az alacsony társadalmi-gazdasági státuszú egyének, valamint azok, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával járó alapbetegségek, például 2-es típusú diabetes mellitus és magas vérnyomás vannak jelen, a leginkább ki vannak téve a hővel összefüggő akut szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, például a szívinfarktusnak.

Az első részért kattintson ide!

Köszönetnyilvánítás

Köszönjük M. Dallavalle-nek (Helmholtz Center München, Németország) az ábra megtervezésében nyújtott segítségét a benyújtás előtt, és K. Chennek (Yale Egyetem, New Haven, CT, USA) a témával kapcsolatos megbeszéléseket. Ezt a munkát az Európai Unió Horizont 2020 Programja által finanszírozott HERA projekt (825417. sz.) és Kimerülés projekt (820655. sz.), valamint a Helmholtz Egyesület által finanszírozott HI-CAM projekt támogatta.

Referenciák

  1. Brook RD, et al. Particulate matter air pollution and cardiovascular disease: an update to the scientific statement from the American Heart Association. Circulation. 2010;121:2331–2378. doi: 10.1161/CIR.0b013e3181dbece1. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  2. Shaposhnikov D, et al. Mortality related to air pollution with the Moscow heat wave and wildfire of 2010. Epidemiology. 2014;25:359–364. doi: 10.1097/EDE.0000000000000090. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]
  3. Scortichini M, et al. Short-term effects of heat on mortality and effect modification by air pollution in 25 Italian cities. Int. J. Environ. Res. Public Health. 2018;15:1771. doi: 10.3390/ijerph15081771. [PMC free article] [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]