2022. 08. 16.

A forróság keményen hat a szívre, egyszerű óvintézkedések enyhíthetik a megterhelést

A hőhullámok még az egészséges emberek számára is kellemetlenek. A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára a forró, de nyirkos, párás napok kifejezetten veszélyesek lehetnek, mivel a testnek nem szabad túl melegnek vagy túl hidegnek lennie.

Patrick J. Skerrett Harvard Health Blog-bejegyzéséből átdolgozva

Ha túlságosan megemelkedik a hőmérsékletünk, a testet felépítő fehérjék - amelyek gyakorlatilag az összes kémiai folyamatot lefolytatják - leállhatnak. Az emberi test kétféleképpen bocsát ki extra hőt, és mindkettő megterheli a szívet:

Sugárzás

A hő természetesen a meleg területekről a hűvösebbek felé áramlik. Amíg a körülöttünk lévő levegő hűvösebb, mint a testünk, addig hőt sugározunk a levegőbe, vagyis hűtjük magunkat, de ez az átvitel leáll, amikor a levegő hőmérséklete megközelíti a testhőmérsékletet.

A sugárzás a véráramlás átirányítását igényli a testben, így több vér jut a bőrbe elősegítendő az izzadást, ezzel a hőcserét. Emiatt a szív gyorsabban ver és erősebben pumpál. Egy forró napon percenként kétszer-négyszer annyi vér keringhet benne, mint egy hűvös napon.

Párolgás

Minden verejtékmolekula, amely elpárolog a bőrünkből, elvezeti a hőt. Egy meleg és száraz napon egy teáskanál verejték elpárologtatása 2 fokkal is lehűtheti a teljes vérkeringést. Ahogy a páratartalom 75% fölé kúszik, annyi vízgőz van a levegőben, hogy az izzadás egyre nehezebbé válik. Az izzadás a szív- és érrendszert is megterheli.

Az izzadság többet von ki a testből, mint a hő: a nátriumot, káliumot és más ásványi anyagokat is kivonja, amelyek az izom-összehúzódásokhoz, az idegi jelátvitelhez és a vízháztartáshoz is szükségesek. E veszteségek ellensúlyozására a szervezet hormonokat kezd kiválasztani, amelyek segítenek a szervezetben megtartani a vizet és minimalizálni az ásványi anyagok veszteségét.

Megbirkózási problémák

A legtöbb egészséges ember tolerálja ezeket a változásokat anélkül, hogy a szíve egyetlen ütemet is kihagyna. A sérült vagy legyengült szívű embereknek, vagy az idősebbeknek, akiknek a szervezete nem reagál olyan könnyen a stresszre, mint korábban, sokkal nehezebb dolguk van, és könnyen hőgutát kaphatnak. Például:

  • A szívinfarktus okozta károsodás megakadályozhatja, hogy a szív elegendő vért pumpáljon ahhoz, hogy megszabaduljon a hőtől.
  • A koleszterin-szűkült artériák korlátozhatják a bőr véráramlását.
  • A gyógyszerek megzavarják a hőszabályozást.A béta-blokkolók lelassítják a szívverést, és így korlátozzák a szív azon képességét, hogy elég gyors vérkeringést biztosítsőn a hatékony hőcseréhez.A vizelethajtók (vízhajtók) elősegítik a kiszáradást azáltal, hogy növelik a vizelet mennyiségét.Egyes antidepresszánsok és antihisztaminok blokkolhatják az izzadást.
  • A stroke, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és más állapotok tompíthatják az agy kiszáradásra adott válaszát.Így előfordulhat, hogy nem küld szomjúságjelzést.

A meleg, párás időjárás különösen nehéz lehet a szívelégtelenségben szenvedőknek, vagy azoknak, akik a szívelégtelenség határán vannak. A szívre nehezedő többletmunka, amelyet a nátrium- és káliumvesztés, valamint a stressz-hormonok belső áradata nehezít, néhány embert bajba sodorhat. A bőr megnövekedett véráramlása és a kiszáradás kombinációja olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy szédülést vagy ájulást okozhat.

Legyőzni a meleget

Néhány egyszerű választás segíthet átvészelni az időjárást, és megakadályozni, hogy a hőség túlterhelje szívünket, és ne rontsa el a nyár végét.

Vegyük lazán

Változtassuk a halogatást bűnből erénnyé azáltal, hogy halasztgatjuk a sportot vagy más fizikai tevékenységeket, amíg az idő le nem hűl. Este és kora reggel a legjobb idő a kinti tevékenységekhez. Ha sportolunk, igyunk többet, mint általában.

man using air conditioner at home.jpg

A hűvös menő

A hűtött levegő a legjobb módja a hőhullámok legyőzésének. A ventilátorok működnek, de csak egy bizonyos pontig – amikor a levegő olyan meleg, mint mi magunk, akkor a ventilátor előtt ülni körülbelül olyan hasznos, mint egy hajszárító előtt ücsörögni. Ha nincs otthon klímánk, segíthet egy-két moziban, légkondícionált plázában, üzletben vagy egy légkondicionált szomszédnál töltött óra. Hasonlóan hűsítő lehet egy hűvös zuhany vagy fürdő, vagy egy hideg, nedves kendő vagy jégcsomagolás a hónunk alá vagy a nyakunkba.

Igyunk az egészségünkért

A kocsiban is minél alacsonyabb a hűtőfolyadék szintje, annál nagyobb a túlmelegedés esélye. Sajnos a hidratáltság nem mindig egyszerű. A gyomor- vagy bélproblémák, a vízhajtók, a hibás szomjúságjelzés vagy az alacsony folyadékbevitel egyaránt megzavarják a rendes vízháztartást. Veszélyesen meleg és párás napokon próbáljunk óránként meginni egy pohár vizet. (Ha pangásos szívelégtelenség áll fenn, először konzultáció szükséges a kezelőorvossal vagy az ápolóval.) Fogyasszunk nyugodtan limonádét vagy 100%-os gyümölcslevet, mivel ezek lassítják a víz átjutását az emésztőrendszerből a véráramba. Kerüljük a koffeintartalmú italokat vagy az alkoholt, mert ezek kiszáradást okozhatnak vagy felerősíthetik a vízveszteséget.

Firefox_Screenshot_2022-08-13T17-31-31.442Z.png

Együnk könnyű ételeket

Maradjunk a kisebb étkezéseknél, amelyek nem terhelik túl a gyomrot. A hideg levesek, saláták és gyümölcsök csillapíthatják az éhségünket, és extra folyadékbevitelként is tökéletesek

A hőterhelésre utaló betegség figyelmeztető jelei

A hővel kapcsolatos problémák a bőrön megjelenő meleg-kiütéstől a hőkimerültségig és a potenciálisan halálos hőgutáig terjednek. Nehéz lehet megmondani, hogy hol a hőkimerülés vége és hol kezdődik a hőguta. Mindkettő összetéveszthető akár egy nyári "influenzával", legalábbis eleinte. Legyünk tekintettel a következőkre:

  • hányinger vagy hányás
  • fáradtság
  • fejfájás
  • tájékozódási zavar vagy zavartság
  • izomrángások

Ha úgy gondoljuk, hogy meleggel kapcsolatos problémáink vannak, vagy ha valaki másnál ezek jeleit látjuk, akkor a legfontosabb tennivaló a légkondicionált helyiségbe jutás és a hideg víz ivása. Ha ezek nem segítenek, vagy a tünetek továbbra is fennállnak, hívjunk orvost vagy menjünk sürgősségi osztállyal ellátott kórházba!