2022. 07. 06.

9 módszer, amivel megvédhetjük szívünket a hőségben is

Mivel a nemzet nagy része már júniusban kiizzadt egy történelmi hőhullámból kifolyólag, az egészségügyi szakértők óvatosságra intenek mindnyájunkat.

Valószínűleg kedvenc nyári lejátszási listánk több dalt tartalmaz a szörfözésről, mint a lehetséges egészségügyi kockázatokról, azért vegyük át, mit tehetünk meg szívünkért a nyári melegben!

A meleg időjárás olyan, mint egy stressz teszt a szív számára,” – mondja Dr. Lance Becker, a Northwell Health, egy New York-i egészségügyi szolgáltató sürgősségi egészségügyi osztályának vezetője – „és néhány ember rosszul reagál az ilyen stresszre. Szívinfarktust kaphatnak. A pangásos szívelégtelenség tünetei sokat rosszabbodhatnak, vagy szívritmuszavaruk lehet."

seniorsheat1200.jpg

A szívünk és az agyunk is ki van téve a hőség kockázatainak

A Centers for Disease Control and Prevention 2020-as jelentése olyan kutatásokat idézett, amelyek szerint a szív- és érrendszeri problémák miatti kórházi felvételek száma megugrott a hőmérséklet-emelkedést követő napokban. Az American Heart Association Stroke folyóiratban megjelent 2017-es kutatás áttekintése pedig arra a következtetésre jutott, hogy a meleg hőmérséklet növeli a vérrög okozta ischaemiás stroke, az agyvérzés leggyakoribb típusának közvetlen kockázatát.

„Az emberek hőszabályozása a véráramlásról szól. Az egészséges test úgy oltja a hőt, hogy vért juttat a bőrbe. Izzadunk is, és ahogy az izzadság elpárolog, több hőt visz el. Ez általában egy nagyon jó mechanizmus,” - mondja Dr. Becker – „de a túlzott hőség elnyomhatja. És akkor a dolgok nagyon-nagyon veszélyessé válhatnak.

Dr. Rachel M. Bond, az arizonai Dignity Health női szív-egészségügyi központ igazgatója szerint bárki esetében, akinek kórtörténetében szívbetegség, magas vérnyomás, szélütés vagy elhízás volt, nagyobb a hővel kapcsolatos problémák kockázata. Hasonlóképpen, a Centers for Disease Control arra figyelmeztet, hogy a cukorbetegek véredényei és idegei károsodhatnak, ami befolyásolhatja lehűlési képességüket.

31800412_web.jpg

Mit tehetünk egészségünk biztonságáért?

Ismerjük meg ezeket a tüneteket

A hőkimerültség jelei közé tartozik a fejfájás, szédülés, gyengeség, hányinger és a hűvös, nyirkos bőr. Hűvös helyre kell húzódni vagy vizes törülközőbe csavarni a testünket. Ha a tünetek egy órán belül nem javulnak, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk!

A hőguta súlyosabb. A tünetek közé tartozik a gyors, erős pulzus, a testhőmérséklet 39,5 celsius körüli vagy feletti volta és a kivörösödött, forró, száraz bőr. "Ez valójában egy egészségügyi vészhelyzet," - mondja Dr. Bond – „az embereknek ilyenkor hívniuk kell a mentőket.”

young-woman-tolerating-heat-wave-with-cool-drink.jpg

Igyunk sok vizet

A hidratálás elősegíti a szív pumpálását és az izmok hatékonyabb működését. A szükséges folyadék pontos mennyisége változhat. Dr. Bond általában arra biztatja pácienseit, hogy legalább 1,9 litert igyanak naponta, kivéve, ha olyan szív- és érrendszeri betegségeik vannak, amelyek korlátozzák őket ebben.

De nem alkoholt

Kerüljük el, mert kiszáríthat.

Maradjunk hűvösek

Ha nincs légkondicionálónk, vagy nem tudunk eljutni olyan helyre, ahol van, Dr. Becker azt javasolja, hogy szerezzünk be egy ventilátort és egy spray-palackot vagy egy nedves ruhát. "Az a kombináció, hogy közvetlenül a ventilátor előtt ülünk, majd vagy egy kis vizet permetezünk a testünkre, vagy fogunk egy hideg mosórongyot, és bevizezzük a testünket, majd elpárologtatjuk a vizet a bőrünkről, segít lehűlni. Valójában ez az egyik dolog, amit a sürgősségi osztályon dolgozókkal teszünk.” – mondja.

Figyeljünk a gyógyszerezésünkre

A szervezetükre nehezedő extra terhelés miatt a szívbetegeknek szorgalmasnak kell lenniük a receptek és előírások betartásában. Bizonyos helyzetekben orvosi segítségre lehet szükség. A magas vérnyomásban vagy szívelégtelenségben szenvedők diuretikumokat használhatnak, hogy megszabadítsák a szervezetet a felesleges folyadéktól, de előfordulhat, hogy növelniük kell a folyadékbevitelüket, hogy megbirkózzanak a hővel. „Ez egy zűrös helyzet,” – mondja Becker – „ezért általában azt javasoljuk, hogy ezek az emberek egyszerűen kerüljék a hőstresszt, mert ezt nagyon nehéz megfelelően kezelni.”

Vigyázzunk, mit eszünk

Ha úgy nőtt fel, hogy élvezi a nyári főételeket, például a görögdinnyét vagy az uborkát, akkor tessék – mondta Bond; tele vannak vízzel. De érdemes elkerülni a nehéz ételeket – mondta Becker. Amikor a szervezeted erőlködik, hogy vért nyomjon a bőrbe, ez nem a legjobb alkalom egy nagy étkezésre, amely több vért igényel az emésztőrendszeredbe.

GettyImages-1189188491-1.jpg

Figyeljünk rá, hogy hánykor mozdulunk ki

A már-már sivatagi hőségben Dr. Bond és más orvosok rendszeresen emlékeztetik az embereket, hogy ne menjenek ki a szabadba kora délután, és bő, könnyű, világos színű ruházat viselésére bátorítják az embereket. Délelőtt 11 és délután 3 között van a legnagyobb hőség és UV sugárzás, aki teheti, ilyenkor sziesztázzon.

Eddzünk okosan

A testmozgás még nagy melegben is fontos a hosszú távú egészség szempontjából., de ha lehetőségünk van rá, helyezzük át az edzést légkondicionált edzőterembe vagy kezdjünk el úszni. A szülők és az edzők ösztönözhetik az ifjúsági sportolást, de tisztában kell lenniük a kockázatokkal, ezért a gyerekeket se ösztönözzük sportolásra a déli órákban.

56279097heat_web.jpg

Vigyázzunk egymásra

Ez valóban a közösségi szellem ideje. A társadalmi elszigeteltség számos hőség-halál kiváltó oka. Ellenőrizzük a veszélyeztetett szomszédokat, barátokat és rokonokat. Mondjuk, hogy: „Nagyon meleg lesz. Segíthetek?” Például kérjük meg őket, hogy osszák meg az idejüket velünk egy légkondicionált térben, mert ez valóban olyan időszak, amikor ez a fajta szellem megmentheti az emberek életét.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

Erősítsük szív-és érrendszerét természetes étrend-kiegészítőkkel!

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő az egészséges véráramlásért Fruitflow® kivonattal, rutinnal és rezveratrollal. A Fruitflow® kivonat vízben oldódó paradicsom-koncentrátum, amely segít fenntartani a normális vérlemezke-aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz. A vörös szőlőből nyert rezveratrol és a hajdinában és számos növényben megtalálható rutin szintén a szív- és érrendszer támogatója. Olvasson többet: www.cardiofortis.eu