2022. 12. 13.

8 hasznos téli egészségtipp

A tél több oldalról is sebezhetőbbé teszi immunrendszerünket. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket a téli egészség megőrzéshez.

Többször is kezet mosni

A Covid alatt állandó téma volt az alapos kézmosás. Most, hogy a Covid már nem okoz akkora problémát világszerte, ugyanúgy figyeljünk oda a higiéniára. Influenza vírus és mindenféle egyéb baktérium és vírus okozhat megbetegedést, ezért a szappanos kézmosásra és kézfertőtlenítésre továbbra is fokozottan figyeljünk oda.

fam75-009.jpg

Párásítani a zárt térben

A kiszáradt nyálkahártya könnyen gyulladásba jön, ami allergiás reakcióhoz vagy a kórokozók könnyebb megtapadásához vezethet. A fűtés borzasztóan kiszárítja a levegőt. Érdemes párologtatót használni, de legalább a fűtőtesteken elhelyezett párologtató edényekkel párologtatni.

Kimaxolni a napfényes órákat

Mivel nagyon korán sötétedik, és a napfényes órákat zömmel a munkahelyünkön, zárt térben töltjük, alvászavarunk, téli depressziónk, figyelemhiányunk alakulhat ki. Érdemes fényterápiaként hétvégén kimennünk a szabadba, beállítanunk az alvási időnk a sötét órákra, hogy a napfénnyel keljünk, minél több órát legyünk ébren világosban, de néha 3 perc szolárium sem árthat meg, amíg a melegben és a fényben sütkérezünk.

1216x765x1.jpg

Eltakarni az orrunkat

A kórokozók az orrnyálkahártyán akkor is könnyebben megtapadnak és a gyengülő immunrendszert kihasználva elszabadulhatnak a testünkben, ha az orrjárataink nagyon kihűlnek. Érdemes ezért a sálat az arcunk előtt is áttekerni és melegen tartani az orrunkat.

Óvni a bőrünket és a hajunkat

A hidegben a kezünk és a szánk is kicserepesedhet, ezért egy jó, tápláló szájfény és egy zsírosabb kézkrém mindig legyen a közelünkben. Naponta többször is használhatjuk ezeket igény szerint. Ugyanez érvényes a hajunkra is. A tél összetöredezi, a száraz beltéri levegő tovább szárítja, a napfény hiánya is gyengíti a hajszálakat. Egy minőségi hidratáló hajbalzsam csodát tehet.

images.squarespace-cdn.jpeg

Egészséges, energiát adó ételeket enni

Télen a snackek, a chipsek és rágcsák helyett legyenek zöldségek és gyümölcsök a nassolási listánkon. Megpucolt fehér- és sárgarépa nyersen, uborka csíkok mártogatós szósszal, almaszeletek, mandarin, banán, minden, ami rostos, lédús és vitaminokat tartalmaz. A mozgásszegényebb téli életmód miatt az emésztés is lassul, a rostok csak jót tehetnek ennek is.

Vigyázni a súlyunkra

Jönnek az ünnepek, eleve több időt töltünk mozgásszegényen, zárt térben, ezért nem árt odafigyelni a súlyunkra. Igaz, a hidegben több kalóriát égetünk el, mégis, a karácsonyi és újévi evés-ivás-mulatás hirtelen tudja feldobni ránk a kilókat. Ne legyünk restek kimenni sétálni, kocogni, eljárni edzőterembe, ha nem bírjuk a nagy hideget, szóval mozduljunk meg.

meta-og.png

Vitaminokat és táplálék-kiegészítőket szedni

A C-vitamin – D-vitamin kombón túl érdemes kalciumot szednünk napi rendszerességgel, de a hideg idő az ereket és a keringést is megdolgozza, ezért érdemes keringési egészségünkre is odafigyelnünk.

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlást három természetes összetevőjével. Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez. Segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, vagyis segít megelőzni a trombózist, vagyis hozzájárul az egészséges véráramláshoz.

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.”  Vagyis a Fruitflow® valóban, kísérletekkel és mérésekkel bizonyítottan hozzájárul a vérrögképződés kialakulásának megelőzéséhez. Olvasson tovább a termékről!

Vonatkozó cikkünkben olyan érdekességeket tárgyalunk, mint a hólapátolás és a szívroham kockázatának növekedése: olvassa el 5 érdekesség a téli egészség jegyében című anyagunkat is!