2023. 01. 23.

7 + 7 élelmiszer, ami javítja a vérkeringést 2. rész

Igaz, hogy a keringési zavarokat általában gyógyszeresen kezelik, bizonyos élelmiszerek hatékonyan segítik a vérkeringést. Cikkünk első részében az első 7 egészséges, véráramlást javító zöldséget, gyümölcsöt, húst mutatjuk be.

A rossz keringés gyakori probléma, amelyet számos egészségügyi körülmény okozhat. A perifériás artériás betegség (PAD), a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás és a Raynaud-kór különleges figyelmet érdemel a rossz keringés számos oka közül.1,2,3,4,5 A csökkent véráramlás kellemetlen tüneteket, például fájdalmat, izomgörcsöket, zsibbadást, emésztési problémákat, valamint a kezek vagy lábak hidegségét okozhatja.6

Bár a keringési problémákat gyakran gyógyszerekkel kezelik, bizonyos ételek fogyasztása javíthatja a véráramlást is. Íme, a második 7 legjobb étel a véráramlás optimalizálására:

beets-182175899-5888a9fa3df78c2ccd9146c3.jpg

8. Cékla

Sok sportoló céklalével vagy céklaporral segíti a teljesítményét. Ennek az az oka, hogy a cékla magas nitráttartalmú, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá alakít át. A nitrogén-monoxid ellazítja az ereket, és fokozza az izomszövetek vérellátását.1 A céklalé tartalmú étrend-kiegészítők javítják az oxigénáramlást az izomszövetekben, serkentik a véráramlást és növelik a nitrogén-monoxid szintjét – mindez javíthatja a teljesítményt.2

A sportolók segítése mellett a cékla segíthet javítani a véráramlást a keringési problémákkal küzdő idősebb felnőtteknél. Egy 12 idősebb felnőtt bevonásával végzett vizsgálat során azok, akik 5 oz. (140 ml) nitrátban gazdag céklalét fogyasztottak, naponta jelentősen csökkent a vérnyomásuk, az alvadási idejük és az érgyulladásuk, mint azok, akik placebót fogyasztottak.3

turmeric-roots-and-powder-shot-from-above-royalty-free-image-1588089678.jpg

9. Kurkuma

A megnövekedett véráramlás egyike a kurkuma számos egészségügyi előnyének. Valójában mind az ájurvédikus, mind a hagyományos kínai orvoslás ősidők óta használja a kurkumát az erek megnyitására és a vérkeringés javítására.4

A kutatások azt sugallják, hogy a kurkumában található vegyület, a kurkumin segít növelni a nitrogén-monoxid-termelést, csökkenti az oxidatív stresszt és csökkenti a gyulladást. Egy 39 emberen végzett vizsgálatban napi 2000 mg kurkumin 12 héten át tartó bevétele az alkar véráramlásának 37%-os, a felkar véráramlásának 36%-os növekedéséhez vezetett.5

shutterstock_390988792.jpg

10. Leveles zöldek

A leveles zöldségekben, például a spenótban és a káposztafélékben magas a nitráttartalom, amelyet a szervezet nitrogén-monoxiddá, erős értágító hatásúvá alakít át.6 A nitrátban gazdag ételek fogyasztása javíthatja a keringést azáltal, hogy kitágítja az ereket, és lehetővé teszi a vér könnyebb áramlását.

Egy 27 ember bevonásával végzett vizsgálatban a magas nitráttartalmú (845 mg) spenótot fogyasztóknál 7 napon keresztül jelentős javulást tapasztaltak a vérnyomásban és a véráramlásban a kontrollcsoporthoz képest.7 Sőt, a kutatások azt figyelték meg, hogy a hagyományos japán étrendet követők, akik magas nitrátban gazdag zöldségeket, például kínai kelt és spenótot fogyasztanak, alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek, mint azok, akik kevés zöldséget fogyasztanak.8,9

walnuts-190730.jpg

11. Dió

A dió tele van jótékony vegyületekkel, például L-argininnel, alfa-linolénsavval (ALA) és E-vitaminnal – amelyek mindegyike serkenti a nitrogén-monoxid termelődését.10,11,12,13 Egy 2013-as tanulmány szerint a dió fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, javíthatja az erek működését és csökkentheti a gyulladást, ami különösen hasznos lehet a cukorbetegek számára.14

A cukorbetegek gyakran keringési problémákkal és magas vérnyomással küzdenek a szabályozatlan vércukorszint okozta érkárosodás miatt.15 Egy 112 cukorbetegség kockázatának kitett emberrel végzett vizsgálatban azok, akik 2 uncia diót ettek (56 g) naponta 6 hónapon keresztül, jelentős javulást mutattak az erek működésében a kontrollcsoporthoz képest.16

k_archive_0892b7e35acd6d655ad8944c401ef08186da11b5.jpeg

12. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök különösen egészségesek, mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami pozitív hatással lehet a véráramlásra.17 A krónikus gyulladás károsíthatja az ereket, megemelheti a vérnyomást, ami keringési problémákat okozhat.18

A kutatások azt mutatják, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, a szívfrekvenciát, a vérlemezke-aggregációt (vagyis trombózis képződést, vérrögösödést) és a gyulladásos markerek, például az interleukin-6 (IL-6) vérszintjét, miközben javítja az artériák tágulatát.19

l-intro-1654889756.jpg

13. Gyömbér

A gyömbér, amely évezredek óta a hagyományos gyógyászat alapanyaga Indiában és Kínában, szintén csökkentheti a vérnyomást és javítja a keringést.20 Humán- és állatkísérletek során is kimutatták, hogy a gyömbér csökkenti a magas vérnyomást, ami negatívan befolyásolja a véráramlást.21

Egy 4628 ember bevonásával végzett vizsgálatban a legtöbb gyömbért – napi 2–4 grammot – fogyasztóknál volt a legalacsonyabb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.22 Egy 2014-es állatkísérlet szerint a gyömbér gátolja az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim) aktivitását.23

28-Things-to-Do-With-Too-Many-Tomatoes-tips-by-Mama-Natural.jpg

14. Paradicsom

A paradicsom segíthet csökkenteni az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) aktivitását, amely az erek összehúzódását okozza a vérnyomás szabályozása érdekében.24 A kutatások kimutatták, hogy a paradicsomkivonat az ACE-gátló gyógyszerekhez hasonlóan működik, mivel megnyitja az ereket és javítja a véráramlást. Laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a paradicsomkivonat gátolhatja az ACE-t, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat és meggátolhatja a vérlemezke-aggregációt, vagyis vérrögképződést, ami javítja a keringést.25,26

A paradicsomkoncentrátumból származó Fruitflow® vízben oldódó, bioaktív anyagok nagy koncentrációjú formája, amely több mint 30 ismert vérrögképződést gátló vegyületet tartalmaz, és alkalmas táplálékkiegészítőkben való használatra. A Fruitflow® egy áttörést jelentő trombózisellenes összetevő, amelyet a napsütötte paradicsom magjai körüli zseléből vonnak ki. Ez az első természetes, tudományosan megalapozott megoldás az egészséges véráramlás elősegítéséhez.

Fogyasztása csökkenti a vérlemezkék aggregálhatóságát, ezáltal a vért folyékony és alacsony koagulálható állapotban tartja (koaguláció: szilárd vagy félig szilárd állapotba válás). Ez segít fenntartani az egészséges véráramlást megakadályozva a mikroaggregátumok képződését a keringésben, és megakadályozva a vérlemezkéknek az erek falához vagy zsíros plakkokhoz való tapadását.

meta-og.png

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.” 27

A Cardio Fortis az egyetlen hazánkban elérhető természetes táplálék-kiegészítő, amely a Fruitflow® alapanyagot tartalmazza. Természetes vérhígító, természetesen fenntartja az egészséges vérkeringést, emellett fenntartja a vér egészséges állapotát és segít a vérrögképződés megelőzésében. Tudjon meg többet a Cardio Fortisról IDE KATTINTVA.

 

A cikk első felét pedig IDE KATTINTVA érheti el.

 

Forrás

  1. The benefits and risks of beetroot juice consumption: a systematic review [PubMed]
  2. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease [Ncbi]
  3. Acute Effects of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Blood Pressure, Hemostasis and Vascular Inflammation Markers in Healthy Older Adults: A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study [Ncbi]
  4. Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications [Ncbi]
  5. Curcumin supplementation improves vascular endothelial function in healthy middle-aged and older adults by increasing nitric oxide bioavailability and reducing oxidative stress [Ncbi]
  6. The nitrate content of fresh and cooked vegetables and their health-related risks [Ncbi]
  7. Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults [Ncbi]
  8. Dietary Nitrate Lowers Blood Pressure: Epidemiological, Pre-clinical Experimental and Clinical Trial Evidence [Ncbi]
  9. Dietary nitrate in Japanese traditional foods lowers diastolic blood pressure in healthy volunteers [PubMed]
  10. Acute Consumption of Walnuts and Walnut Components Differentially Affect Postprandial Lipemia, Endothelial Function, Oxidative Stress, and Cholesterol Efflux in Humans with Mild Hypercholesterolemia [Ncbi]
  11. Role of L-Arginine in Nitric Oxide Synthesis and Health in Humans [PubMed]
  12. Vitamin E (α-tocopherol) supplementation enhances nitric oxide production in penile tissue of diabetic rats [PubMed]
  13. Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Metabolites on Haemostasis—Current Perspectives in Cardiovascular Disease [Ncbi]
  14. Acute Consumption of Walnuts and Walnut Components Differentially Affect Postprandial Lipemia, Endothelial Function, Oxidative Stress, and Cholesterol Efflux in Humans with Mild Hypercholesterolemia [Ncbi]
  15. Diabetes Mellitus, Arterial Wall, and Cardiovascular Risk Assessment [Ncbi]
  16. Walnut ingestion in adults at risk for diabetes: effects on body composition, diet quality, and cardiac risk measures [PubMed]
  17. Berry Phenolic Antioxidants – Implications for Human Health? [Ncbi]
  18. Vascular consequences of inflammation: a position statement from the ESH Working Group on Vascular Structure and Function and the ARTERY Society [PubMed]
  19. Berry Fruit Consumption and Metabolic Syndrome [Ncbi]
  20. Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer [Ncbi]
  21. The effect of zingiber officinale (ginger) on hypertension; a systematic review of randomised controlled trials [Ncbi]
  22. Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study [PubMed]
  23. Inhibition of angiotensin-1-converting enzyme activity by two varieties of ginger (Zingiber officinale) in rats fed a high cholesterol diet [PubMed]
  24. Nutritional Composition and Bioactive Compounds in Tomatoes and Their Impact on Human Health and Disease: A Review [Ncbi]
  25. Tomato Aqueous Extract Modulates the Inflammatory Profile of Immune Cells and Endothelial Cells [PubMed]
  26. Fruitflow®: the first European Food Safety Authority-approved natural cardio-protective functional ingredient [Ncbi]
  27. European Food Safety Authority (EFSA), ‘Water-soluble tomato concentrate (WSTC I and II) and platelet aggregation’, The ESFA Journal, vol. 7., issue 5., 2009. [EFSA] - „Vízben oldódó paradicsomkoncentrátum (WSTC I és II) és vérlemezke-aggregáció”, The ESFA Journal, vol. 7., 5. szám, 2009.