2023. 01. 16.

7+7 élelmiszer, ami javítja a vérkeringést

Igaz, hogy a keringési zavarokat általában gyógyszeresen kezelik, bizonyos élelmiszerek hatékonyan segítik a vérkeringést. Cikkünk első részében az első 7 egészséges, véráramlást javító zöldséget, gyümölcsöt, húst mutatjuk be.

A rossz keringés gyakori probléma, amelyet számos egészségügyi körülmény okozhat. A perifériás artériás betegség (PAD), a cukorbetegség, az elhízás, a dohányzás és a Raynaud-kór különleges figyelmet érdemel a rossz keringés számos oka közül.1,2,3,4,5 A csökkent véráramlás kellemetlen tüneteket, például fájdalmat, izomgörcsöket, zsibbadást, emésztési problémákat, valamint a kezek vagy lábak hidegségét okozhatja.6

Bár a keringési problémákat gyakran gyógyszerekkel kezelik, bizonyos ételek fogyasztása javíthatja a véráramlást is.

Íme, az első 7 legjobb étel a véráramlás optimalizálására:

cayennePepperHealth-1135096220-770x533-1.jpg

1. Cayenne bors

A cayenne bors fűszeres ízét a kapszaicin nevű fitokemikáliától kapja. A kapszaicin elősegíti a szövetek véráramlását azáltal, hogy csökkenti a vérnyomást, és serkenti a nitrogén-monoxid és más értágító anyagok felszabadulását – vagy olyan vegyületeket, amelyek elősegítik az erek kitágítását.7

Az értágítók lehetővé teszik a vér könnyebb átáramlását a vénákon és artériákon, azáltal, hogy ellazítják az érfalakban található apró izmokat. A kutatások azt mutatják, hogy a cayenne bors fogyasztása fokozza a keringést, javítja az erek szilárdságát, és csökkenti a plakk felhalmozódását az artériákban.7

Pomegranate-background.jpg

2. Gránátalma

A gránátalma fogyasztása – gyümölcsléként, nyers gyümölcsként vagy kiegészítőként – javíthatja a véráramlást és az izomszövet oxigénellátását, ami különösen az aktív egyéneknek segíthet. Különösen magas benne a polifenol antioxidánsok és nitrátok mennyisége, amelyek erős értágítók.8,9

Egy 2014-es, 19 aktív ember részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy 1000 milligramm (mg) gránátalma kivonat elfogyasztása edzés előtt 30 perccel megnövelte a véráramlást, az érátmérőt és a gyakorlati teljesítményt.

10 Egy másik tanulmány kimutatta, hogy napi 17 uncia (oz.) vagy 500 milliliter (ml) gránátalmalé fogyasztása súlyzós edzés közben vagy előtt csökkentette a fájdalmat, az izomkárosodást és a gyulladást az elit súlyemelőknél.11

Onion-Explainer-FT-BLOG0822-2000-97f10a001c9943d8b61c6c6b2095a076.jpg

3. Hagyma

A hagyma kiváló forrása a flavonoid antioxidánsoknak, amelyek jót tesznek a szív egészségének.12,13 Ez a zöldség javítja a keringést azáltal, hogy elősegíti az artériák és vénák kiszélesedését, amikor a véráramlás megnövekszik.

Egy 30 napos, 23 férfi bevonásával végzett vizsgálatban napi 4,3 gramm (g) hagymakivonat bevétele jelentősen javította a véráramlást és az artériák tágulását étkezés után.

A hagyma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami fokozhatja a véráramlást és a szív egészségét azáltal, hogy csökkenti a vénák és artériák gyulladását.15

health-benefits-cinnamon-fb-1200x628.jpg

4. Fahéj

A fahéj melegítő fűszer, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik – többek között javítja az erek tágulását és a véráramlást a koszorúérben, amely vérrel látja el a szívet.

Például egy 2014-es állatkísérletben a patkányok, amelyek 8 héten át naponta 91 mg/kg (lb.) vagy 200 mg/kg (kg) fahéjkéreg-kivonatot etettek naponta, jobb szívteljesítményt és koszorúér véráramlást mutattak egy kimerítő gyakorlat után a kontrollcsoport patkányaihoz képest.16

Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a fahéj hatékonyan csökkentheti az emberek vérnyomását azáltal, hogy ellazítja az ereket.Ez javítja a keringést és egészségesen tartja a szívet.17

l-intro-1646514172.jpg

5. Fokhagyma

A fokhagyma jól ismert a keringésre és a szív egészségére gyakorolt jótékony hatásáról. A tanulmányok azt sugallják, hogy a fokhagyma – különösen a kénvegyületei, amelyek közé tartozik az allicin – fokozhatják a szövetek véráramlását és csökkenthetik a vérnyomást azáltal, hogy ellazítják az ereket.18

A sok fokhagymát tartalmazó étrend jobb áramlásközvetített értágulathoz (FMD) társul, ez a véráramlás hatékonyságának egyik mutatója. Egy 42 koszorúér-betegségben szenvedő személy bevonásával végzett vizsgálatban azoknál, akik 3 hónapon keresztül naponta kétszer 1200 mg allicint tartalmazó fokhagymapor tablettát fogyasztottak, 50%-kal javult a felkar artérián keresztüli véráramlás a placebot fogyasztó csoporthoz képest.19

Salmon+Fillet+with+Ice+and+Lime.jpg

6. Zsíros halfélék

Az olyan zsíros halak, mint a lazac és a makréla, az omega-3 zsírsavak kiváló forrásai.20,21 Ezek a zsírok különösen jótékony hatással vannak a keringésre, mert elősegítik a nitrogén-monoxid felszabadulását, ami kitágítja az ereket és fokozza a véráramlást.22,23 Az omega-3 zsírok emellett megakadályozzák a vérrögképződéshez vezető folyamat, a vérlemezkék összetapadását a vérben.24

Ráadásul a halolaj-kiegészítők csökkentik a magas vérnyomást és javítják a vázizomzat véráramlását edzés közben és után. Például egy 2014-es, 10 egészséges férfin végzett vizsgálatban a nagy adag halolaj – napi 4,2 gramm (g) 4 héten keresztül – jelentősen javította a lábak véráramlását edzés után.25

citrus-fruits.jpg

7. Citrusfélék

A citrusfélék, például a narancs, a citrom és a grapefruit tele vannak antioxidánsokkal, beleértve a flavonoidokat. A flavonoidokban gazdag citrusfélék fogyasztása csökkentheti a gyulladást a szervezetben, ami csökkentheti a vérnyomást és az artériák merevségét, miközben javítja a véráramlást és a nitrogén-monoxid-termelést.26

Ezenkívül a citrusfélék, például a narancs rendszeres fogyasztása csökkent vérnyomással és a stroke kockázatának csökkenésével jár.27,28

A citrusfélékben található Rutin nevű bioflavonoid pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer egészségét.29 A lista az LDL-oxidáció gátlásától és az érelmeszesedés további progressziójának megállításától indul.30,31 Ezenkívül a rutin serkenti a nitrogén-monoxid (NO) termelődését az endothel sejtekben (a véredény belső falának sejtjeiben), ami értágulatot (az erek kiszélesedését) eredményez. Ez az, ami elengedhetetlen az egészséges véráramláshoz, és vérnyomáscsökkentő hatáshoz vezet.32,33

Ezenkívül a rutin vérnyomáscsökkentő hatást fejt ki az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlása révén, amely kulcsszerepet játszik az artériás vérnyomás szabályozásában, és fő célpontja az olyan gyógyszereknek, mint a kaptopril és az imidapril.

Egyszerűen fogalmazva a Rutinról kimutatták, hogy segíti a vérrögképzés gátlását.34,35

cardiofortis0033alaposravágva.jpg

Éppen ezért is tartalmaz a Cardio Fortis természetes étrend-kiegészítő 20 mg Rutint, emellett 25 mg vörös szőlőből nyert Rezveratrolt és 150 mg Fruitflow®-t, vagyis vízben oldódó paradicsom-kivonatot, hogy az ön szív- és érrendszerét, keringését, véráramlását egészségesen tartsa. Előzze meg a kardiovaszkuláris betegségek között oly gyakori trombózis, vagyis vérrög képződést természetes hatóanyagokkal! Olvasson többet a Cardio Fortisról ide kattintva!

 

Forrás

  1. Peripheral Blood Flow Regulation in Human Obesity and Metabolic Syndrome by Jacqueline K. LimbergBarbara J. Morgan, and William G. Schrage [PubMed]
  2. The association between smoking and blood pressure in men: a cross-sectional study [PubMed]
  3. Blood flow characteristics of diabetic patients with complications detected by optical measurement [PubMed]
  4. Peripheral Arterial Disease by Michael R. Zemaitis; Julia M. Boll; Mark A. Dreyer [Nih]
  5. Raynaud’s Phenomenon: A Brief Review of the Underlying Mechanisms [PubMed]
  6. Relationship Between Blood Flow and Performance Recovery: A Randomized, Placebo-Controlled Study [PubMed]
  7. Capsaicinoids Modulating Cardiometabolic Syndrome Risk Factors: Current Perspectives [PubMed]
  8. Food Applications and Potential Health Benefits of Pomegranate and its Derivatives [PubMed]
  9. Polyphenols in preventing endothelial dysfunction [PubMed]
  10. The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion [Ncbi]
  11. Pomegranate Supplementation Accelerates Recovery of Muscle Damage and Soreness and Inflammatory Markers after a Weightlifting Training Session [Ncbi]
  12. Health Benefits of the Flavonoids from Onion: Constituents and Their Pronounced Antioxidant and Anti-neuroinflammatory Capacities [PubMed]
  13. The Effects of Flavonoids in Cardiovascular Diseases [Ncbi]
  14. Chronic intake of onion extract containing quercetin improved postprandial endothelial dysfunction in healthy men [PubMed]
  15. A review of anti-inflammatory, antioxidant, and immunomodulatory effects of Allium cepaand its main constituents [Ncbi]
  16. The Effect of Cinnamon Extract and Long-Term Aerobic Training on Heart Function, Biochemical Alterations and Lipid Profile Following Exhaustive Exercise in Male Rats [Ncbi]
  17. Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient by Pallavi Kawatra and Rathai Rajagopalan [Ncbi]
  18. Antihypertensive effects of allicin on spontaneously hypertensive rats via vasorelaxation and hydrogen sulfide mechanisms [PubMed]
  19. Effects of garlic on brachial endothelial function and capacity of plasma to mediate cholesterol efflux in patients with coronary artery disease [Ncbi]
  20. Fish, salmon, Atlantic, farmed, cooked, dry heat [Usda]
  21. Fish, mackerel, Atlantic, cooked, dry heat [Usda]
  22. Omega-3 and omega-6 fatty acids have distinct effects on endothelial fatty acid content and nitric oxide bioavailability [PubMed]
  23. Nitric oxide: what’s new to NO? [Ncbi]
  24. Regulation of platelet function and thrombosis by omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids [Ncbi]
  25. Fish oil supplementation, resting blood flow and markers of cellular metabolism during incremental exercise [PubMed]
  26. Citrus polyphenol hesperidin stimulates production of nitric oxide in endothelial cells while improving endothelial function and reducing inflammatory markers in patients with metabolic syndrome [PubMed]
  27. Consumption of flavonoid-rich fruits, flavonoids from fruits and stroke risk: a prospective cohort study [PubMed]
  28. Associations between fruit consumption and home blood pressure in a randomly selected sample of the general Swedish population [Ncbi]
  29. Salvamani S et al. Antiartherosclerotic Effects of Plant Flavonoids. BioMed Research International 2014 [hindawi] - A növényi flavonoidok anti-artheroscleroticus hatásai. A BioMed Research International 2014
  30. Liu R et al. [Inhibitory effect of quercetin, rutin and puerarin on LDL oxidation induced by Cu2+]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2007 [PubMed] - A kvercetin, a rutin és a puerarin gátló hatása a Cu2+ által kiváltott LDL –oxidációra, 2007
  31. Nambiar SS et al. Inhibition of LDL oxidation and oxidized LDL-induced foam cell formation in RAW 264.7 cells show anti-atherogenic properties of a foliar methanol extract of Scoparia dulcis. Pharmacogn Mag. 2014 [PubMed] - Az LDL oxidáció gátlása és az oxidált LDL által indukált habsejtek képződése RAW 264.7 sejtekben a Scoparia dulcis lombos metanol kivonatának atherogén tulajdonságait mutatják. Pharmacogn Mag. 2014
  32. Li Q et al. Mechanisms that underlie the induction of vasodilation in pulmonary artery by rutin. Int Angiol. 2012 [PubMed] - Mechanizmusok, amelyek a rutin általi vazodilatáció indukcióját szolgálják a pulmonális artériában. Int Angiol. 2012
  33. Ugusman A et al. Role of rutin on nitric oxide synthesis in human umbilical vein endothelial cells. Scientific World Journal. 2014 [hindawi] - A rutin szerepe a nitrogén-monoxid szintézisében az emberi köldökvénás endothelsejtekben. Scientific World Journal. 2014
  34. Guerrero L et al. Inhibition of angiotensin-converting enzyme activity by flavonoids: structure-activity relationship studies. PLoS One. 2012 [PubMed] - Az angiotenzin-konvertáló enzim aktivitásának gátlása flavonoidok által: szerkezet-aktivitás kapcsolati vizsgálatok. PLoS One. 2012
  35. Dar MA, Tabassum N.: Rutin- potent natural thrombolytic agent. International Current Pharmaceutical Journal 2012 [ResearchGate] - Rutin - erős természetes trombolitikus szer. International Current Pharmaceutical Journal 2012
  36. Jasuja R et al. Protein disulfide isomerase inhibitors constitute a new class of antithrombotic agents. J Clin Invest. 2012 [PubMed] - A fehérje -diszulfid-izomeráz inhibitorok az antitrombotikus szerek új osztályát alkotják. J Clin Invest. 2012