2022. 12. 08.

5 érdekesség a téli egészség jegyében

Beteg leszel-e a hidegtől? Melyik testrészeden veszíted el a legtöbb hőt? Mennyi folyadékot kell pótolnod a téli napokban? Mennyi kalóriát égetsz el, ha a hidegben szabadtérben sportolsz? A hólapátolás tényleg növeli a szívroham kockázatát?

cold-from-cold-main-01-khu-210105.webp

Nem attól betegszel meg, hogy hideg van

Maga a hideg nem okoz megbetegedést. Az, hogy milyen gyorsan változik a hőmérséklet, szintén csekély hatással van a betegségek terjedésére. A hidegebb hónapokban több időt töltünk bent, zárt terekben másokkal és vírusaikkal, ez az oka, hogy nagyobb eséllyel kapunk el valamit.

Beanies1.webp

A legtöbb hőt a fejeden keresztül veszíted el

Az igazság az, hogy minden fedetlen testrész hőt veszít, de a kutatások kimutatták, hogy az emberek valójában testhőmérsékletük 10 százalékát veszítik el a fejükön keresztül. Ezért mindig jó ötlet sapkát, kalapot viselni, amikor télen kimész a szabadba, hogy melegen tartson.

960xnn0.jpg

Pont annyira vagy kitéve kiszáradásnak télen, mint nyáron

A kellő mennyiségű víz vagy egyéb egészséges folyadék fogyasztását általában a meleg időhöz kötjük (vagy ha betegek vagyunk), de a tél folyamán sok időt töltünk bent, és a beltéri fűtőtestek okozta száraz levegő is kiszáríthat bennünket.

winter.jpg

Több kalóriát égetsz el télen ugyanannyi mozgással, mint nyáron

Ez azért van így, mert a testednek több energiát (és így kalóriát) kell felhasználnia, hogy melegen tarton. Tehát ne használjuk többé a „túl hideg van” ürügyet arra, hogy kihagyjuk a napi sétát! Miért hagynád ki a lehetőséget, hogy több kalóriát égess el?

closeup-shot-fo-male-with-his-foot-snow-shovel-while-standing-snowy-field_181624-12187.webp

A hólapátolás valóban megnöveli a szívroham kockázatát

„Ez valójában igaz” - mondja Dr. Gary Schaer, a Rush Egyetem Orvosi Központjának kardiológusa. Az indok? Először is, a hideg összehúzza az artériákat, növelve a szív terhelését. A hirtelen, extrém tevékenység, például a lapátolás csak növeli ezt az igénybevételt. „Ez sokkal stresszesebb tevékenység, mint a legtöbb téli sport,” - mondja Dr. Schaer – „mindössze két perc alatt a pulzusod veszélyes pontot érhet el.”

Az egészséges, aktív embereknek nem okoz gondot a hólapátolás. Sokan azonban nem tudják, hogy egészségügyi kockázataik vannak, például magas vérnyomás, magas koleszterinszint vagy cukorbetegség, ezért mindenkinek óvatosnak kell lennie. Dr. Schaer egyszerre csak kevés lapátolást és  gyakori szünetek használatát javasolja.

Cardio fortis video_2.0-09.jpg

A szíved fontos számunkra: előzd meg természetesen a szív- és érrendszeri betegségeket!

A Cardio Fortis egy természetes étrend-kiegészítő, amely támogatja az egészséges véráramlásod három természetes összetevőjével. Fruitflow® kivonatból, rutinból és rezveratrolból áll, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges vérkeringéshez és az erek egészségéhez. Segít fenntartani a normális vérlemezke- aggregációt, vagyis segít megelőzni a trombózist, vagyis hozzájárul az egészséges véráramláshoz

A Fruitflow®-t az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) értékelte, és 2009-ben elnyerte az első jóváhagyott 13.5. Cikk (védett) egészségre vonatkozó állítást: „A Fruitflow® segít fenntartani a normál vérlemezke -aggregációt, ami hozzájárul az egészséges véráramláshoz.”  Vagyis a Fruitflow® valóban, kísérletekkel és mérésekkel bizonyítottan hozzájárul a vérrögképződés kialakulásának megelőzéséhez. Olvass tovább a termékről!

Cardio Fortis_Piktogramok_Magyar.jpg

Kinek ajánlott a Cardio Fortis?

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igen a válaszid, érdemes vitamin és táplálék-kiegészítő bevitelét a Cardio Fortis-szal bővítened!

  • 40 év feletti vagy?
  • Szmogos nagyvárosban élsz?
  • Stresszes életet élsz?
  • Túl sok ülő munkát végzel?
  • Sokat utazol repülővel?
  • Megerőltető sporttevékenységet folytatsz?
  • A menopauza szakaszába léptél?
  • Túlsúlyos vagy?
  • Magas a koleszterinszinted?
  • Cukorbeteg vagy?
  • Krónikus gyulladással küzdesz?
  • Magas a vérnyomásod?
  • Atherosclerosisban szenvedsz?
  • Atherotrombózisban szenvedsz?

Már egyetlen „igen” válasz okot ad az óvatosságra. Rendeld meg a Cardio Fortist még karácsony előtt, légy nyugodt az egészséged felől!